Έξι Νάουσες που θα σας γοητεύσουν.

Πριν από είκοσι χρόνια, σε μία συνέντευξη, είχα ρωτήσει τον Στέλλιο Μπουτάρη για τη θέση των κρασιών της Νάουσας και κατ’ επέκταση του Ξινόμαυρου στην ελληνική και την παγκόσμια αγορά. Μου είχε απαντήσει: «Απευθύνονται σαφώς σε εκπαιδευμένους ουρανίσκους, στους καταναλωτές που λατρεύουν το terroir. Ο καθημερινός καταναλωτής δεν μπορεί να εκτιμήσει τον αρωματικό πλούτο και τον χαρακτήρα του Ξινόμαυρου. Απαιτείται εξάσκηση και επιθυμία για αναζήτηση του διαφορετικού. Οι καταναλωτές αυτοί δεν είναι πολλοί, όμως αυξάνονται καθημερινά. Ούτε στην Ελλάδα τα κρασιά της Νάουσας έχουν αποκτήσει ακόμη τη θέση που τους αρμόζει. Πιστεύω, όμως, ότι η συνεχής ποιοτική βελτίωση, σε συνδυασμό με την μαρκετινική τους αναβάθμιση σε επίπεδο εικόνας, συσκευασίας και δικτύου διανομής, θα δώσει τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε λίστες καλών εστιατορίων και σε κάβες αλλά και να εκτιμηθούν».

Και είχε δίκιο! Σήμερα στην Ελλάδα η Νάουσα έχει φανατικούς φίλους, κυρίως ηλικίας 30+. Και είναι εντυπωσιακό το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζει στην εξωτερική αγορά. Βεβαίως, συγκριτικά τα άλλα ερυθρά κρασιά, οι φίλοι της είναι μάλλον λίγοι, αλλά είναι σταθεροί. Κι αυτό γιατί είναι ιδιαίτερο κρασί, με χαρακτήρα δύσκολο για τον μέσο καταναλωτή, που προτιμά πιο μαλακά κρασιά. Επίσης, απαιτεί μακρόχρονη παλαίωση, κάτι που επιβαρύνει το κόστος του.

Αναζητήσαμε, λοιπόν, και δοκιμάζουμε 6 Νάουσες που στο ράφι ξεπερνούν τα 20€. Όλες τους κρασιά με ωραίο σώμα και φινέτσα, αρμονία φρούτου/φυτικότητας και καλοδομημένες τανίνες. Αναμφίβολα κρασιά με έντονη προσωπικότητα.

Άκρως απολαυστική και εκφραστική η αρωματική παλέτα ξεδιπλώνει δίπλα στα τυπικά κόκκινα φρούτα του Ξινόμαυρου.

Νάουσα 2020, Κτήμα Διαμαντάκος 20.00€

Το Κτήμα Διαμαντάκος είναι μια οικογενειακή οινοποιία που στήθηκε το 1978 στη θέση Μαντέμι στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας. Ο αμπελώνας που περικυκλώνει το boutique οινοποιείο είναι φυτεμένος με τις δυο ντόπιες ποικιλίες, το Ξινόμαυρο και το λευκό Πρεκνάδι, από τις οποίες ο Γιώργος Διαμαντάκος, τρίτης πλέον γενιάς οινοποιός, δημιουργεί τις αντίστοιχες ετικέτες.

Η ερυθρή ετικέτα του είναι μια Νάουσα νέας κοπής που εκφράζει το βάθος και την πολυπλοκότητα του terroir της ζώνης. Με ζωηρό φρούτο, συμπύκνωση και μεταξένιες τανίνες, εστιάζει εξίσου στη φρεσκάδα και τη δύναμη. Άκρως απολαυστική και εκφραστική η αρωματική παλέτα ξεδιπλώνει δίπλα στα τυπικά κόκκινα φρούτα του Ξινόμαυρου, γλυκά μπαχάρια -από την παλαίωση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια 500l- χτίζοντας την πολυπλοκότητα.


 

Στην επετειακή Ναουσαία 2019 θα βρείτε όλα αυτά που αγαπάμε στις κλασικές Νάουσες.

Ναουσαία επετειακή 2019, Κτήμα Φουντή  24.10€

Η οικογένεια Φουντή κατάγεται από τη Στράντζα της Aνατολικής Θράκης. Όταν μαζί με τις άλλες προσφυγικές οικογένειες έφτασαν στην περιοχή της Νάουσας έφτιαξαν τον ομώνυμο οικισμό όπου και εγκαταστάθηκαν. Εκεί φύτεψαν και τον πρώτο τους αμπελώνα με Ξινόμαυρο. Ο σημερινός ιδιοκτήτης, Νίκος Φουντής και η κόρη του Γεωργία, είναι εκπρόσωποι της τρίτης και τέταρτης γενιάς, αντίστοιχα.

Και καθώς φέτος το Κτήμα Φουντή συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής, για να το γιορτάσουν κυκλοφορούν την επετειακή εμφιάλωση της θρυλικής ετικέτας τους, της Ναουσαίας. Και επιστρατεύουν μία κορυφαία σοδειά, αυτή του 2019.

Στην επετειακή Ναουσαία 2019 θα βρείτε όλα αυτά που αγαπάμε στις κλασικές Νάουσες. Το ελκυστικό φωτεινό κόκκινο χρώμα. Το ανοιχτό μπουκέτο που αναδύει ντομάτα, μπαχαρικά και ζωικά αρώματα για να ακολουθήσουν ώριμα αρώματα κερασιών, κυδωνιού, μαρμελάδας. Την τραγανή οξύτητα, τις καλά δομημένες τανίνες, τη φινέτσα. Με δυο λόγια ένα Ξινόμαυρο με απόλυτη τυπικότητα, γοητευτική προσωπικότητα και δυνατότητες παλαίωσης.


