Μια Vasilissa για επίδοξους… βασιλιάδες της γεύσης που θα έχουν θέα τη θάλασσα.

Πρώτη βασίλισσα δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που έδωσε το όνομά της στο νησί. Κι αν μην στέφθηκε ποτέ τέτοια. Η Αίγινα, κόρη του θεού Ασωπού, είναι η αρχική αιτία όλων των καλών. Όταν την έκλεψε ο Δίας και την μετέφερε στο νησί Οινώνη, την μετέπειτα Αίγινα.

Προϊστορία θα πει κανείς. Εντελώς. Διότι υπάρχει, όντως, βασίλισσα στο νησί και είναι τωρινή. Πρόκειται για την «Αegina Vasilissa» που από τις 14 Ιουνίου θα κατοικοεδρεύει στην Αίγινα. Πρόκειται για το γνωστό winebar-restaurant του Βοτανικού.

Ο δημιουργός της Βασίλισσας, Δημήτρης Λίτινας παρουσιάζει φέτος στο νησί της Αίγινας ένα ξεχωριστό εστιατόριο – μπαρ. Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς ενδελεχώς στον τοπικό χάρτη για να το βρει. To «Aegina Vasilissa» βρίσκεται πάνω από το παλιό λιμάνι της Σουβάλας, με πανοραμική θέα στον γραφικό κόλπο, σε έναν ιδιαίτερο εντυπωσιακό χώρο που επιμελήθηκε ο Kirios Criton.

Το στυλ της κουζίνας θα είναι Ελληνική – Δημιουργική, με μια μεγάλη κάρτα που θα έχουν ξεχωριστή θέση τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Το μενού του εστιατορίου υπογράφει ο σεφ του «Θα σε Κάνω Βασίλισσα» Σπύρος Κοντός και δίνει έμφαση στα ψάρια και τα θαλασσινά. Τι άλλο, φυσικά; Μία  λίστα κρασιών από περίπου 60 ετικέτες θα συνοδεύει άριστα το φαγητό, ενώ στο μεγάλο μπαρ θα σερβίρονται cocktails, premium αποστάγματα και σαμπάνια.

Εχει ιδιαίτερη αξία το πώς συνομιλεί το εστιατόριο με τον περιβάλλοντα χώρο. Έτσι, λενας μπλε διάδρομος από έξω έως μέσα, σε οδηγεί σε ένα τεράστιο «μπαλκόνι» πάνω από το παλιό λιμάνι. Πριν βγεις έξω, περνάς από ένα «θάλαμο» υποδοχής, μονοχρωμία YvesKleinblue.

Οι πόρτες «φοράνε» γυαλιά ηλίου μπλε. Πρώτη εικόνα που βλέπεις είναι το μπαρ. Με μορφή υπαίθριας ιχθυαγοράς και στέγαστρο coral. Πάγκοι ντυμένοι με γαλάζια πλακάκια και αποφλοιωμένη λυγαριά. Αριστερά απλώνεται το εστιατόριο. Στο κέντρο, αναπαυτικά καθιστικά με διαχωριστικά λυγαριάς. Τραπέζια, σαν ξύλινες σχεδίες. Κουβάδες του έχουν ψαρέψει το είδωλο του fullmoon από την επιφάνεια της θάλασσας. Καρέκλες σκηνοθέτη παντού, με πανί blueblack, για να εμπνευστούμε την δική μας καλοκαιρινή ταινία με σενάριο. Κάτι σαν την παλιά ταινία «Διακοπές στην Αίγινα».

Το στυλ της κουζίνας θα είναι Ελληνική – Δημιουργική, με μια μεγάλη κάρτα που θα έχουν ξεχωριστή θέση τα ψάρια και τα θαλασσινά, ενώ δεν λείπουν οι επιλογές από κρέας. Τις φρέσκιες, δροσερές σαλάτες από λαχανικά και όσπρια, διαδέχονται τα ορεκτικά όπως η μελιτζάνα σχάρας με κρέμα κατσικίσιου τυριού, μαρμελάδα φρέσκου κρεμμυδιού και ζελέ ντομάτας, το καλαμάρι με σάλτσα ούζου και σαλάτα μαραθόριζας, και οι σαρδέλες σχάρας με πουρέ φασολιού, φρέσκια πίκλα αγγουριού και σάλτσα βασιλικού.

Ο χώρος του εστιατορίου δημιουργήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να συνομιλεί με τα στοιχεία του περιβάλλοντα χώρου.

Αλλά και μοσχαρίσιο σουβλάκι με μοσχολέμονο, λεμονόχορτο, τσίλι και μέλι, που  σερβίρεται  με γιαούρτι και ταχίνι, καθώς και κλέφτικο με κατσικάκι μπρεζέ σε χειροποίητο φύλλο λαδιού. Από τα ζυμαρικά ξεχωρίζουν τα κριθαρότο με φινόκιο και carpaccio μπαρμπούνι και οι χυλοπίτες με χταπόδι, φρέσκο κρεμμύδι, ελιές και κάπαρη.

Στα κυρίως οι επιλογές είναι εξίσου πολλές: σφυρίδα σχάρας με σπαράγγια και σάλτσα δενδρολίβανο,  χριστόψαρο ποσέ με άγρια χόρτα και αυγολέμονο, αλλά και γύρος χοιρινός με ντοματίνια κονφί, καραμελωμένα κρεμμύδια, τζατζίκι ραπανάκι και πίτα σχάρας και μπουκίτσες αρνιού με καπνιστή μους μελιτζάνας και σάλτσα μαυροδάφνη-κέδρο.

Μια ακόμη έκπληξη του bar της Βασίλισσας της Αίγινας είναι η εκλεκτή champagne “Taittinger”, η οποία θα σερβίρεται σε ποτήρι στην τιμή των 10 ευρώ.

Όσο για το μεγάλο bar θα ακολουθεί την λογική του Βοτανικού. Η λίστα θα είναι πλούσια σε gin και τεκίλες αντικαθιστώντας τα πιο χειμωνιάτικα ουίσκι και ρούμι, επιλογές των οποίων όμως θα υπάρχουν στον κατάλογο. Περίπου 20 ετικέτες από απλά και premium gins και ισάριθμες από τεκίλα, θα σερβίρονται με premium αναψυκτικά, ενώ μια δυνατή κάρτα με κλασικά και signature cocktails θα ολοκληρώνουν τον κατάλογο.

Μια ακόμη έκπληξη του bar της Βασίλισσας της Αίγινας είναι η εκλεκτή champagne “Taittinger”, η οποία θα σερβίρεται σε ποτήρι στην τιμή των 10 ευρώ και σε φιάλη στην τιμή των 50 ευρώ. Το bar θα έχει δικό του Bar Menu, καθώς και τα ξεχωριστά πλατώ τυριών και αλλαντικών από μικρούς παραγωγούς από την Ελλάδα και τον κόσμο. Από τις 60 επιλεγμένες ετικέτες κρασιού από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, αρκετές θα σερβίρονται και σε ποτήρι.

 

Διαβάστε ακόμα: Αnd the living is… Nice N Easy – Δοκιμάσαμε την ανανεωμένη κουζίνα της Astir Beach.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top