Πιείτε άφοβα και καλή Τσικνοπέμπτη.

Τι σας λέω κι εγώ τώρα θα μου πείτε… που ούτε στα Βλάχικα, ούτε στη Βάρη, ούτε στα Καλύβια, ούτε στο Πολυδένδρι μπορείτε να πάτε για παϊδάκια και κοκορέτσια. Ελάτε τώρα σας παρακαλώ και δε θέλω τέτοια. Ηττοπάθειες, γκρίνιες και στεναχώριες δεν χωράνε εδώ. Πάμε να περάσουμε ωραία.

Για να σας χρυσώσω λίγο το χάπι, θα σας θυμίσω πως στο σπίτι σας δε θα ακούτε το παιδάκι της δίπλα παρέας να τσιρίζει, δε θα κάνετε 100 ώρες να φάτε ένα κρύο, στο τέλος, παϊδάκι ή ένα παραψημένο μπριζολίκι.

Και το κυριότερο στο σπίτι θα πιείτε όποιο κρασί θέλετε και στο σωστό ποτήρι, από την άνεση του καναπέ σας. Οπότε παραγγείλτε από το αγαπημένο σας ψητοπωλείο ή μπείτε στην κουζίνα, στο barbeque ή όπου αλλού θέλετε και ετοιμάστε αυτά που σας αρέσουν να τρώτε τέτοιες μέρες. Το κρασί θα το βάλω εγώ!

Κοκορέτσι – Γαλλία, συμμαχία!

 

 

 

 

 

1. Κοκορέτσι με Ροδανό

Το Vinsobres Chateau de Rouanne, ένα Grenache-based ερυθρό.

To κοκορέτσι είναι ένα πιάτο που είναι αρκετά λιπαρό και γήινο, με ένταση και τρυφερή υφή. Ιδανικά θα το συνδύαζα με ένα πληθωρικό, φρουτώδες κόκκινο κρασί, με γήινο χαρακτήρα και μέτριες αλλά ώριμες τανίνες.

Από την άλλη μεριά τα κρασιά του Νότιου Ροδανού, από Grenache, Syrah, Mourvèdre έχουν όλα τα παραπάνω συν πικάντικο χαρακτήρα, γλύκα από το τσιμπημένο αλκοόλ και πλούσιο, βελούδινο σώμα.

Το ένα θα αγκαλιάσει το άλλο με τρόπο που δε φαντάζεστε και το πάντρεμα τους θα σας ενθουσιάσει. Προτείνω το Vinsobres Chateau de Rouanne, που είναι ένα Grenache-based κόκκινο κρασί, από το ανερχόμενο appellation του Ροδανού, VInsobres και με την υπογραφή του Chateau de Sainte Cosme.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

2. Παϊδάκια αρνίσια γάλακτος με Ρετσίνα

Η Rolls Royce της Ρετσίνας, το Δάκρυ του Πεύκου του Κεχρή.

Έφτασε η ώρα να το παραδεχτώ και δημόσια και πέστε να με φάτε: δε μου αρέσει ο βαρετός πια συνδυασμός του αρνιού με το Ξινόμαυρο (!).

Με τη λογική που βάζετε ρίγανη και στύβετε λεμόνι πάνω από τα παϊδάκια σας, βάλτε δίπλα τους ένα λεμονάτο λευκό κρασί με βοτανικό χαρακτήρα, μια Ρετσίνα από Ασύρτικο δηλαδή.

Παϊδάκι με ρετσίνα; Απολύτως! Ειδικά αν είναι σοφιστικέ ρετσίνα.

Στο μυαλό μου έρχεται η Rolls Royce της Ρετσίνας, το Δάκρυ του Πεύκου του Οινοποιείου Κεχρή, που έχει και 6 μήνες βαρέλι άρα πιο πολύπλοκο και στιβαρό χαρακτήρα. Με ευχαριστείτε μετά.

 

 

 

 

 

 

 


 

3. Κοντοσούβλι με Ραψάνη

Η Ραψάνη έχει κομψότητα μπαλαρίνας.

Τα ζουμερά κομμάτια χοιρινού που στριφογυρνάνε στη σούβλα μαζί με ντομάτα, κρεμμύδι και πιπεριά, καραμελώνουν εξωτερικά ενώ γίνονται λουκούμι εσωτερικά και ζητάνε ένα ζουμερό κόκκινο κρασί με τραγανή οξύτητα, φυτικό χαρακτήρα, μέτριο σώμα και μέτριες τανίνες. Και εδώ έρχεται η Ραψάνη που έχει όλα τα παραπάνω και κομψότητα μπαλαρίνας.