Η συγκεκριμένη premium Νάουσα αποτείνει φόρο τιμής σε αυτή τη μακρά παράδοση της εταιρείας.

1879 Boutari Legacy 2017 34.60€

Η παρουσία της διάσημης μακεδονικής οινοποιίας στον χώρο του κρασιού χρονολογείται από το 1879, με πρώτη της εγκατάσταση το κρασοπωλείο του Γιάννη Μπουτάρη (του παππού) στην οδό Ζαφειράκη στη Νάουσα. Η συμβολή της στη διατήρηση και την αναζωπύρωση της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή υπήρξε καθοριστική.

Και η συγκεκριμένη premium Νάουσα αποτείνει φόρο τιμής σε αυτή τη μακρά παράδοση της εταιρείας. Από συγκεκριμένο αμπελοτόπι στον Τρίλοφο της Νάουσας, το 1879 μας προτείνει μια μοντέρνα στυλιστικά προσέγγιση του Ξινόμαυρου, σαφώς διαφορετική από τις υπόλοιπες ετικέτες Νάουσας της Boutari. Με ώριμες τανίνες, πυκνό φρούτο, γευστική συμπύκνωση και ευχάριστα υψηλή οξύτητα.


Mια κορυφαία Νάουσα που παράγεται από επιλεγμένα αμπελοτεμάχια.

Ράμνιστα 2013, Κυρ-Γιάννη  34.70€

Η δημιουργία του αμπελώνα του κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας και η φύτευσή του με Ξινόμαυρο, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, σηματοδότησε την αναμπέλωση ολόκληρης της ζώνης και στην ουσία, επέφερε την αναγέννηση του κρασιού Νάουσα.

Το κτήμα βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της ζώνης και χωρίζεται σε 40 κομμάτια με βάση το έδαφος, το ανάγλυφό του και την ποικιλία/κλώνο. Και διαχρονικά, ο πρεσβευτής του είναι η Ράμνιστα, μια κορυφαία Νάουσα που παράγεται από επιλεγμένα αμπελοτεμάχια.

Καθώς το 2013 ήταν μια ενδιαφέρουσα χρονιά με ιδανικές συνθήκες για την ωρίμανση των σταφυλιών που οδήγησαν ένα εξαιρετικό Ξινόμαυρο, αποφασίστηκε να ενταχθεί η Ράμνιστα του 2013 στο οινοφυλάκειο του κτήματος, το οποίο μέσω της πλατφόρμας Warehouse 10 δίνει τη δυνατότητα αγοράς παλιών σοδειών, ακυκλοφόρητων ετικετών κλπ.

Όσοι σπεύσουν ας ετοιμαστούν για πληθωρικά γήινα αρώματα ντομάτας και ελιάς που συνοδεύουν το κόκκινο φρούτο και τις μαλακές τανίνες.


Mια φανταστική πολυεπίπεδη έκφραση Νάουσας.

Καϊάφας 2018, Αμπελώνες Θυμιόπουλου  48.00€

Οι αμπελώνες της οικογένειας Θυμιόπουλου βρίσκονται στον Τρίλοφο και τη Φυτειά, στο νότιο άκρο της ζώνης της Νάουσας. Στο σύνολο των 20 ha εφαρμόζουν βιοδυναμικές μεθόδους καλλιέργειας αφήνοντας τα αμπέλια να προσαρμοστούν μόνα τους στο περιβάλλον.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο Απόστολος Θυμιόπουλος με την ετικέτα του ‘Γη και Ουρανός’ κατάφερε να προσδώσει πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά ευγένειας και φινέτσας στο Ξινόμαυρο της Νάουσας.

Και με την ‘Καϊάφας’, από το ομώνυμο αμπελοτόπι, μας προτείνει μια ακόμα φανταστική πολυεπίπεδη έκφραση Νάουσας. Ένα premium Ξινόμαυρο με απίστευτη συμπύκνωση και πλούτο για τα δεδομένα της ποικιλίας, που φέρνει στο ποτήρι ένα εκρηκτικό μπουκέτο μαύρων φρούτων, αγριοκέρασου, βιολέτας, σοκολάτας.


 

Ένα έντονο Ξινόμαυρο νέας γενιάς, που εστιάζει στην καθαρότητα του φρούτου, τη φρεσκάδα και την κομψότητα.

Παλιοκαλιάς 2020, Οινοποιείο Δαλαμάρα 65.60€

Η οικογένεια Δαλαμάρα έχει παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, την παραγωγή και πώληση κρασιού και τσίπουρου, που ξεκινά πριν από τα μέσα του προ-προηγούμενου αιώνα. Από το 2000 τη σκυτάλη έχει πάρει ο Κωστής Δαλαμάρας, έκτη πλέον γενιά, δίνοντας νέο ύφος, στυλ και… ώθηση στα κρασιά τους.

Η πιο γνωστή ετικέτα τους είναι μια Νάουσα από τον αμπελώνα ‘Παλιοκαλιάς’, που καλλιεργείται βιολογικά και ζυμώνει με τις ιθαγενείς ζύμες. Ένα έντονο Ξινόμαυρο νέας γενιάς, που εστιάζει στην καθαρότητα του φρούτου, τη φρεσκάδα και την κομψότητα. Με πολύ μακρύ τελείωμα, πλημμυρίζει τον ουρανίσκο με γλυκό σταφύλι και μαρμελάδα βατόμουρο. Ταυτόχρονα, καθώς είναι κρασί με μεγάλες αντοχές στον χρόνο, θα ανταμείψει τους υπομονετικούς.

 

Διαβάστε ακόμα: TOP και «οικονομικές»: 10+1 value for money Σαντορίνες.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top