Οκτώ ροζέ που μυρίζουν Αιγαίο.

Σαλπάρουμε για τα ελληνικά νησιά όπου ο ήλιος είναι ζεστός, οι θάλασσες κρυστάλλινες, το φεγγάρι κόκκινο και φυσά βοριάς που δροσίζει τ’ αμπέλια. Η θαλασσινή μας περιήγηση θα μας φέρει σε νησιά του αρχιπελάγους για να δοκιμάσουμε 8 εξαίσια ροζέ κρασιά.

Η Λήμνος είναι γνωστή για τα αρωματικά λευκά κρασιά της, ξηρά και γλυκά.

Η Λημνία Γη 2021 εκμεταλλεύεται τα δώρα και των δύο βασικών ποικιλιών του νησιού: Μοσχάτο Αλεξανδρείας 80% και Καλαμπάκι (Λημνιό) 20%.

Λήμνος

Η απόφαση είναι ομόφωνη: Πρώτη σκάλα στη Λήμνο! Ούριοι άνεμοι φυσούν και μας σπρώχνουν. Με πλεύση από βορρά προς νότο πιάνουμε στη Λήμνο. Το νησί είναι γνωστό για τα αρωματικά λευκά κρασιά του, ξηρά και γλυκά, με το Μοσχάτο Αλεξανδρείας να έχει την αποκλειστικότητα της ποικιλιακής τους σύνθεσης. Στους αμπελώνες της Λήμνου όμως, καλλιεργείται και το ερυθρό σταφύλι Λημνιό (ή Καλαμπάκι) δίνοντας όμορφα, κόκκινα κρασιά.

Σ’ αυτά τα βαρέλια ωριμάζουν τα κρασιά του Κτήματος Χατζηγεωργίου.

Εμείς θα δοκιμάσουμε ένα ροζέ από το Κτήμα Χατζηγεωργίου, τη Λημνία Γη 2021 που εκμεταλλεύεται τα δώρα και των δύο βασικών ποικιλιών του νησιού: Μοσχάτο Αλεξανδρείας 80% και Καλαμπάκι (Λημνιό) 20%. Μύτη με καθαρά αρώματα τριαντάφυλλου, βατόμουρου, κερασιού και εξίσου ζωντανό στόμα. Το σώμα είναι ελαφρύ και το μάκρος υπέροχο.


Δεν πρέπει να παραβλέψουμε τα φινετσάτα, ξηρά και ημίξηρα Σαμιώτικα κρασιά, όπως το ροζέ.

Βαβέλ 2021: ένα ημίξηρο ροζέ, όλο φρεσκάδα, σκέρτσο και νοστιμιά.

Σάμος

Ορεινό νησί με περιβάλλον ιδανικό για τη γεωργία. Στις πλαγιές των δύο βουνών του, σε πεζούλες που αρχίζουν από την επιφάνεια της θάλασσας και φτάνουν μέχρι και τα 800 μέτρα, καλλιεργείται η αρωματική ποικιλία λευκό Μοσχάτο. Η φήμη του πλούσιου, μαλακού, χρυσαφένιου γλυκού κρασιού με το όνομα του νησιού ως Ονομασία Προέλευσης, έχει προ πολλού ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδος. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε όμως και τα φινετσάτα, ξηρά και ημίξηρα Σαμιώτικα κρασιά, όπως το ροζέ που έχουμε στο ποτήρι μας.

Φωτεινό ανοιχτό τριανταφυλλί, με τη μύτη να παραπέμπει ευθέως στα τριαντάφυλλα και τα πετροκέρασα.

Βαβέλ 2021 από την Ε.Ο.Σ. Σάμου. Αυγουστιάτης (70%), Φωκιανό (20%) και Λευκό Μοσχάτο (10%) επιστρατεύτηκαν για τη δημιουργία ενός ημίξηρου ροζέ, όλο φρεσκάδα, σκέρτσο και νοστιμιά. Φωτεινό ανοιχτό τριανταφυλλί, με τη μύτη να παραπέμπει ευθέως στα τριαντάφυλλα και τα πετροκέρασα. Ευχάριστη οξύτητα.


