Λαχταριστά και vegan (Η φωτογραφία από το Little Bear Pattiserie).

Ξεπετάγονται στην Αθήνα το ένα μετά το άλλο προσφέροντας πολλές εναλλακτικές και προτάσεις για τους πάντες, ακόμη και για όσους καταναλώνουν ζωικά προϊόντα, και ο λόγος μάλλον είναι γιατί πραγματοποιούν την αιώνια ευχή όλων μας από παιδιά: νόστιμα γλυκά, αλλά φτιαγμένα με εναλλακτικά υλικά που εκ πρώτης όψεως δεν σου γεμίζουν το μάτι, αλλά τελικά σου ολοκληρώνουν τη γεύση.

Η ιδέα για αυτό το θέμα προήλθε από ένα τηλεφώνημα στενής μου φίλης: «Δοκίμασα χθες κάτι vegan γλυκά σε ένα κάλεσμα και ήταν φανταστικά. Έπαθα πλάκα». Όταν της έθεσα το ερώτημα ότι «καλά, τώρα το ανακάλυψες;» μου είπε κάτι που νομίζω ότι ισχύει για τους περισσότερους: «Νόμιζα ότι ήταν καλά για vegan. Ξέρεις για όσους πρέπει να κάνουν τον συμβιβασμό για λόγους υγείας και πεποιθήσεων».

Tα vegan – ωμοφαγικά γλυκά είναι σούπερ, χορταστικά και θρεπτικά. Ό,τι πρέπει να τα δίνετε άφοβα και στα παιδιά σας.

Αχ αυτά τα στερεότυπα! Ως άνθρωπος που έχει πειραματιστεί με το vegan lifestyle, με τα healthy γλυκά και την keto διατροφή και η οποία έχει πάθει πλάκα με μια τούρτα χωρίς ίχνος ζάχαρης με αβοκάντο και κακάο –να ‘σαι καλά σούπερ σεφ Καρολίνα Δωρίτη-, που συχνά πυκνά παραγγέλνει βίγκαν γλυκά στο σπίτι, ειδικά τις λίγες φορές που δεν θέλει να χαλάσει την δίαιτά της και που έχει δοκιμάσει μέχρι και γλυκό του κουταλιού γίγαντες(!) στο πλαίσιο πειραματισμού εναλλακτικών υγιεινών επιλογών, έχω να δηλώσω πως τα vegan – ωμοφαγικά γλυκά είναι σούπερ, χορταστικά και θρεπτικά. Ό,τι πρέπει να τα δίνετε άφοβα και στα παιδιά σας.

Στην λίστα που ακολουθεί υπάρχουν τα αγαπημένα μου στέκια για superfood γλυκά, ξεκινώντας με εκείνο που πρώτο με μύησε, το εστιατόριο Γη στην Γλυφάδα, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε ως pin στο GPS σας και όχι μόνο για τα γλυκά, και ακολουθώντας με το Yum Guilt Free που έχει γίνει hot spot, επίσης στην Γλυφάδα, το Holy Llama, το πρώτο bakery με κρουασάν χωρίς βούτυρο –άθλος το συγκεκριμένο επίτευγμα-, το Little Bear Patisserie που κάνει μέχρι και βίγκαν τούρτες γάμου κομπλέ με την ζαχαρόπαστά τους και άλλα διάσπαρτα στην Αθήνα.

Εκτός από τα πανκέικ, προτείνουμε από το YΙ to cream cake λεμόνι –ginger, αρκούντος ξινό ώστε να δώσει αυτό το «kick» που θέλουμε.

Ζεστό brownies με παγωτό σοκολάτα, σάλτσα σοκολάτας και κρέμα «γάλακτος» από κάσιους στο YΙ.

