Ο σεφ Κωνσταντίνος Κωστάκης, με καταγωγή από την Κρήτη, έφερε στην Αθήνα την εξαιρετική γαστρονομία της πατρίδας του, δημιουργώντας μοναδικές γεύσεις εμπνευσμένες από συνταγές της μαμάς και της γιαγιάς του.
Στο ιδιαίτερο “Α λα γκρεκ” του, μαζί με τον συνεργάτη του Γιάννη Πετρή, καθημερινά ζυμώνουν φρέσκες πίτες με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, μυρωδάτα χόρτα από την Κρήτη και αγνό ελληνικό τυρί. Σέβονται τις πρωτογενείς γεύσεις και χρησιμοποιούν φρέσκα, εποχιακά υλικά.
Τα πιτάκια του με την αφράτη ζύμη και την πλούσια γέμιση από ξινομυζήθρα και ανθότυρο μοσχοβολούν δυόσμο. Αλλά και οι πίτες ταψιού με χειροποίητο φύλλο είναι όνειρο. Δεν έχει, όμως, μόνον πίτες.
Στα ράφια του προκαλούν τη ματιά και τη γεύση μας παραδοσιακά ανεβατά κουλούρια Λασιθίου ζυμωμένα με ελαιόλαδο, μαστίχα, μαχλέπι και μέλι, δίπλες, παξιμάδια, μυρωδάτα βουτήματα και κουλούρια με χαρουπόμελο.
Ξεχώρισα τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού, τα οποία φτιάχνονται χωρίς συντηρητικά και υπάρχουν σε πρωτόγνωρες γεύσεις, όπως η μαρμελάδα σύκο με κανέλα και κονιάκ.
Γεύσεις Ελλάδας που μπορεί κάποιος να απολαύσει ακόμα και επιτόπου, σε κάποιο από τα τραπέζια που βγάζει ο Κωνσταντίνος μπροστά στο μαγαζί του, παρέα με καφεδάκι.
//“Α λα γκρεκ”, Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, τηλ. 211 012 2071.
Διαβάστε ακόμα: H Χρύσα επέστρεψε στα Πετράλωνα.