Η ιδανική εξάδα για την Τσικνοπέμπτη.

Μπορεί οι ερωτευμένοι να περιμένουν πώς και πώς την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά όλοι οι υπόλοιποι περιμένουμε με ανυπομονησία την Τσικνοπέμπτη! Κρέατα και λιχουδιές κάθε είδους θα παρελάσουν από τη σχάρα, το τραπέζι και φυσικά το στομάχι μας.

Ναι, σίγουρα μπορείς να πεταχτείς μια βόλτα στα Βλάχικα για αρνί και κοκορέτσι ή στη Μάνδρα για προβατίνα αλλά φυσικά μπορείς να το ζήσεις πανηγυρικά και κατ’οίκον. Με τις πρακτικά άπειρες επιλογές που υπάρχουν πια σε περίεργες κοπές, σιτέματα, μαρινάδες και συνοδευτικά μπορείς να κάνεις το πιο αμαρτωλό τσιμπούσι και στο σπίτι και μάλιστα με τα καλύτερα κρασιά της αγοράς. Και όταν λέμε καλύτερα εννοούμε αυτά που θα απογειώσουν το γλέντι και θα σε μεταμορφώσουν σε grill master στα μάτια των φίλων σου. Εμείς στην ομάδα του Botilia, ξέρουμε…

Δίπλα σε αυτή την Ελιά, το απλό κοτοπουλάκι γίνεται εμπειρία αστεριών Michelin.

Γιατί Ελιά Βιδιανό του Νίκου Καραβιτάκη; Επειδή το πολύ κομψό βαρέλι, η λεμονάτη οξύτητα και το πλούσιο πυρηνόκαρπο φρούτο δίνουν ένα κρασί για μεγάλες συγκινήσεις.

1. Ελιά Βιδιανό, Αμπελώνες Καραβιτάκη, 16,40€

Τα σενάρια εδώ είναι δυο: Το πρώτο είναι το χαλαρό, που ξεκινάει η φάση η καλή με τσαχπίνικα ορεκτικά όπως τυρόπιτες, πατάτες, τάρτες και τα σχετικά και θες ένα βαρβάτο λευκό. Ένα που να έχει ελαφρώς αέρα Βουργουνδίας αλλά να είναι και κομματάκι πιο εξωτικό. Δε μπορούμε να σκεφτούμε κανένα άλλο πέρα από την Ελιά Βιδιανό του Νίκου Καραβιτάκη. Το πολύ κομψό βαρέλι, η λεμονάτη οξύτητα και το πλούσιο πυρηνόκαρπο φρούτο δίνουν ένα κρασί για μεγάλες συγκινήσεις. Και εδώ έρχεται και το δεύτερο σενάριο. Ξεκινάει το κάρβουνο κ πάνω ξαπλώνουν ταπεινά αλλά καθόλου ευκαταφρόνητα παϊδάκια κοτόπουλο, μαριναρισμένα με λεμόνι, μουστάρδα και βότανα. Δίπλα στην Ελιά το απλό κοτοπουλάκι όμως γίνεται εμπειρία αστεριών Michelin. Όλοι θα λένε πόσο μαέστρος είσαι στο ψήσιμο που μεταμόρφωσες το πουλερικό, αλλά εσύ θα ξέρεις την αλήθεια.


 

To Moschopolis 8 ταιριάζει ταμάμ με χοιρινά μπριζολάκια και πικάντικα κεμπαπάκια.

Το Moschopolis 8 είναι ένα χαρμάνι από Ξινόμαυρο και Syrah που παλαιώνει για 8 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

2. Moschopolis 8, 12,50€

Προχωράμε δυναμικά και αρχίζουν να παρελαύνουν χοιρινά μπριζολάκια και πικάντικα κεμπαπάκια, με τη γνωστή πονηρή σάλτσα ντομάτας (ναι αυτή, την λίγο καυτερή, την αρωματική, την πολίτικη). Μπορεί να σκέφτεσαι πως θα βγουν τα κόκκινα τώρα αλλά όχι! Τώρα θα βγει το ροζέ το σωστό, το πρόστυχο, αυτό που θα τους αφήσει όλους άφωνους, το Moschopolis 8. To χαρμάνι από Ξινόμαυρο και Syrah που παλαιώνει για 8 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, έχει πολυπλοκότητα και δομή που θυμίζουν ελαφρύ κόκκινο ενώ παράλληλα το πληθωρικό κόκκινο φρούτο τα βάζει άνετα με τα ελαφρώς πικάντικα και πιπεράτα πιάτα. Άχαστος συνδυασμός λέμε.

Bonus tip: ταιριάζει και με ψητό χαλούμι με chutney τομάτας για τους Vegetarian (αμέ).


 

Ξινόμαυρο και αρνάκι είναι σχεδόν μονόδρομος οπότε θα διαλέξουμε ένα φίνο και μοντέρνο Ξινόμαυρο όπως το Νάουσα Alta.

Το Alta του Απόστολου Θυμιόπουλου προέρχεται από αμπελώνες σε μεγάλο υψόμετρο και έχει τραγανή βυσσινάτη οξύτητα και μεταξένιες τανίνες.

