Αθήνα, η πόλη των μπέργκερ: 6 αφίξεις του 2025 για να δοκιμάσεις

Το Starlight άνοιξε αρχές του έτους στο κέντρο και λόγω της διακόσμησης/αισθητικής του, το μπέργκερ του έγινε ξακουστό.

Κάπου στις αρχές της 2ης δεκαετίας του 21ου αιώνα, τότε, στη βαθιά κρίση, η Αθήνα βίωνε την εποχή των FroYos, δηλαδή των καταστημάτων με παγωμένο γιαούρτι. Ήταν μια μόδα που κράτησε 3-4 χρόνια και τελείωσε. Λίγο πριν τα FroYos χαθούν, το μπέργκερ είχε αρχίσει να εξαπλώνεται στην αγορά. Τότε, πίστευα πως είναι απλά η επόμενη μόδα και πως θα πάει όπως και στις αρχές των 00s, με τα Wendy’s και τα Burger King. Δεν ήταν όμως έτσι. Το μπιφτέκι ξέφυγε από τη μόδα.

Τα μπέργκερ, όχι μόνο έφτασαν στο σήμερα, το 2025, να κοντράρουν και να ξεπερνούν το σουβλάκι, αλλά έφτασαν και στα εστιατορικά μενού. Κυριλέ μαγαζιά της πόλης έβαλαν το μπέργκερ με πατάτες στο μενού τους (βλ. Zurbaran). Σε αυτή τη μεγάλη άνοιξη/άνθιση της εστίασης από το 2022 και μετά, τα μπεργκεράδικα στην πόλη ξεπετάγονται σαν μανιτάρια. Μόνο στο 2025, έχουμε μετρήσει 6 ανοίγματα – σίγουρα μου ξεφεύγουν 1-2 μαγαζιά.

Είναι πια τόσες πολλές οι επιλογές – νομίζω το Παγκράτι είναι πια ασφυκτικά γεμάτο με 7-8 επιλογές, αν δε χάνω το μέτρημα – που αναρωτιέσαι τι το διαφορετικό μπορεί να σου προσφέρει το καθένα. Το διαφορετικό δε βρίσκεται, τελικά, στο μπιφτέκι, αφού όλα πορεύονται προς την smashed burger φιλοσοφία. Είναι στον χώρο, στο κόνσεπτ και στη σος. Να, για παράδειγμα, το X11 που άνοιξε πέρσι στο Παγκράτι, απέκτησε φήμη ως ATM Burger, έχει δηλαδή το ιδιαίτερο κόνσεπτ. Στη λίστα μου, θα δεις ένα ολόφρεσκο, 4 ημερών μαγαζί, που ο χώρος του είναι το κάτι άλλο. Εμπνέεσαι για να δεις fashion show εκεί ή νιώθεις σα να βλέπεις το Brutalist. Κινείται κι αυτό στην μπρουταλιστική φιλοσοφία που αναφέραμε εδώ.

Τα μπεργκεράδικα εμφανίζονται πλέον σε κάθε γωνιά και κάθε γειτονιά έχει τουλάχιστον 2 επιλογές.

Αριστερά: Ο χώρος του One Burger. Δεξιά: Το μπέργκερ και τα σνακ στο Hippy Joe στον Βύρωνα.

Τα νέα μέρη για μπέργκερ στην πόλη

One Burger

Τι να δοκιμάσεις: Φρέσκο φρέσκο, από τον φούρνο. Άνοιξε την Παρασκευή και έχει κι αυτό 2 επιλογές, το smashed και το double smashed.  Έχει κι ένα με κινόα που είναι πολύ καλό, που αυτό θα σας προτείνω να δοκιμάσετε, διότι είναι χειροποίητη παρασκευή. Και πολύ spicy λόγω των jalapenos. Έχει και ωραία σος. Έχει και δική του μπίρα, IPA, την One. Ο χώρος του, όμως, είναι φανταστικός. Τα κρέατά του τα προμηθεύεται από τον Drakoulis, ενώ για να επιλέξει τα ψωμάκια του, δοκίμασε συνολικά 50 διαφορετικά buns. Το μαγαζί άνοιξε από ξένους που έχουν επιχειρήσεις εστίασης μπέργκερ στις ΗΠΑ και σε άλλα σημεία στον κόσμο και ο χώρος φτιάχτηκε από το μηδέν. 

📍Αγάθωνος 7, Αθήνα

Burgernauts

Τι να δοκιμάσεις: Κι εδώ μια «διαστημική» κουλτούρα στα burgers, με το smashed να είναι το βασικό του μενού, σε απλή ή διπλή έκδοση.

📍Σπύρου Μερκούρη 22Β, Παγκράτι

Αριστερά: Τα μπέργκερ του Stark. Δεξιά: Τα smashed των Burgernauts.

Hippy Joe

Τι να δοκιμάσεις: Άνοιξε αρχές αρχές του έτους. Έχει 5 επιλογές με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, με δύο ή τρία μπιφτέκια στο μπέργκερ. Έχει και ένα buttermilk chicken πολύ καλό. Για να σπάσει η μπεργκερίλα, αυτό θα σου πρότεινα.

📍Καραολή και Δημητρίου 5, Βύρωνας

Starlight

Τι να δοκιμάσεις: Το vegan μπέργκερ του είναι εξαιρετικό. Από κρεατοφαγικά, έχει 6 επιλογές που απλά διαφέρουν στο πόσα μπιφτέκια θα βάλεις. Έχει και ένα νέο κάθε μήνα. Παίξε μπάλα με τις σος του. Τις curly fries του δε θα τις πρότεινα.

📍Κολοκοτρώνη & Πραξιτέλους 1, Αθήνα/Αρτέμιδος 9, Γλυφάδα

Stack Athens

Τι να δοκιμάσεις: Κάνει τη διαφορά μεταξύ των 6, διότι έχει Wagyu Beef Burger και μπέργκερ προβατίνας, ενώ έχει και πατάτες με μαγιονέζα τρούφας  και παρμεζάνα για ένα combo που παράγει ουρές στο Ίλιον.

📍Θηβών 438, Ίλιον

Το Epos Burger έχει epic burgers.

Epos Burgers

Τι να δοκιμάσεις: Από την Αντίπαρο στη Γλυφάδα το συγκεκριμένο μαγαζί. Θα το βρεις δηλαδή και στην Αντίπαρο το καλοκαίρι αν πας. Εδώ, στη Γλυφάδα, θα βρεις ένα smashed κι ένα double smashed. Απλά και λιτά.

📍Γιαννιτσοπούλου 3, Γλυφάδα

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top