ΓΗ ή YI

Το τεράστιο και φωτεινό αυτό εστιατόριο με την θετική άυρα, την γαλήνια ατμόσφαιρα, τον πλούσιο ωμοφαγικό κατάλογο και την μεγάλη γκάμα από vegan γλυκά υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στην Γλυφάδα. Ακόμη όμως και πολλοί Γλυφαδιώτες αγνοούν την ύπαρξή του καθώς δεν βρίσκεται στο πολύβουο κέντρο αλλά λίγα μέτρα πιο πάνω, κοντά στην Βουλιαγμένης και είναι και λίγο χωμένο. Κοινώς, δεν το πιάνει το μάτι σου. Δεν κάνει θόρυβο και ούτε προσπαθεί να διατυμπανίσει την ύπαρξή του. Λειτουργεί περισσότερο με το «word of mouth» γιατί οι άνθρωποί του ξέρουν ότι όποιος πάει θα ξαναπάει.

Η σεφ Αννα Χοχλάκη που βρίσκεται πίσω από την επιτυχία του, δεν είναι vegan. Εχει όμως εξειδικευτεί και πειραματίζεται συνεχώς σε νέες τεχνικές. Εδώ, δεν μαγειρεύουν τίποτα, χρησιμοποιούν αφυγραντήρα, ενώ όλα είναι φυσικά, ακόμη και το γάλα αμυγδάλου που φτιάχνουν μόνοι τους. Τυριά από ξηρούς καρπούς, τορτίγιες από μήλο και λιναρόσπορο, σουβλάκια με μανιτάρια και τζατζίκι βίγκαν και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.

Εκεί όμως που γίνεται πανικός είναι με τα γλυκά. Εκτός από τα πάνκεϊκ, προτείνουμε cream cake λεμόνι –ginger, αρκούντος ξινό ώστε να δώσει αυτό το «kick» που θέλουμε, αλλά και γλυκό για τους γλυκατζήδες, baked cream cake με λευκή σοκολάτα, ψημένα αμυγδαλα, φουντούκια και κορινθιακές σταφίδες –αγαπώ το δάγκωμα σε αυτό το γλυκό-, αλλά και, ίσως το best seller του καταστήματος, Snicker cream cake γιατί «what’s not to like» σοκολάτα (good), κρέμα φυστίκι (good), καραμέλα φυστικιού (goooood)! Ολα χειροποίητα και υγιεινά.

//Γρηγορίου Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, τηλ. 210-9648512


Στο Yum Guilt Free δοκιμάστε chili chocolate, με αμύγδαλα, κάσιους, χουρμάδες, κακάο, καρύδα, μαύρη σοκολάτα, καρύδα, chili, κανέλα και, μοσχοκάρυδο.

Για cheesecake και τιραμισού στο Yum Guilt Free.

Yum Guilt Free

Αυτή τη γωνιά της Γλυφάδας την γνώρισα πρώτα το 2019 με τις μπουκίτσες της, τα energy balls, αλλά και τα smoothies (αυτά είναι για άλλη ώρα). Η γκάμα τους τεράστια, αφού με αυτά ξεκίνησε πρώτα η ιδιοκτήτρια του Yum Guilt Free, Λίζα Βαβούρη, και έχουμε και λέμε ποια έχω δοκιμάσει και εγκρίνει: Lemon, με αμύγδαλο, καρύδα, λεμόνι, μέλι και κουρκουμά, Chili chocolate, με αμύγδαλα, κάσιους, χουρμάδες, κακάο, καρύδα, μαύρη σοκολάτα, καρύδα, chili, κανέλα και, μοσχοκάρυδο.

Peanut butter cookie dough, Ferrero, με φουντούκι, κάσιους, βασιλικούς χουρμάδες, σύκα, βερίκοκα και κακάο και Salted caramel, με κάσιους, χουρμάδες, καρύδα και αλάτι Ιμαλάιων. Εκεί όμως που έπαθα πλάκα είναι με τα σεμιφρέντο. Αγαπώ αυτό με γεύση τιραμισού, αλλά είναι ωραία όλα τους.

//Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα, τηλ. 210-9613374


Για πάβλοβα χωρίς αβγά στο Little Bear Pattiserie.

