Οκτώ θαυμαστές Σαντορίνες που αξίζει να δοκιμάσετε.

Το οδικό δίκτυο της Σαντορίνης οδηγεί από την πολύβουη πρωτεύουσα, τα Φηρά, στο Εμποριό, την Περίσσα, το Ακρωτήρι, πιο ψηλά στον Πύργο, χαμηλότερα στη Μεσσαριά και το Καμάρι και βόρεια στην ονειροπόλα Οία. Επιλέξτε τον προορισμό σας κατά βούληση και… αντοχή στην κοσμοσυρροή. Όπου όμως και να κατευθυνθείτε, αμπέλια θα δείτε.

Είναι γεγονός πως στο νησί αυτό, ο τουρισμός καταδιώκει το αμπέλι. Ωστόσο ο αμπελώνας της Σαντορίνης συνεχίζει να ανθίσταται, καλύπτοντας σήμερα 1.300 εκτάρια (από τα 4.000 του προηγούμενου αιώνα). Και τα κρασιά που παράγονται από τα 20 (!) οινοποιεία του νησιού είναι πολλά. Εμείς θα δοκιμάσουμε 8 Σαντορίνες, απολύτως σοφιστικέ προσεγγίσεις της περίφημης αυτής Ονομασίας Προέλευσης.

Η Cuvée Monsigniori 2019 αντανακλά τον ορυκτό χαρακτήρα του Ασύρτικου.

Το γνωστό Σαντορινιό κτήμα Αργυρού στην Επισκοπή έχει φυτά ηλικίας πάνω των 200 ετών.

Cuvée Monsigniori 2019, Κτήμα Αργυρού

Μια σπουδαία Σαντορίνη από τα πιο παλιά αμπέλια του γνωστού Σαντορινιού κτήματος -εντυπωσιακού και αρχιτεκτονικά- στην Επισκοπή, με φυτά ηλικίας άνω των 200 ετών.

Δυναμική οξύτητα, όγκος, μάκρος και δυναμικό παλαίωσης τουλάχιστον 10ετίας.

Μετά από 1½ χρόνο ωρίμανσης στις ανοξείδωτες δεξαμενές, το κρασί αυτό αντανακλά τον ορυκτό χαρακτήρα του Ασύρτικου με απίστευτη συμπύκνωση, χωρίς να μετριάζει, ωστόσο, τις γενναιόδωρες δόσεις φρούτου. Δυναμική οξύτητα, όγκος, μάκρος, και δυναμικό παλαίωσης τουλάχιστον 10ετίας.

Τιμή: 35.00€


To Άφουρα φέρνει αρώματα εσπεριδοειδών που αναπτύσσονται πάνω σε στέρεο ορυκτό υπόβαθρο, που θυμίζει ηφαίστειο.

Στο πωλητήριο της Anhydrous Winery μπορείτε να προμηθευτείτε τα αγαπημένα σας κρασιά.

Άφουρα 2020, Anhydrous Winery

Αυτόριζα φυτά από αμπελώνες στη Μονή Προφήτη Ηλία και τον Φύτρο στον Πύργο. Αυθόρμητη ζύμωση. Με 12μηνη ωρίμανση σε άφουρες (δρύινα βαρέλια 1000 λίτρων) -εξού και το όνομα- για το 2/3, και σε αμφορείς για το υπόλοιπο 1/3.

Κλασική και μαζί «σύγχρονη» Σαντορίνη με στρόγγυλη γεύση και κοφτερή οξύτητα που δροσίζει.

Κάπως έτσι, ο Απόστολος Μούντριχας (γνωστός μας από το Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια) δημιουργεί μια κλασική και μαζί «σύγχρονη» Σαντορίνη με στρόγγυλη γεύση και κοφτερή οξύτητα που δροσίζει. Στη μύτη, τα αρώματα εσπεριδοειδών αναπτύσσονται πάνω σε στέρεο ορυκτό υπόβαθρο που θυμίζει ηφαίστειο.

Τιμή: 31.00€


Ο Πυρίτης έχει ορυκτή διάσταση που εκφράζεται με τσακμακόπετρα, βότσαλα και θάλασσα.

O εύφορος αμπελώνας του Οινοποιείου Αρτέμη Καραμολέγκου.

Πυρίτης 2019, Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου

Ο Αρτέμης Καραμολέγκος επιλέγει Ασύρτικο από αμπελώνες στον Πύργο και το Μεγαλοχώρι με γέρικα κλήματα (πάνω από 120 έτη). Και καταφέρνει να δώσει στο κρασί, αυτό που υπόσχεται η ονομασία του: ορυκτή διάσταση που εκφράζεται με τσακμακόπετρα, βότσαλα και θάλασσα!

Σαντορίνη φινετσάτη, παρά τη δύναμη, με λεμονάτα αρώματα.

Μια Σαντορίνη φινετσάτη, παρά τη δύναμη, με λεμονάτα αρώματα και κρυστάλλινη οξύτητα.

Τιμή: 42.00€


To Terrasea μας προτρέπει να διερευνήσουμε και την αντοχή του στον χρόνο.

Η Terrasea προέρχεται από την πιο πρόσφατη επιχειρηματική κίνηση του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και του Βασίλη Τσακτσαρλή στη Θηρασιά.

Terrasea 2020, Μικρά Θήρα

Η 2η ετικέτα από την πιο πρόσφατη επιχειρηματική κίνηση του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και του Βασίλη Τσακτσαρλή στη Θηρασιά, το νησάκι δυτικά της Σαντορίνης. Ζωηρό κρασί, με αυστηρότητα και αίσθηση του ιδιαίτερου terroir στα πεντακάθαρα ορυκτά αρώματα και την αλμύρα.

