«Νιώθουμε υπερήφανοι για το προϊόν το οποίο σερβίρουμε», λέει ο Σπύρος Κερκύρας, ιδιοκτήτης του «42 barstronomy».

-Τι ώρα ξυπνάτε και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Λόγω της φύσης του επαγγέλματος που κάνω η αλήθεια είναι πως δε κοιμάμαι αρκετά νωρίς (αν και προσπαθώ όταν μπορώ και βρίσκω ευκαιρία να την εκμεταλλεύομαι) αλλά γενικά γύρω στις 8:30-9 το πρωί ξεκινάει η μέρα μου.

-Ποιος είναι ο πρώτος καφές της ημέρας και με τί πρωινό ή σνακ τον συνδυάζετε;
Ο πρώτος καφές συνήθως είναι Freddo espresso μετά το πρωινό ή σε ορισμένες περιπτώσεις ένας espresso stretto. Τελευταία φροντίζω το πρωινό μου να αποτελείται σίγουρα από κάποια πηγή πρωτεΐνης (όπως αυγό ή αλλαντικό), κάποιο φρούτο, βρώμη με γάλα αμυγδάλου και ξηρούς καρπούς ή κράκερ πολύσπορα με ταχίνι και μέλι, φροντίζω να κάνω εναλλαγές ώστε να να υπάρχει ποικιλία και να μη ρουτινιάζω.

«Έχω διάφορες κούπες τις οποίες αγαπώ. Ταξιδεύω αρκετά συχνά στο εξωτερικό και φροντίζω σε κάθε ταξίδι μου να φέρνω κάποιο αναμνηστικό».

-Ποιος είναι ο αγαπημένος σας καφές; Espresso, φίλτρου, Ελληνικός κ.ο.κ.
Σίγουρα θα επέλεγα έναν εξαιρετικής ποιότητας espresso ή φίλτρου αν θα ήθελα να τον απολαύσω και να το δω καθαρά ως γευστική εμπειρία. 

«Επιλέγουμε με την εταιρία Taf διάφορες και ιδιαίτερες ποικιλίες καφέ για να προσφέρουμε στους πελάτες μας»

-Έχετε κάποια κούπα φετίχ που δεν αποχωρίζεστε; Ποια είναι η ιστορία της;
Έχω διάφορες κούπες τις οποίες αγαπώ. Ταξιδεύω αρκετά συχνά στο εξωτερικό και φροντίζω σε κάθε ταξίδι μου να φέρνω κάποιο αναμνηστικό πίσω όπου τα τελευταία 2-3 χρόνια επιλέγω μεταξύ άλλων να είναι κάποια κούπα καφέ. Φέτος αγαπημένη μου ήταν μια κούπα γνωστής αλυσίδας ξενοδοχείων και Restaurant cafe που αγόρασα από ένα ταξίδι μου στο Macau που είχα κάνει.

«Εχουμε φροντίσει με την Εταιρία ΤAF όπου και συνεργαζόμαστε να έχουμε πολύ συχνή επικοινωνία και επαφή, αλλά και συνεχή εκπαίδευση ώστε να βελτιώνουμε διαρκώς τις τεχνικές μας».

-Πώς πίνετε τον καφέ σας; Βάζετε ζάχαρη ή και γάλα;
Ένας καφές έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά κατά την άποψη μου. Άρωμα , γεύση και “χαρακτήρα”. οποιαδήποτε προσθήκη υλικού μέσα σε ένα καφέ αλλάζει τις ισορροπίες αυτές και αλλοιώνει άρωμα και γεύση. Επομένως για μένα πάντα σκέτος ο καφές. Βέβαια η απόλαυση και η προσωπική επιλογή του καθενός είναι σεβαστή και υποκειμενική επομένως μπορούμε να πούμε πως ένας καλός καφές για τον καθένα μας είναι και ο καφές  όπως του αρέσει να τον απολαμβάνει, σκέτο η με ζάχαρη, γάλα ή κρέμα.

-Προτιμάτε ζεστό ή κρύο καφέ και γιατί;
Αναλόγως τη διάθεση θα έλεγα. Δεν έχω standards. Μπορεί να είναι χειμώνας και να έχω διάθεση για κρύο καφέ ή το αντίθετο. Πάντα παίζει ρόλο το τι διάθεση έχω τη συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας που θέλω να πιω έναν καφέ. Αν έπρεπε να απαντήσω όμως ποσοστιαία η απάντηση μου θα ήταν κρύο. 