Στη Σύρο το κλίμα είναι δροσερότερο. Οι δυνατοί άνεμοι αναγκάζουν το αμπέλι να καλλιεργείται σε χαμηλά σχήματα.

Δοκιμάζουμε το ΟυΣύρα 2021. Μια ενδιαφέρουσα μονοποικιλιακή οινοποίηση Φωκιανού, από το Οινοποιείο ΟυΣύρα.

Σύρος

Συνεχίζουμε να αρμενίζουμε. Μπαίνουμε στα νερά των Κυκλάδων και πιάνουμε στην όμορφη Σύρο. Εδώ το κλίμα είναι δροσερότερο, οι δυνατοί όμως άνεμοι αναγκάζουν το αμπέλι να καλλιεργείται σε χαμηλά σχήματα.

To ΟυΣύρα 2021 είναι μια ενδιαφέρουσα μονοποικιλιακή οινοποίηση Φωκιανού, από το Οινοποιείο ΟυΣύρα.

Δοκιμάζουμε το ΟυΣύρα 2021. Μια ενδιαφέρουσα μονοποικιλιακή οινοποίηση Φωκιανού, από το Οινοποιείο ΟυΣύρα. Δίνει ένα όμορφο ανοικτόχρωμο ροζέ, με αρωματική και γευστική φινέτσα. Στη μύτη ανοίγει μπουκέτο εσπεριδοειδών και καλοκαιρινών φρούτων και στο στόμα διαθέτει όγκο σε απόλυτη ισορροπία με την οξύτητα και ευχάριστη επίγευση με πικάντικα τσιμπήματα. (Π.Γ.Ε. Κυκλάδες)


Στη Σαντορίνη αξίζει να δοκιμάσει κανείς τα ροζέ Grace 2021 και Μμ 2021.

Το Grace 2021  είναι ένα λαμπερό, ανοιχτόχρωμο ροζέ, στην απόχρωση του ροδάκινου.

Σαντορίνη

Αχ, η Σαντορίνη! Αυτός ο έρωτας κρατά από παλιά. Από τότε που πρωτοπάτησα το πόδι μου στα Φηρά και τυφλώθηκα από το λευκό των σπιτιών που λαμποκοπά στον ανελέητο ήλιο. Ακολούθησα με το μάτι τους κόκκινους βράχους να χάνονται σε τρομακτικά βάθη και φαντάστηκα την πληγή της καλντέρας να πλημμυρίζει θάλασσα. Οι χάρες του νησιού είναι πολλές και το κρασί έχει καταχωρισθεί ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες. Αυτή τη φορά θα δοκιμάσουμε 2 ροζέ από το μοναδικό νησί.

Στην Anhydrous Winery έχεις τη δυνατότητα για wine tasting με πιάτα που έχει επιμεληθεί ο γνωστός Chef Γιάννης Μπαξεβάνης.

Grace 2021 – Anhydrous Winery. Ένα λαμπερό, ανοιχτόχρωμο ροζέ, στην απόχρωση του ροδάκινου από τη συνοινοποίηση της βασικής ερυθρής ποικιλίας των νησιών του Αιγαίου, της Μαντηλαριάς (85%), με το αρωματικό λευκό Αηδάνι (15%). Μύτη γεμάτη αρώματα γλυκών εσπεριδοειδών, ροδάκινων, βερίκοκων και pot-pourri λουλουδιών/βοτάνων. Η ζωηρή οξύτητα και η ελαφρώς τανική επίγευση με νύξεις ορυκτότητας συμβάλλουν στο θελκτικό ταμπεραμέντο του.

Το Μμ 2021 έχει ισόποση συμμετοχή του Μαυροτράγανου και της Μαντηλαριάς.

Μμ 2021 – Κτήμα Σιγάλα. Πολύ ιδιαίτερο και αυτό το Σαντορινιό ροζέ από ισόποση συμμετοχή του Μαυροτράγανου και της Μαντηλαριάς. Με ζωηρό χρώμα φραγκοστάφυλου και άρωμα που αποκαλύπτει πετροκέρασο και βύσσινο γλυκό. Το στόμα διαθέτει όγκο, αυστηρότητα και ελαφρώς τανική επίγευση που το καθιστά τέλειο συνοδό των καλοκαιρινών πιάτων.


