Οκτώ Σαντορίνες με άρωμα Κυκλάδων.

Το οδικό δίκτυο του νησιού οδηγεί από την πολύβουη πρωτεύουσα, τα Φηρά, στο Εμποριό, την Περίσσα, το Ακρωτήρι, πιο ψηλά στον Πύργο, χαμηλότερα στη Μεσσαριά και το Καμάρι και βόρεια στην ονειροπόλα Οία. Επιλέξτε τον προορισμό σας κατά βούληση και… αντοχή στην κοσμοσυρροή. Όπου όμως και να κατευθυνθείτε, αμπέλια θα δείτε.

Είναι γεγονός πως στη Σαντορίνη, ο τουρισμός καταδιώκει το αμπέλι. Ωστόσο ο αμπελώνας της συνεχίζει να ανθίσταται, καλύπτοντας σήμερα 1.300 εκτάρια (από τα 4.000 του προηγούμενου αιώνα). Και τα κρασιά που παράγονται από τα 20 (!) οινοποιεία του νησιού είναι πολλά. Εμείς θα δοκιμάσουμε 8 Σαντορίνες, απολύτως σοφιστικέ προσεγγίσεις της Ονομασίας Προέλευσης.

 

Το Cuvée Monsigniori βγάζει γενναιόδωρες δόσεις φρούτου.

Το οινοποιείο Αργυρός είναι ίσως από τα πιο καλαίσθητα της χώρας.

Cuvée Monsigniori 2019, Κτήμα Αργυρού

Μια σπουδαία Σαντορίνη από τα πιο παλιά αμπέλια του γνωστού Σαντορινιού κτήματος στην Επισκοπή με φυτά ηλικίας πάνω των 200 ετών.

Δυναμική οξύτητα, όγκος, μάκρος και δυναμικό τουλάχιστον 10ετίας.

Μετά από 1½ χρόνο ωρίμανσης στις ανοξείδωτες δεξαμενές, αντανακλά τον ορυκτό χαρακτήρα του Ασύρτικου με απίστευτη συμπύκνωση χωρίς να μετριάζει, ωστόσο, τις γενναιόδωρες δόσεις φρούτου. Δυναμική οξύτητα, όγκος, μάκρος και δυναμικό τουλάχιστον 10ετίας.

Τιμή: 35.00


 

Το Άφουρα είναι μια κλασική και συγχρόνως σύγχρονη Σαντορίνη με στρόγγυλη γεύση και κοφτερή οξύτητα.

Η ώρα του θερισμού.

Άφουρα 2020, Anhydrous Winery

Αυτόριζα φυτά από αμπελώνες στη Μονή Προφήτη Ηλία και τον Φύτρο στον Πύργο. Αυθόρμητη ζύμωση. 12μηνη ωρίμανση σε άφουρες (δρύινα βαρέλια 1000l) για το 2/3 & σε αμφορείς για το υπόλοιπο 1/3.

Στη μύτη, τα αρώματα εσπεριδοειδών αναπτύσσονται πάνω σε στέρεο ορυκτό υπόβαθρο που θυμίζει ηφαίστειο.

Κι έτσι ο Απόστολος Μούντριχας (γνωστός μας και από το Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια) δημιουργεί μια κλασική και συγχρόνως ‘σύγχρονη’ Σαντορίνη με στρόγγυλη γεύση και κοφτερή οξύτητα που δροσίζει. Στη μύτη, τα αρώματα εσπεριδοειδών αναπτύσσονται πάνω σε στέρεο ορυκτό υπόβαθρο που θυμίζει ηφαίστειο.

Τιμή: 31.00


 

Ο Πυρίτης είναι φινετσάτος με λεμονάτα αρώματα και κρυστάλλινη οξύτητα.

Τα βαρέλια του Αρτέμη Καραμολέγκου. Εδώ ζυμώνεται το νέκταρ.

Πυρίτης 2019, Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου

Ο Αρτέμης Καραμολέγκος επιλέγει Ασύρτικο από αμπελώνες στον Πύργο και το Μεγαλοχώρι με γέρικα κλήματα (περισσότερα από 120 έτη). Και καταφέρνει να δώσει στο κρασί, αυτό που υπόσχεται η ονομασία του: ορυκτή διάσταση που εκφράζεται με τσακμακόπετρα, βότσαλα και θάλασσα!

Ορυκτή διάσταση που εκφράζεται με τσακμακόπετρα, βότσαλα και θάλασσα!

Μια Σαντορίνη φινετσάτη, παρά τη δύναμη, με λεμονάτα αρώματα και κρυστάλλινη οξύτητα.

Τιμή: 42.00€


 

Το Terrasea είναι ζωηρό κρασί, με αυστηρότητα και αίσθηση του ιδιαίτερου terroir.

Στη Θηρασιά, το νησάκι δυτικά της Σαντορίνης.

Terrasea 2020, Μικρά Θήρα

Η 2η ετικέτα από την πιο πρόσφατη επιχειρηματική κίνηση του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και του Βασίλη Τσακτσαρλή στη Θηρασιά, το νησάκι δυτικά της Σαντορίνης. Ζωηρό κρασί, με αυστηρότητα και αίσθηση του ιδιαίτερου terroir στα πεντακάθαρα ορυκτά αρώματα και την αλμύρα.