«Επιλέγουμε κατά καιρούς με την Εταιρία Taf  διάφορες και ιδιαίτερες ποικιλίες ή blend cafe να προσφέρουμε στους πελάτες μας».

-Πίνετε άλλα ροφήματα; Τσάι, αφεψήματα, ζεστή σοκολάτα;
Ναι φυσικά. Πιο αραιά αλλά ναι. Μου αρέσουν. Τα αρωματικά ποιοτικά τσάι καθώς και η εξαιρετικής ποιότητας ζέστη σοκολάτα – πραγματική σοκολάτα όχι σε σκόνη ή με μεγάλα ποσοστά προσθήκης ζάχαρης.

-Πίνετε καφέ “on the go”; Στο αυτοκίνητο, στο δρόμο; Καταναλώνετε αρκετό πλαστικό ή έχετε βρει λύσεις φιλικότερες προς το περιβάλλον;
Πολύ συχνά θα έλεγα. Επιλέγω όμως από που και είναι συγκεκριμένα τα καταστήματα τα οποία φροντίζω να αγοράζω καφέ “on the go” κυρίως σε χάρτινο ποτήρι. Ακόμα και στις επιχειρήσεις τις οποίες σερβίρουμε και εμείς κάθε “on the go” έχουμε επιλέξει συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον.

«Αποφεύγουμε τα instant προϊόντα καφέ και λόγω της γαστρονομικής κουλτούρας και φιλοσοφίας που ακολουθούμε ως πολιτική στην επιχείρηση μας».

-Προτιμάτε να πίνετε καφέ μόνος, σαν στιγμή προσωπικού διαλογισμού, ή με παρέα, σαν ευκαιρία για κουβέντα και συναναστροφή;
Ο καφές για εμένα στο κομμάτι του πως μου αρέσει να τον απολαμβάνω είναι κάτι σαν το καλό κρασί ή το παλαιωμένο malt ουίσκι. Μπορείς να το απολαύσεις μόνος, με τη συνοδεία ενός ποιοτικού γλυκού ή ακόμα και ενός καλού πούρου, αλλά φυσικά και με μια καλή παρέα, φίλους ή σύντροφο. Θα έλεγα πως η κάθε στιγμή έχει τη γοητεία της και δε χρειάζεται να βάλω ταμπέλα για το ποια προτιμώ περισσότερο.

-Τι προτιμάτε, να πιείτε έναν μέτριο ή και κακό καφέ ή να μην πιείτε καθόλου;
Σίγουρα να μη πιω καθόλου. Μου έχει τύχει πολλές φορές να πάρω καφέ από κάπου που δε γνωρίζω (κυρίως από ανάγκη) και στην πρώτη γουλιά να τον αφήσω.  Πλέον δε συμβιβάζομαι στο τι θα καταναλώσω αν δεν είναι αυτό που πρέπει. Δε το καταναλώνω απλά από ανάγκη.

«Οι μηχανές που χρησιμοποιούμε και είμαστε και πολύ ευχαριστημένοι θα έλεγα είναι οι γνωστές ιταλικές μηχανές La Marzocco».

-Στο μαγαζί σας πόση σημασία δίνετε στον καφέ; Ποια είναι η δική σας “κουλτούρα καφέ”;
Σίγουρα έχουμε επικεντρωθεί στα προϊόντα espresso. Αποφεύγουμε τα instant προϊόντα καφέ και λόγω της γαστρονομικής κουλτούρας και φιλοσοφίας που ακολουθούμε ως πολιτική στην επιχείρηση μας, επιλέγουμε κατά καιρούς με την εταιρία Taf όπου και συνεργαζόμαστε  διάφορες και ιδιαίτερες ποικιλίες ή blend café για να προσφέρουμε στους πελάτες μας.

«Η επιτυχία κρύβεται στην αποδοχή και την αναγνώριση από το κοινό το οποίο είναι και ο αυστηρότερος κριτής φυσικά για όλα τα μαγαζί και τις επιχειρήσεις».

