Η οικογένεια του Feyrouz: τα αδέλφια Ανδρέα (δεξιά) και Σάββας, ο υπερήφανος μπαμπάς και η μάνα Ελένη – Φεϊρούζ.

To Feyrouz δεν ήταν ποτέ ένα ακόμη μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας όπου μπορούσες απλά να κορέσεις την πείνα σου ως διαβάτης. Ήταν και παραμένει ένας θύλακος γεύσεων από άλλους τόπους κοντινούς και μακρινούς, αυτούς της εγγύς Ανατολής. Και προπαντός ήταν και παραμένει αυθεντικό. Οικογενειακό. Γι’ αυτό αγαπήθηκε.

Tο Feyrouz της Αθήνας -πρόσφατα απέκτησε αδελφάκι και στη Θεσσαλονίκη- γιορτάζει τα εννιά χρόνια λειτουργίας του και επικαλείται ξανά την έννοια της κοινότητας.

Γεύσεις που φέρνουν στο νου και στο στόμα μια ιδεατή Ανατολή, μπολιασμένη με σύγχρονες διατροφικές νόρμες και ηθικές εμπορικές πρακτικές.

Γευστικά λαχματζούν, πιντέ (τα πεϊνιρλί τους) που έγιναν λαχταριστή «εμμονή», μυρωδάτο ρύζι Βοσπόρου με κοτόπουλο και ρεβύθια και κάμποσες ακόμα γεύσεις -πολλές χορτοφαγικές- έγιναν κοινό κτήμα των Αθηναίων. Στη συνέχεια ήρθε και η γλυκιά εκδοχή του μαγαζιού (βλ. καζάν ντιπί, μπακλαβάς, κιουνεφέ) ακριβώς απέναντι, και το πράγμα ήρθε και έδεσε: Η οικογένεια του Feyrouz δημιούργησε μια μικρή “γειτονιά” στην οδό Καρόρη, δίπλα στην Αιόλου, έναν δρόμο έτσι κι αλλιώς φορτισμένο με αρώματα και μνήμες.

Πλέον, το Feyrouz της Αθήνας, γιορτάζει τα εννιά χρόνια λειτουργίας του και επικαλείται ξανά την έννοια της κοινότητας: μετατρέπει τη γιορτή του σε μια συλλογική γιορτή μνήμης.

Τα πιντε (πεϊνιρλί) τους έγιναν λαχταριστή «εμμονή».

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του νέου χώρου Feyrouz SKG στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, άνθρωποι που συνδιαμορφώνουν τη γαστρονομική κουλτούρα της σύγχρονης Ελλάδας, καλούνται να μαγειρέψουν στις κουζίνες της γωνίας Καρόρη & Αγάθωνος, εμπνευσμένοι από τις συνταγές της χαμένης πόλης – πατρίδας της Αντιόχειας που τόσο επλήγη από τον πρόσφατο, βιβλικών διαστάσεων σεισμό. Η επιλογή δεν είναι τυχαία: Από την Αντιόχεια έχει καταγωγή και η οικογένεια του Feyrouz.

Oι ξεχωριστοί καλεσμένοι θα εμπνευστούν από τις συνταγές της χαμένης πόλης – πατρίδας της Αντιόχειας.

Η μαμά Feyrouz επί τω έργω (φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro). 

Συντεταγμένοι σε ένα μήνυμα στήριξης και αισιοδοξίας στους πληγέντες, με βαθιά πίστη πως η Αντιόχεια είναι οι μνήμες της, οι μελωδίες που επιβίωσαν μέσα στον χρόνο, οι γεύσεις και τα αρώματα που θεμελίωσαν την ταυτότητα της μέσα στα 2.500 χρόνια ιστορίας της. Όσο διατηρούνται όλα αυτά, υπάρχει λόγος να ξαναζήσει.

Από τη γιορτή δεν θα λείψουν τα παγωτά με άρωμα βαθιάς Ανατολής, τα κοκτέιλ και οι καφέδες.

Κιουνεφέ με χρυσαφί, τραγανό φύλλο κανταϊφι (φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro). 

Τι θα περιλαμβάνει η γιορτή; Μουσικές παρενθέσεις, παγωτά με άρωμα βαθιάς Ανατολής, κοκτέιλ και καφέδες με αναφορά στην γαστρονομική παράδοση του Λεβάντε θα συνυπάρξουν στο τρίστρατο του Feyrouz από τη Δευτέρα 24 έως και το Σάββατο 29 Απριλίου. Μάλιστα την Κυριακή 23 Απριλίου, ένα μεγάλο τραπέζι θα στηθεί για φίλους του Feyrouz από το project eylo.

Στην φεστιβαλικών διαστάσεων αλλά οικογενειακής λογικής γιορτή, συμμετέχουν ιδιαίτερα δραστήριοι δημιουργοί από τον χώρο της γεύσης: Νέοι σεφ, οινοποιοί, ζυθοποιοί, εστιάτορες, ζαχαροπλάστες, παγωτοποιοί, μπαρτέντερ, οινέμποροι κ.α. Όλοι τους πρωτοπόροι στον τομέα τους.

Αναλυτικά, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με την οικογένεια του Feyrouz οι: Νίκη Αλεξιάδου – eylo, Βασίλης Χαμάμ – Poster, Χλόη Χατζηβαρύτη – Chatzivariti winery, Αντώνης Περιστέρης – Strange Brew, Γιώργος Γκάτσος – Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου, Σωκράτης Μπεληγιάννης & Ρόη Αποίκου – Μαιτρ και Μαργαρίτα, Φώτης Φωτεινόγλου – Φίτα, Αντώνης Σελέκος – Antonis Selekos Conceptual Desserts, Κωνσταντίνος Καρακατσάνης – Django Gelato, Μανώλης Παπουτσάκης – Pharaoh, Δέκα τραπέζια, Χαρούπι, Γιάννης Λουκάκης – Μούργα, Συντροφή, Λουίζος Συμεωνίδης – Vanilla Gelateria, Line Athens, Στέφανος Δωματιώτης – Createe Athens και Πέρι Παναγιωτακόπουλος – Winekiosk, Pharaoh.

 

//Περισσότερες πληροφορίες για το μενού, εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα, Χρίστος Ζουράρις: «Καλό φαγητό είναι η συμμόρφωση στους κανόνες».

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top