O κατάλογος στο Little Bear Patisserie είναι μεγάλος, δεν θα έχετε πρόβλημα στην επιλογή.

Little Bear Patisserie

Στον τιμημένο και πολλές φορές απόντα από τις λίστες μας Πειραιά βρίσκεται αυτό το διαμαντάκι της Καίτης Πικιού –σημείωση για στατιστικούς λόγους, αλλά και για κοινωνιολογικό προβληματισμό: οι σεφ της λίστας είναι σχεδόν όλες γυναίκες και μάλιστα σε ένα επάγγελμα όπου κυρίαρχοι είναι οι άντρες.

Τεράστιος ο κατάλογος και αναγκάστηκα να ρωτήσω τρεις φορές αν όντως είναι όλα τα γλυκά βίγκαν καθώς στην όψη δεν ξεχωρίζουν από τα συμβατικά. Και παρόλο που δε μου αρέσουν καθόλου τα γλυκά με ζαχαρόπαστα, εδώ ο σκοπός αγιάζει τα μέσα αφού κάνουν τα βίγκαν γλυκά πιο mainstream και μπορούν να παίξουν σε παιδικά πάρτι και ξεχωριστές εκδηλώσεις. Μου άρεσε η πάβλοβα χωρίς αβγά και η twix mousse cake.

//Ελ. Βενιζέλου 14, Πειραιάς, τηλ. 210-4136988


Στο Vegan Fairies θα βρείτε από καφέδες, energy bites, smoothies και αλείμματα ξηρών καρπών, μέχρι κέικ και παγωτά.

Γλυκά με φαγόπυρο, κάσιους και λάδι καρύδας στο The Vegan Fairies.

The Vegan Fairies

Στο πανέμορφο μαγαζάκι που δημιούργησαν από κοινού η Αλεξάνδρα Σαρηγιάννη και η Πέννυ Καρέα δε λείπει τίποτα. Από καφέδες, energy bites, smoothies και αλείμματα ξηρών καρπών, μέχρι κέικ και παγωτά. Εγώ όμως ξεχώρισα τα raw τσιζκεϊκ τα οποία γίνονται με βάση από χουρμάδες αμύγδαλα, ηλιόσπορο, φαγόπυρο, κάσιους και λάδι καρύδας, ενώ χρησιμοποιείται και σιρόπι αγαύης, αλλά και τα λεμονάτα μακαρόν με καρύδα, κάσιους, αγαύη και ξύσμα –μήπως μου αρέσουν τα γλυκά με λεμόνι;

//Χαριλάου Τρικούπη 146, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210-6206916


Κρουασάν, τσουρέκια, μπριός και μια θεϊκή παριζιάνικη φλαν που σπαρταράει στο Holy Llama.

Aπό κρουασάν έως γλυκά στο Holy Llama.

Holy Llama

Κρουασάν, τσουρέκια, μπριός και μια θεϊκή παριζιάνικη φλαν που σπαρταράει. Αυτά βρίσκουμε στο πρώτο vegan bakery των Αθηνών που εμπνεύστηκαν η Κελλίνα Δημητριάδη και η Εριέττα Κούρκουλου. Εδώ βέβαια η γυναικοκρατία σπάει καθώς ο pastry chef του καταστήματος είναι ο Alex Pavlov που είναι γνωστός από τις υπέροχες δημιουργίες του στο Pavlov’s Lab στη Νέα Ερυθραία. Μετά την επίσκεψή μου λοιπόν, συνειδητοποίησα ότι μου αρέσει το κρουασάν χωρίς βούτυρο, αλλά, λόγω προσωπικών γούστων θα προτιμώ πάντα την φλαν παριζιέν!

//Γρ. Κυδωνιών 8, Υμηττός, τηλ. 210-7626078

 

Διαβάστε ακόμα: Κάναμε ένα crash test στα καλύτερα εκλεράκια της Αθήνας.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top