3. Νάουσα Alta Αμπελώνες Θυμιόπουλου, 13,20€

Και τώρα σειρά έχουν τα λιλιπούτεια αρνίσια παϊδάκια, αυτά που τρώγονται αυστηρά με το χέρι, πάνω από το bbq και αποτελούν τον ύψιστο μεζέ του ψήστη. Ξινόμαυρο και αρνάκι είναι σχεδόν μονόδρομος οπότε όχι εδώ δε θα πρωτοτυπήσουμε. Θα διαλέξουμε όμως ένα φίνο και μοντέρνο Ξινόμαυρο, το Alta του Απόστολου Θυμιόπουλου, που προέρχεται από αμπελώνες σε μεγάλο υψόμετρο και έχει τραγανή βυσσινάτη οξύτητα και μεταξένιες τανίνες. Απλά δε γίνεται να μην το λατρέψεις αυτό το κρασί και θα κάνει και το παϊδάκι λουκούμι.


 

Το Deux Dieux μπορεί να αναβαθμίsει θεαματικά όλα τα κρεατικά (πόντος για τον ψήστη).

Ένα κρασί με πλούσιο σώμα, πυκνό φρούτο, μέτριες αλλά βελούδινες τανίνες και καπνιστό χαρακτήρα: το θεϊκό Deux Dieux του Αϊβαλή.

4. Deux Dieux Οινοποιία Αϊβαλή, 25,30€

Δεν πιστεύω να χορτάσατε; Γιατί τώρα έρχονται τα λουκάνικα τα Black Angus με την λαχανοσαλάτα και την μουστάρδα. Ένα τέτοιο πλούσιο, λιπαρό, καπνιστό και πικάντικο έδεσμα θέλει ένα κρασί που να το αναγάγει σε γαστριμαργικό όργιο. Ένα κρασί με πλούσιο σώμα, πυκνό φρούτο, μέτριες (+) αλλά βελούδινες τανίνες και καπνιστό χαρακτήρα όπως το θεϊκό Deux Dieux του Αϊβαλή. Αυτό το κρασί πραγματικά μπορεί να αναβαθμίsει θεαματικά όλα τα κρεατικά (πάλι πόντος για τον ψήστη).


 

Ακολουθείστε τη σωστή σειρά: μια γουλιά Felino και μια μπουκιά rib eye medium rare.

Το αστεράτο Malbec Felino από το διάσημο οινοποιείο της Αργεντινής, το Vina Cobos, είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι την Τσικνοπέμπτη.

5. Felino Vina Cobos, 17,90€

Καλά έχεις τρελαθεί; Θα γίνει επικό κρεατοπάρτυ χωρίς Malbec και χωρίς rib eye; Φυσικά και όχι! Το αμαρτωλό αυτό κομμάτι με το μπόλικο λιπάκι, που κάνει το κρέας να λιώνει σα βούτυρο και είναι γεμάτο κρεάτινη γεύση θέλει ένα κρασί πληθωρικό, με δομή και τανίνες ικανές να τα βάλουν με το θηρίο και κάθε μπουκιά να είναι γεμάτη φρούτο και χυμούς. Το αστεράτο Malbec Felino από το διάσημο οινοποιείο της Αργεντινής, το Vina Cobos, είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι. Το συγκλονιστικό αυτό Malbec, από παλιά αμπέλια στo Luján de Cuyo, το Maipu και το Valle de Uco, σε υψόμετρο 700 – 1200 μέτρων, παλαιώνει για 8 μήνες σε αμερικάνικα βαρέλια και αποκτά αυτό το ζουμπουρλούδικο, σοκολατένιο χαρακτήρα που λατρεύεις. Μια γουλιά Felino, μια μπουκιά rib eye medium rare. Επανάλαβε.


 

O Aldo Conterno είναι από τους πιο σπουδαίους παραγωγούς του Piemonte και η Freisa είναι μια συγγενική ποικιλία με το Nebbiolo.

Το Langhe του Aldo Conterno προέρχεται από την ιδιαίτερη ποικιλία Freisa.

6. Langhe Aldo Conterno, 31,90€

Και κλείνουμε με τα cult εδέσματα της Τσικνοπέμπτης: T-bone προβατίνας και κοκορέτσι! Θέλουμε φρούτο, οξύτητα να κόψει τη λιπαρότητα, στιβαρές αλλά δαντελένιες τανίνες και γήινο χαρακτήρα. Μην ψάχνεις άλλο, έχουμε την καλύτερη επιλογή, το Langhe του Aldo Conterno από την ιδιαίτερη ποικιλία Freisa. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, ο Aldo Conterno είναι από τους πιο σπουδαίους παραγωγούς του Piemonte και η Freisa είναι μια συγγενική ποικιλία με το Nebbiolo, που παίρνει το όνομά της από το λατινικό freisa που σημαίνει φράουλα και ναι, ο φραουλένιος χαρακτήρας είναι κυρίαρχος στο κρασί αλλά πλαισιώνεται από τα λουλουδάτα και γήινα αρώματα και φυσικά τη δομή που συναντάμε στο Nebbiolo. Με αυτό στο υπογράφουμε, θα τους τρελάνεις όλους! Ποιος Nusret και κουραφέξαλα;

Στην υγειά μας, και του χρόνου!

Η ομάδα του botilia.

 

Διαβάστε ακόμα: 5+1 από τα πιο ακριβά ελληνικά κρασιά. Aξίζουν τα λεφτά τους;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top