Ξινόμαυρο δεν είναι μόνο η Νάουσα. Πιάσε μια Ραψάνη!

Ξέρετε, Ξινόμαυρο δεν είναι μόνο η Νάουσα. Το ΠΟΠ της Ραψάνης δίνει εξαιρετικά κρασιά από Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό με πλούσιο, ζουμερό κόκκινο φρούτο, μέτριες τανίνες, διακριτικό βοτανικό και ανθικό χαρακτήρα και φίνο στυλ.

Λόγω του ότι είναι πιο φρουτώδη και πιο μαλακά, είναι ικανά να κατακτήσουν ακόμα κι εκείνους που δεν αγαπούν το Ξινόμαυρο (ναι υπάρχουν κι αυτοί!). Το δικό μου αγαπημένο είναι η Ραψάνη Terra Petra του Απόστολου Θυμιόπουλου.

 

 

 

 

 

 


 

4. Προβατίνα με Οrange

Το Natural Orange του Ανατολικού Αμπελώνα είναι ένα από τα καλύτερα orange.

Ξέρω πως η προβατίνα έχει φανατικό κοινό, γεγονός που δε μπορώ να καταλάβω ακριβώς μιας και δεν ανήκω σε αυτό (sorry not sorry), αλλά χατίρια δε χαλάω!

Πρόκειται για ένα κρέας αρκετά ρουστίκ, λιπαρό και έντονο. Αυτό το έντονο πιάτο θα βρει το ταίρι του σε ένα πορτοκαλί (orange) κρασί που έχει το ίδιο έντονο και δυναμικό προφίλ, με αισθητές τανίνες και τονισμένη οξύτητα.

Ιδιοσυγκρασιακό «πορτοκαλί» κρασί, drama queen προβατίνα. Χαμός.

Αν μάλιστα διαλέξουμε ένα orange wine που να έχει παλαιώσει σε πήλινο αμφορέα έχουμε χτυπήσει φλέβα χρυσού, μιας και έχει και τον γήινο και ρουστίκ χαρακτήρα που θα απογειώσει το πιάτο. Το Natural Orange του Ανατολικού Αμπελώνα είναι ένα από τα καλύτερα orange που μπορώ να σκεφτώ και έχει όλα τα παραπάνω.

 

 

 

 

 

 


 

5. Χοιρινή πανσέτα με Pouilly Fuissé

Τα κρασιά από το Pouilly Fuisse, φτιάχνονται από Chardonnay που συνήθως παλαιώνει σε βαρέλι.

«Μα Βουργουνδία με πανσέτα;» θα σκέφτεστε διαβάζοντας την παραπάνω γραμμή. Ναι ναι και ναι θα σας πω εγώ! Γιατί; Γιατί η χοιρινή πανσέτα έχει λιπαρότητα, μαλακό, ζουμερό κρεατάκι και ελαφρύ κάπνισμα από το ψήσιμο στα κάρβουνα. Επομένως, ένα λευκό κρασί, με πλούσιο σώμα, τραγανή οξύτητα και καπνιστό, πικάντικο βαρελάτο χαρακτήρα θα ταίριαζε μοναδικά.

Από την άλλη μεριά, τα κρασιά από το Pouilly Fuissé, φτιάχνονται από Chardonnay που συνήθως παλαιώνει σε βαρέλι και έχουν κρεμώδη υφή, μέτριο (+) σώμα και μέτρια (+) προς υψηλή οξύτητα. Καταλάβατε που το πάω, έτσι; Αν όχι, βάλτε στο ποτήρι σας το Chateau Fuissé Tête de Cuvée και σίγουρα θα καταλάβετε.

Του χρόνου εύχομαι να συναντηθούμε γύρω από ένα τραπέζι, ένα μπουκάλι ή… γιατί όχι, μια σούβλα. Μέχρι τότε ζήστε τη μέρα όσο πιο μεγαλειωδώς μπορείτε και γουστάρετε. Το κερδίσατε. Cheers!

 

 

Διαβάστε ακόμα: Δοκιμάσαμε 13 «επικά» Pinot Noir.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top