3 ροζέ κρητικά κρασιά αξίζει να γίνουν η θερινή μας παρακαταθήκη.

Η Venera Rosa έχει φωτεινό σομόν χρώμα και αρώματα λουλουδιών και καλοκαιρινών φρούτων.

Κρήτη

Μεγαλόνησος. Κνωσός που κάποτε πρέπει να υπήρξε το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της ευρωπαϊκής ηπείρου. Χανιά, στο λιμάνι. Ρέθυμνο, στο λόφο της Φορτέτζας. Φραγκοκάστελο, στη βάση του κάστρου με τις ανατολίτικες αλλοπαρμένες σκιές. Σητεία, στο εξωτικό φοινικόδασος στο Βάι. Όπου και να βρεθούμε στη λεβεντομάνα Κρήτη, αξίζει ν’ αναζητήσουμε τις φυσικές ομορφιές και ν’ απολαύσουμε τις νοστιμιές της ξακουστής υγιεινής διατροφής της. Απαραίτητοι συνοδοί, τα κρητικά κρασιά. Οι γεύσεις τους είναι μια παρακαταθήκη που θα μας ξυπνά καλοκαιρινές θύμησες ακόμη και τις μουντές ημέρες του χειμώνα. Ελάτε, λοιπόν να απολαύσουμε 3 ροζέ κρητικά κρασιά.

Η Ιδιαία Οινοποιητική βρίσκεται στο χωριό Βενεράτο ,17χλμ νότια του Ηρακλείου.

Ξεκινάμε με τη Venerata Rosa 2021 από την Ιδαία Οινοποιητική, ροζέ από τη συνοινοποίηση των ερυθρών ποικιλιών του κρητικού αμπελώνα με Μοσχάτο Σπίνας, όπως αποκαλείται το λευκό Μοσχάτο στο νησί. (Κοτσιφάλι 45%, Λιάτικο 40%, Μοσχάτο Σπίνας 15%). Με φωτεινό σομόν χρώμα και αρώματα λουλουδιών και καλοκαιρινών φρούτων. Εκφραστικό και στο στόμα, το οποίο συνδυάζει μετρημένο όγκο, μήκος, φρούτο και τραγανότητα σε ένα ευχάριστο σύνολο.

Tα 3 Μ έχουν παλ χρώμα και χαρακτηριστικό άρωμα που αποκαλύπτει τριαντάφυλλα, φράουλες και βατόμουρα.

Μαντηλαριά, Merlot και  Μοσχάτο. Αυτά είναι τα 3 Μ (σταφύλια με το όνομά τους να ξεκινά από Μ) από τα οποία παράγεται το Μ3 2021 του Κτήματος Μιχαλάκη. Με παλ χρώμα και χαρακτηριστικό άρωμα που αποκαλύπτει τριαντάφυλλα, φράουλες και βατόμουρα. Το στόμα, ευχάριστα ελαφρύ, διαθέτει φινέτσα και επίμονη επίγευση.

Στη ροζέ εκδοχή τους, τα 2 Φαράγγια του οινοποιείου Μηλιαράκη εμφανίζονται με ανοιχτό ροζέ χρώμα και προτάσσουν την εκφραστική λουλουδάτη μύτη και τη φρεσκάδα.

Τέλος, τα 2 Φαράγγια Ροζέ 2021. Στη ροζέ εκδοχή τους, τα 2 Φαράγγια του οινοποιείου Μηλιαράκη εμφανίζονται με ανοιχτό ροζέ χρώμα και προτάσσουν την εκφραστική λουλουδάτη μύτη και τη φρεσκάδα. Στο τραγανό στόμα διαθέτουν όγκο, λίγες τανίνες, με άψογη ισορροπημένη οξύτητα και μακριά επίγευση. Mourvèdre 85%, Malvasia Aromatica 15%.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο Στέλλιος Μπουτάρης μας παρουσιάζει -αφοπλιστικά- το νέο του κυκλαδίτικο πρότζεκτ.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top