Ζωηρό κρασί, με αυστηρότητα και αίσθηση του ιδιαίτερου terroir στα πεντακάθαρα ορυκτά αρώματα και την αλμύρα.

Με τονισμένη οξύτητα, μας συστήνεται τώρα, αλλά μας προτρέπει να διερευνήσουμε και την αντοχή του στον χρόνο. (50% ζύμωση & 5μηνη ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια).

Τιμή: 66.80€


Ο Αμμωνίτης είναι μια ιδιαίτερη έκφραση του Ασύρτικου στο νησί.

Αξίζει να επισκεφθείτε το οινοποιείο Gaia Wines στη Σαντορίνη.

Αμμωνίτης 2020, Gaia Wines

Άλλη μια σπουδαία πρόταση από το γνωστό οινοποιείο της Σαντορίνης που διερευνά κάθε πιθανή έκφραση του Ασύρτικου στο νησί. Με τον Αμμωνίτη, την πιο πρόσφατη ετικέτα τους,  αναδεικνύουν την αντοχή του στον χρόνο.

Το κρασί έχει ορυκτό χαρακτήρα απίστευτης συμπύκνωσης, δυναμική οξύτητα, όγκο, μάκρος αλλά και δυναμικό τουλάχιστον 10ετίας.

Το κρασί, μετά από 15μηνη ωρίμανση πάνω στις λάσπες του και χαρμάνισμα με ένα μικρό ποσοστό που έχει περάσει από καινούργιο δρύινο γαλλικό βαρέλι, εμφανίζεται με ορυκτό χαρακτήρα απίστευτης συμπύκνωσης, δυναμική οξύτητα, όγκο, μάκρος αλλά και δυναμικό τουλάχιστον 10ετίας.

Τιμή: 56.00€


Όψιμος τρύγος, ζύμωση και 8μηνη ωρίμανση του κρασιού σε δρύινα βαρέλια. Ολα αυτά δίνουν το Νυχτέρι.

Πυκνή υφή, συμπύκνωση, κοφτερή οξύτητα και εκπληκτικό μάκρος.

Νυχτέρι 2020, Κανάβα Χρυσσού – Τσέλεπος

Φυτά ηλικίας άνω των 100 ετών που απλώνουν τις ρίζες τους σε μίγμα ηφαιστειακής στάχτης, κίσσηρης και ηφαιστειακών πετρωμάτων. Όψιμος τρύγος, ζύμωση και 8μηνη ωρίμανση του κρασιού σε δρύινα βαρέλια. Όλα αυτά καταλήγουν σε μια εντυπωσιακή προσέγγιση στο Νυχτέρι, από τον Γιάννη Τσέλεπο.

Επίμονη μύτη που σταδιακά φέρνει εσπεριδοειδή, φουντουκένια πληθωρικότητα, καπνιστά χάδια και λίγο πετρόλ στο ποτήρι.

Πυκνή υφή, συμπύκνωση, κοφτερή οξύτητα και εκπληκτικό μάκρος! Επίμονη η μύτη, σταδιακά φέρνει εσπεριδοειδή, φουντουκένια πληθωρικότητα, καπνιστά χάδια και λίγο πετρόλ στο ποτήρι.

Τιμή: 47.00€


Το κρασί Καβαλιέρος έχει τονισμένη οξύτητα και στιβαρή δομή στο στόμα.

Kάνοντας pairing στο Κτήμα Σιγάλα.

Καβαλιέρος 2020, Κτήμα Σιγάλα

Το γνωστό κτήμα της Οίας στο οποίο συμμετέχει πλέον και ο Στέλλιος Μπουτάρης, μας χαρίζει μια Σαντορίνη με διακριτικά ορυκτά αρώματα που μας προτρέπει να διερευνήσουμε και την αντοχή της στον χρόνο.

Τα σταφύλια προέρχονται από έναν συγκεκριμένο αμπελώνα στο Ημεροβίγλι και το κρασί ωριμάζει 18 μήνες με τις οινολάσπες του.

Τονισμένη η οξύτητα και στιβαρή δομή στο στόμα, με το φρούτο να περιμένει υπομονετικά για να κλείσει την παράσταση. Τα σταφύλια προέρχονται από έναν συγκεκριμένο αμπελώνα στο Ημεροβίγλι και το κρασί ωριμάζει 18 μήνες με τις οινολάσπες του.

Τιμή: 50.00€


Η Σαντορίνη Cuvée 15 είναι κρυστάλλινη και απαστράπτουσα.

Στο οινοποιείο Χατζηδάκη εργάζονται οικογενειακά, και με ζηλευτό μεράκι.

Σαντορίνη Cuvée 15 2020, Οινοποιείο Χατζηδάκη

Αμπελώνας βιολογικής καλλιέργειας, ιθαγενείς ζύμες, αργή ζύμωση και 6μηνη ωρίμανση με τις οινολάσπες είναι τα «συστατικά» για τη δημιουργία αυτής της θαυμάσιας Σαντορίνης με τον καθαρό, δωρικό χαρακτήρα του Ασύρτικου.

To κρασί έχει όγκο, καλά εκφρασμένη οξύτητα και τέλεια ορυκτή έκφραση του νησιού.

Κρυστάλλινη και απαστράπτουσα στο ποτήρι, με μύτη άγουρων εσπεριδοειδών και βοτάνων. Όγκος, καλά εκφρασμένη οξύτητα και τέλεια ορυκτή έκφραση του νησιού.

Τιμή: 37.50€

 

Διαβάστε ακόμα: Κι άλλο ροζέ; Ναι, αλλά αυτά μυρίζουν Αιγαίο!

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top