Με το μπλε και το πράσινο ακόμα στον νου, ετοιμαζόμαστε να αποχαιρετήσαμε το καλοκαίρι. Και δεν ξέρω για σας, προσωπικά όμως, μετά από τόσα λευκά και ροζέ κρασιά που απολαύσαμε τους τελευταίους δυο μήνες, λαχτάρισα ένα ζωηρό κόκκινο χρώμα στο ποτήρι μου.
Αποφάσισα, λοιπόν, να σας προτείνω 8 ερυθρά κρασιά. Μαλακά, φρουτώδη κι όλο φρεσκάδα, σερβιρισμένα στη σωστή -δροσερή- θερμοκρασία, είναι τέλεια για τις όμορφες βραδιές του αποκαλόκαιρου.
Exis ερυθρό, Κτήμα Μανωλεσάκη
Φίνο και στιλάτο, αυτό το χαρμάνι Μοσχόμαυρου (60%) και Λημνιού (40%) από τη Δράμα τα έχει όλα: ισορροπία, ωραιότατο άρωμα με τριαντάφυλλα και κεράσια να χορεύουν πάνω στη γλώσσα.
Εχει μια ευχάριστη οξύτητα, ιδανική για την ώρα που θα βγουν τα ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας, τα κανελόνια, οι πίτσες και τα αλλαντικά. (Π.Γ.Ε. Δράμα)
Νεαρός Τσαπουρνάκος, Κτήμα Βογιατζή
Ο Τσαπουρνάκος ένας κλώνος του Cabernet Franc που καλλιεργείται στον Βελβεντό Κοζάνης, είναι η πρώτη ύλη για τη δημιουργία ενός ελκυστικού κρασιού που αποτυπώνει τον πικάντικο χαρακτήρα του CF, επενδύοντας συγχρόνως στη φρεσκάδα.
Βαθύχρωμο με αρώματα λουλουδιών και μικρών κόκκινων φρούτων του δάσους, μαλακιά γεύση και την οξύτητα να κρατά το τέμπο της νοστιμιάς. Απολαύστε το φρέσκο και αρκετά δροσερό δίπλα στα κλασικά πιάτα της Μεσογειακής κουζίνας. (Π.Γ.Ε. Βελβεντός, βιολογική καλλιέργεια)
Inima Νεγκόσκα, Κατώγι Αβέρωφ
Φωτεινό και ζωηρό κρασί, ξεκινά με τη φρεσκάδα της νεαρής ηλικίας και ελευθερώνει διαδοχικά αρωματικά κύματα κόκκινων φρούτων, ντομάτας και φύλλων. Φινετσάτο και ευχάριστο είναι ο ιδανικός καμβάς για γευστικά παιχνίδια με τα κρεατικά και τα λουκάνικα του b.b.q.
Τα σταφύλια της Νεγκόσκας προέρχονται από αμπελώνα της Γουμένισσας. Σημείωση: Στη Βλάχικη διάλεκτο του Μετσόβου, Inima σημαίνει «καρδιά».
Χαρούλα ερυθρό, Αργατία
Το δροσερό μικροκλίμα της ημι-ορεινής περιοχής στο Ροδοχώρι Νάουσας δίνει σε αυτό το χαρμάνι Ξινόμαυρου, Μαυροδάφνης και Νεγκόσκας (80%, 10%, 10%) εκλεπτυσμένο ύφος, φρεσκάδα και χυμώδες φρούτο που ισορροπεί ωραιότατα την οξύτητα.
Με καθαρά αρώματα κόκκινων φρούτων δίπλα στα κλασικά βοτανικά αρώματα του Ξινόμαυρου και μαλακιά γεύση είναι τέλειο για το καθημερινό τραπέζι (Π.Γ.Ε. Ημαθία).
Epicus, Georgios Lafazanis Winery
Οι νέοι αμπελώνες της οινοποιίας Γεώργιος Λαφαζάνης στο Κούτσι Νεμέας δίνουν την πρώτη ύλη για αυτό το ωραιότατο Αγιωργίτικο δεξαμενής.
Πεντακάθαρο στη μύτη με τυπικότατο κεράσι και βύσσινο. Ένα κρασί μαλακό, ελαφρύ με ζουμερό φρούτο και πιπεράτο τελείωμα. (Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος)
Μαύρο Καλαβρυτινό, Τετράμυθος
Το Μαύρο Καλαβρυτινό είναι μια σπάνια ερυθρή ποικιλία της Αχαΐας. Στον Τετράμυθο την καλλιεργούν στην ορεινή Αιγιάλεια, ψηλά στα 450-1000μ. Και μέσω της κλασικής ερυθρής οινοποίησής της, μας προσφέρουν ένα ορεκτικό κρασί, με φωτεινό κόκκινο χρώμα.
Με μύτη όλο φρεσκάδα και στόμα με μεγάλη φινέτσα. Ο καθαρός φρουτώδης χαρακτήρας χυμού ροδιού εμπλουτίζεται στην επίγευση με νότες πιπεριού. (Π.Γ.Ε. Αχαΐα)
Λημνιώνα New Age, Κτήμα Ζαφειράκη
Στην καινούργια του ετικέτα Λημνιώνας, ο Χρήστος Ζαφειράκης οινοποιεί σταφύλια από έναν αμπελώνα ηλικίας 12 ετών στον Τύρναβο, για να μας συστήνει την πιο αιθέρια πλευρά της σπάνιας ποικιλίας της Θεσσαλίας.
Η New Age Λημνιώνα εμφανίζεται με ζωηρό χρώμα, περισσότερο χυμώδες κόκκινο φρούτο και φρεσκάδα από την κλασική του ετικέτα. Ελκυστική, όπως πάντα, η οξύτητα, μεταξένιες οι τανίνες και διακριτική η βοτανικότητα. (Π.Γ.Ε. Τύρναβος, βιολογική καλλιέργεια)
LimNeon, Κτήμα Πόρτο Καρράς
Λημνιό -η αρχαία ελληνική Λημνία άμπελος που τα κρασιά της εξύμνησαν ο Ησίοδος, ο Αριστοτέλης και άλλοι συγγραφείς, θεωρώντας τα σπουδαία- καλλιεργημένη στον αμπελώνα του Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία Χαλκιδικής μας δίνει ένα φωτεινό ερυθρό με τυπική παρουσία μύρτιλου, λουλουδιών, πιπεριάς και γρασιδιού.
Οξύτητα, μεταξένιες τανίνες και φρεσκάδα συνθέτουν ένα απολαυστικό σύνολο (Π.O.Π. Πλαγιές Μελίτωνα, βιολογική καλλιέργεια).
Διαβάστε ακόμα: Κρασί, 8 σοφιστικέ Σαντορίνες για το καλοκαίρι.