Αυτό το κρασί έχει τονισμένη οξύτητα.

Με τονισμένη οξύτητα, μας συστήνεται τώρα, αλλά μας προτρέπει να διερευνήσουμε και την αντοχή του στον χρόνο. (50% ζύμωση & 5μηνη ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια).

Τιμή: 66.80€


 

Ο Αμμωνίτης έχει δυναμική οξύτητα, όγκο, μάκρος αλλά και δυναμικό τουλάχιστον 10ετίας.

Το γνωστό οινοποιείο της Σαντορίνης Gaia Wines διερευνά κάθε πιθανή έκφραση του Ασύρτικου στο νησί.

Αμμωνίτης 2020, Gaia Wines

Άλλη μια σπουδαία πρόταση από το γνωστό οινοποιείο της Σαντορίνης που διερευνά κάθε πιθανή έκφραση του Ασύρτικου στο νησί. Με τον Αμμωνίτη, την πιο πρόσφατη ετικέτα τους,  αναδεικνύουν την αντοχή του στον χρόνο.

Mετά από 15μηνη ωρίμανση πάνω στις λάσπες του, το κρασί εμφανίζεται με ορυκτό χαρακτήρα απίστευτης συμπύκνωσης.

Το κρασί, μετά από 15μηνη ωρίμανση πάνω στις λάσπες του και χαρμάνισμα με ένα μικρό ποσοστό που έχει περάσει από καινούργιο δρύινο γαλλικό βαρέλι, εμφανίζεται με ορυκτό χαρακτήρα απίστευτης συμπύκνωσης, δυναμική οξύτητα, όγκο, μάκρος αλλά και δυναμικό τουλάχιστον 10ετίας.

Τιμή: 56.00


 

Το Νυχτέρι έχει πυκνή υφή, συμπύκνωση, κοφτερή οξύτητα και εκπληκτικό μάκρος.

Το κατάφυτο κτήμα Τσέλεπου.

Νυχτέρι 2020, Κανάβα Χρυσσού – Τσέλεπος  

Φυτά ηλικίας μεγαλύτερης των 100 ετών που απλώνουν τις ρίζες τους σε μίγμα ηφαιστειακής στάχτης, κίσσηρης και ηφαιστειακών πετρωμάτων. Όψιμος τρύγος, ζύμωση και 8μηνη ωρίμανση του κρασιού σε δρύινα βαρέλια. Όλα αυτά καταλήγουν σε μια εντυπωσιακή προσέγγιση στο Νυχτέρι, από τον Γιάννη Τσέλεπο.

Επίμονη η μύτη, σταδιακά φέρνει εσπεριδοειδή, φουντουκένια πληθωρικότητα, καπνιστά χάδια και λίγο πετρόλ στο ποτήρι.

Πυκνή υφή, συμπύκνωση, κοφτερή οξύτητα και εκπληκτικό μάκρος! Επίμονη η μύτη, σταδιακά φέρνει εσπεριδοειδή, φουντουκένια πληθωρικότητα, καπνιστά χάδια και λίγο πετρόλ στο ποτήρι.

Τιμή: 47.00


 

Ο Καβαλιέρος έχει στιβαρή δομή στο στόμα, με το φρούτο να περιμένει υπομονετικά για να κλείσει την παράσταση.

Η εξαιρετική θέα του Κτήματος Σιγάλα.

Καβαλιέρος 2020, Κτήμα Σιγάλα

Το γνωστό κτήμα της Οίας μας χαρίζει μια Σαντορίνη με διακριτικά ορυκτά αρώματα που μας προτρέπει να διερευνήσουμε και την αντοχή της στον χρόνο. Τονισμένη η οξύτητα και στιβαρή δομή στο στόμα, με το φρούτο να περιμένει υπομονετικά για να κλείσει την παράσταση.

Το κρασί ωριμάζει 18 μήνες με τις λάσπες του.

Τα σταφύλια προέρχονται από έναν συγκεκριμένο αμπελώνα στο Ημεροβίγλι και το κρασί ωριμάζει 18 μήνες με τις λάσπες του.

Τιμή: 50.00


 

Η Σαντορίνη Cuvée 15 είναι κρυστάλλινη και απαστράπτουσα.

To κελάρι του οινοποιείου Χατζηδάκη.

Σαντορίνη Cuvée 15 2020, Οινοποιείο Χατζηδάκη

Αμπελώνας  βιολογικής καλλιέργειας, ιθαγενείς ζύμες, αργή ζύμωση και 6μηνη ωρίμανση με τις λάσπες είναι τα ‘συστατικά΄ για τη δημιουργία αυτής της θαυμάσιας Σαντορίνης με τον καθαρό δωρικό χαρακτήρα του Ασύρτικου.

Όγκος, καλά εκφρασμένη οξύτητα και τέλεια ορυκτή έκφραση του νησιού.

Κρυστάλλινη και απαστράπτουσα, με μύτη άγουρων εσπεριδοειδών και βοτάνων. Όγκος, καλά εκφρασμένη οξύτητα και τέλεια ορυκτή έκφραση του νησιού.

Τιμή: 37.50

 

Διαβάστε ακόμα: Top 5. Ελληνικές, ερυθρές και σπάνιες, ανερχόμενες ποικιλίες.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top