Το νέο «παιδί» των αδελφών Δούζη.

Οι αδελφοί Δούζη δεν σταματούν πουθενά. Μετά το ERGON Agora East στη Θεσσαλονίκη, το ERGON House στην Αθήνα, την επέκτασή τους σε διάφορα νησιά της χώρας και φυσικά την μακροημέρευσή τους σε Κύπρο, Λονδίνο και Ντόχα, τώρα προσθέτουν στο «στόλο» τους και έναν μοντέρνο φούρνο. Κάπως έτσι γεννήθηκε το 72H Artisanal Bakehouse.

Ψωμί με παραδοσιακό τρόπο.

Φανταστείτε φουσκωτά καρβέλια με προζύμι και βουτυράτα κρουασάν.

Βρίσκεται στη νέα Αγορά Μοδιάνο, ακριβώς στο κέντρο της Θεσσαλονίκη. Στόχος τους είναι το ψωμί να φτιάχνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Ακολουθώντας, λοιπόν, τις προτροπές των παραδοσιακών αρτοποιών φτιάχνουν το δικό τους προζύμι, το αφήνουν να ξεκουραστεί για εβδομήντα δύο ώρες (να πώς προέκυψε και το όνομα του μαγαζιού) και στη συνέχεια το ζυμώνουν.

Γλυκές και αλμυρές λιχουδιές καθημερινά.

Αυτό που δείχνει να τους ενδιαφέρει είναι η ποιότητα έναντι της ποσότητας. Προσκαλούν, κάπως έτσι, τους πελάτες να  εμβαθύνουν στη γεύση, την υφή και την καθαρή λιχουδιά του πραγματικού χειροποίητου ψωμιού. Φανταστείτε, λοιπόν, φουσκωτά καρβέλια με προζύμι και βουτυράτα κρουασάν.

Η ζύμη ξεκουράζεται 72 ώρες. Αυτό έδωσε και το όνομα στο αρτοποιείο.

Η έμπνευση για τη κατασκευή και τη διακόσμηση του χώρου ανήκει στο γραφείο Boo Republic.

Αξίζει να δοκιμάσετε ακόμη τις αλμυρές σφολιάτες με γέμιση από σπανάκι και φέτα, την αρωματική focaccia με ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και δεντρολίβανο και τα κρουασάν με τυρί και ζαμπόν.

Εχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στις συσκευασίες.

Η έμπνευση για τη κατασκευή και τη διακόσμηση του χώρου ανήκει στο γραφείο Boo Republic που δημιούργησε ένα κέλυφος που περιβάλλεται από ξύλο και πέτρα σε γήινες και απαλές αποχρώσεις. Ενας χώρος που είναι μεν λιτός, αλλά αρκετά λειτουργικός και «καθαρός» στο μάτι.

Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί και στις συσκευασίες των αρτοσκευασμάτων.

Αλμυρές σφολιάτες με γέμιση από σπανάκι και φέτα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί και στις συσκευασίες όπου τα αρτοσκευάσματα αποδίδονται με εικονοστοιχεία και όλη η συσκευασία και το κείμενο του σώματος παρουσιάζονται σε γραμματοσειρά μονοδιάστατη γεμάτη τεχνολογικές αισθητικές αναφορές. Χρησιμοποιώντας σύγχρονες εικονογραφήσεις, ο σχεδιασμός παρουσιάζει παραδοσιακά αρτοσκευάσματα, όπως φαίνονται μέσα από μια σύγχρονη οπτική.

 

Φωτογραφίες: Jorge Donios / Olga Deikou
⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το thegreekfoundation.com.

 

Διαβάστε ακόμα: Ergon Agora East στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο «grocerant» της Ελλάδας, σε 15 στρέμματα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top