Αν με ρωτήσετε για τον τρόπο που φτιάχνονται τα γλυκά κρασιά θα σας ρωτήσω με τη σειρά μου, αν έτυχε να βρεθείτε Αύγουστο μήνα στην Σάμο, την Κρήτη, στη Σαντορίνη, τη Ζάκυνθο ή ακόμη και στη βόρεια Πελοπόννησο. Το μάτι ενός προσεκτικού τουρίστα όλο και θα έχει συναντήσει, μέσα στους αμπελώνες ή στις ταράτσες των σπιτιών, σταφύλια ξαπλωμένα σε ψάθινα στρώματα ή απλωμένα σε σύρματα, να στεγνώνουν στον ήλιο.
Φυσικά με το λιάσιμο οι ρόγες ζαρώνουν, ένα μέρος του χυμού τους εξατμίζεται και ο υπόλοιπος που μένει, είναι εμπλουτισμένος σε σάκχαρα. Αυτά τα λιαστά σταφύλια πηγαίνουν στη συνέχεια στα οινοποιεία, πιέζονται, μπαίνουν στα βαρέλια και αρχίζουν να ζυμώνουν, όπως σε κάθε άλλη οινοποίηση. Εδώ όμως, όταν κάποια στιγμή η αλκοολική ζύμωση σταματήσει, το κρασί θα συνεχίζει να έχει γλυκιά γεύση διότι θα έχουν παραμείνουν αζύμωτα σάκχαρα.
Έτσι φτιάχνονται τα λιαστά κρασιά της Σάμου που τα λένε νέκταρ, το Vinsanto της Σαντορίνης, η Kουμανταρία της Κύπρου, το Vino Santo της Τοσκάνης. Όλα αυτά τα κρασιά ονομάζονται «Οίνοι Φυσικώς γλυκείς» (Vins Naturellement Doux) γιατί σ΄ αυτά, το σταμάτημα της αλκοολικής ζύμωσης γίνεται με φυσικό τρόπο.
Η πλειονότητα όμως των γλυκών κρασιών είναι «Οίνοι γλυκείς φυσικοί» (Vins Doux Naturels), κρασιά δηλαδή στα οποία η ζύμωση διακόπτεται προσθέτοντας αλκοόλη. Τέτοια είναι τα περίφημα ελληνικά vins de liqueur όπως το Σάμος, το Μοσχάτο Λήμνου και η Μαυροδάφνη Πατρών, η ιταλική Marsala, τα ισπανικά Sherry (Jerez), τα πορτογαλικά Porto.
Ακολουθήστε με για να δοκιμάσουμε 8 ελληνικά γλυκά ελιξίρια…
Μαλαγουζιά από υπερώριμα σταφύλια 2018, Κτήμα Γεροβασιλείου
Αν θέλετε να γνωρίσετε τα αρώματα και τη γεύση της γλυκιάς εκδοχής της Μαλαγουζιάς, δοκιμάστε αυτό το κρασί από την Επανομή Θεσσαλονίκης. Φυσικώς γλυκύς οίνος από σταφύλια που αφήνονται να υπερωριμάσουν πάνω στα κλήματα, οινοποιείται σε μικρά γαλλικά δρύινα βαρέλια, όπου και παλαιώνει για 3 χρόνια.
Σύνθετο, με ένα καλάθι από ροδάκινα και αχλάδια για μύτη, ζωντάνια στη γεύση και τελείωμα που δύσκολα ξεχνάς.
Ωμέγα 2017 Κτήμα Άλφα
Ένα εξόχως αρωματικό και ισορροπημένο γλυκό κρασί από το Αμύνταιο. Η πρώτη ύλη είναι υπερώριμα σταφύλια Gewürztraminer και Μαλαγουζιάς (85%- 15%) και πριν φτάσει στα ποτήρι μας έχει ωριμάσει 15 μήνες σε δρύινα βαρέλια και 12 στη φιάλη.
Ηδονικό, εξωτικό κι όχι πολύ γλυκό, με στρώματα φρούτου, αγκαλιασμένα από μπαχαρικά και φλούδα πορτοκαλιού. Θερμή αίσθηση στο στόμα που ισορροπεί θαυμάσια από την οξύτητα, δώρο του χαρισματικού terroir. Το άνετο, μακρύ τελείωμα ολοκληρώνει την απολαυστική εμπειρία. (Π.Γ.Ε. Φλώρινα)
Samos Vin Doux 2021, ΕΟΣ Σάμου
Πεντακάθαρο και εκφραστικό, το Vin Doux, που ανήκει στην κατηγορία των Vins de Liqueurs, είναι το πιο δημοφιλές κρασί της Σάμου και ένας θησαυρός της Ελλάδας.