-Τι καφέδες σερβίρετε; Τι μηχανές καφέ προτιμάτε; Πώς εκπαιδεύετε τους baristi σας;
Οπως σας ανέφερα και προηγουμένως επικεντρωνόμαστε κύριος στα προϊόντα espresso (είτε σε κρύα ή ζεστά ροφήματα). Οι μηχανές που χρησιμοποιούμε και είμαστε και πολύ ευχαριστημένοι θα έλεγα είναι οι γνωστές ιταλικές μηχανές La Marzocco. Μας αρέσει να βελτιωνόμαστε διαρκώς και να έχουμε στενή και ξεχωριστή σχέση με τους συνεργάτες μας , γι’ αυτό και έχουμε φροντίσει με την εταιρία ΤAF όπου και συνεργαζόμαστε να έχουμε πολύ συχνή επικοινωνία και επαφή, αλλά και συνεχή εκπαίδευση ώστε να βελτιώνουμε διαρκώς τις τεχνικές μας. Επίσης να φροντίζουμε για τη σωστή συντήρηση του εξοπλισμού μας και φυσικά να δοκιμάζουμε συνεχώς με σκοπό να βελτιώνουμε διαρκώς τα προϊόντα μας.

«Το κέντρο της Αθήνας πιστεύω έστω και σε μικρότερη κλίμακα πλέον έχει γίνει μια ευρωπαϊκή μητρόπολη η οποία διαρκώς αναβαθμίζει το γαστρονομικό της επίπεδο».

-Οι πελάτες συμμερίζονται το ενδιαφέρον σας; Έχουν άποψη για τον καφέ;
Η αλήθεια είναι πως τον τελευταίο χρόνο το έχουμε εισπράξει πολύ έντονα αυτό από τους καθημερινούς πελάτες της επιχείρησής μας διότι μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι νιώθουμε υπερήφανοι για το προϊόν το οποίο σερβίρουμε. Όσο κλισέ και να ακουστεί αυτό προσωπικά θεωρώ πως η επιτυχία κρύβεται στην αποδοχή και την αναγνώριση από το κοινό το οποίο είναι και ο αυστηρότερος κριτής φυσικά για όλα τα μαγαζί και τις επιχειρήσεις.

Το φωτεινό μπαρ του «42 barstronomy». Σαν σκηνικό θεάτρου.

-Οι ξένοι πελάτες τι σας λένε; Φτιάχνουμε καλό καφέ στην Ελλάδα;
Το κέντρο της Αθήνας πιστεύω έστω και σε μικρότερη κλίμακα πλέον έχει γίνει μια ευρωπαϊκή μητρόπολη η οποία διαρκώς αναβαθμίζει το γαστρονομικό της επίπεδο (έστω και αργά αλλά σταθερά) στο κομμάτι της εστίασης. Θα έλεγα πως στον καφέ και στο ποτό -κοκτέιλ έχουν γίνει μεγαλύτερα βήματα συγκριτικά με το φαγητό αλλά σε γενικές γραμμές θεωρώ πως βρισκόμαστε σε αρκετά υψηλό επίπεδο και αυτό ναι αναγνωρίζεται και από τους ξένους επισκέπτες μας.

«Βρισκόμαστε σε αρκετά υψηλό επίπεδο και αυτό ναι αναγνωρίζεται και από τους ξένους επισκέπτες μας».

-Από τον Τούρκικο καφέ περάσαμε στον στιγμιαίο και σήμερα έχουμε γίνει εξπέρ στον εσπρέσο. Πως νομίζετε ότι θα πίνουμε καφέ σε 30 χρόνια στην Ελλάδα;
Οι τάσεις, η τεχνολογία και το ανήσυχο πνεύμα των επαγγελματιών του χώρου πάντα θα συμβάλει στο να εφευρεθεί η επόμενη τάση ή το επόμενο προϊόν. Το μόνο που εύχομαι είναι μη φθάσουμε μετά από 30 ή 50 χρόνια να καταναλώνουμε τον καφέ σε μορφή χαπιού ή μέσω μιας εντολής σε τσιπάκι ενός application smart τηλεφώνου. Οποιοδήποτε άλλη μορφή κατανάλωσης κοντά στα σημερινά δεδομένα καλοδεχούμενη.

 

//Διεύθυνση: 42 Barstronomy, Κολοκοτρώνη 3, Αθήνα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top