Και αυτό γιατί βάζει όλη την τυπική δυναμική του λευκού Μοσχάτου σε ένα μπουκάλι: μυρωδάτα λουλούδια, ώριμα καλοκαιρινά φρούτα, χυμώδη ισορροπία και το κλασικό βελούδο των γλυκών Σαμιώτικων κρασιών. (Π.Ο.Π. Σάμος)
Μοσχάτο Ρίου Πατρών 2017, Οινοποιία Παρπαρούση
Και ένα εξόχως αρωματικό και ισορροπημένο λιαστό γλυκό λευκό Μοσχάτο από το Ρίο Πατρών και τον μετρ Θανάση Παρπαρούση. Ηδονικό και τυπικότατο.
Πυκνό, ζεστό, εξωτικό κι όχι πολύ γλυκό, με στρώματα φρούτου, αγκαλιασμένα από μπαχαρικά και φλούδα πορτοκαλιού. (Π.Ο.Π. Μοσχάτος Ρίου Πατρών).
Vinsanto first realease, Κτήμα Αργυρού
Υπερώριμα σταφύλια από Ασύρτικο, Αηδάνι και Αθήρι, (80%, 10%, 10%) από αμπελώνες ηλικίας μεγαλύτερης των 200 χρόνων, επιλέγονται αυστηρά στην περιοχή της Επισκοπής και αποξηραίνονται κάτω από τον καυτό ήλιο της Σαντορίνης για περίπου δέκα ημέρες. Μετά από την αλκοολική ζύμωση, το κρασί ωριμάζει για 3 χρόνια σε τσιμεντένιες δεξαμενές και στη συνέχεια παλαιώνει για 4 χρόνια σε παλιές ξύλινες δεξαμενές.
Κι έτσι προκύπτει αυτό το φοβερό πορτοκαλο-χρυσαφί λιαστό κρασί με που σαρώνει τα βραβεία. Με αποπλανητική μύτη και πολυπλοκότητα, συμπύκνωση και εντάσεις που αγγίζουν το απόλυτο. Ξερό σύκο, χουρμάς, καφές και καραμέλα συνθέτουν ένα μπουκέτο/όνειρο. (Π.Ο.Π. Σαντορίνη)
Μαυροδάφνη Reserve 2009, Cavino
Ένα υπέροχο δείγμα του φημισμένου κρασιού, 70% από σταφύλια Μαυροδάφνης και 30% Κορινθιακής, που παλαιώνει για 7 χρόνια σε δρύινα βαρέλια και ακόμη 4 στη φιάλη.
Ντελικάτη και βαθύχρωμη με αξιολάτρευτα σύνθετο μπουκέτο που ανοίγει κι αφήνει να ξεπροβάλλουν βύσσινα, δαμάσκηνα, αρώματα πικρής σοκολάτας, καρυδιού και σταφίδας. Πλούσιο σώμα με εξαιρετικής ποιότητας τανίνες και γεμάτη δομή. (Π.Ο.Π. Μαυροδάφνη Πατρών)
Χόρταις 2008, Κτήμα Μερκούρη
Το άρωμα και η γεύση των ξερών δαμάσκηνων στο ποτήρι σας, από μια εναλλακτική προσέγγιση στη Μαυροδάφνη. Αυτό το εύγευστο, παλαιωμένο ερυθρό ελιξίριο παράγεται στο πανέμορφο Κτήμα Μερκούρη στην Ηλεία, από λιασμένα σταφύλια Μαυροδάφνης (55%) και Κορινθιακής σταφίδας (45%).
Θερμό, σαρκώδες και στέρεο με συμπυκνωμένα αρώματα. (Χόρταις είναι το ιστορικό όνομα του όρμου του κτήματος.)
Ιουλιάτικο 2008, Boutari
Υπερώριμα σταφύλια Λιάτικου (Ιουλιάτικου, εξ’ ου και η ονομασία) λιάζονται στο Φανταξομέτοχο Κρήτης. Ακολουθεί αλκοολική ζύμωση και 3χρονη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια.
Εμφιάλωση σε ultra-κομψή συσκευασία… και ιδού ένα ερυθρό γλυκό κρασί, θαυμάσια ισορροπημένο, γεμάτο κεράσια και βατόμουρα που βαδίζουν πλάι στα καβουρντισμένα αμύγδαλα και τα καρύδια. Ζωντανό, πολύ πλούσιο και μακρύ.
Διαβάστε ακόμα: 8 κόκκινα κρασιά για το αποκαλόκαιρο.