Η λέξη affogato στα ιταλικά σημαίνει «πνιγμένος» και αναφέρεται στην μπάλα παγωτού που «πνίγεται» σε έναν καλοφτιαγμένο espresso.

Η λέξη affogato στα ιταλικά σημαίνει «πνιγμένος» και αναφέρεται στην μπάλα παγωτού που «πνίγεται» σε έναν καλοφτιαγμένο espresso. Ενδείκνυται ιδιαιτέρως και για τις απογευματινές ώρες, αφού τα affogati αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό επιδορπίου και καφέ. Με τον καιρό έχουν δημιουργηθεί εναλλακτικές συνταγές και τρόποι σερβιρίσματος, καθώς πρόκειται για ένα ρόφημα που «ενεργεί» με τη φαντασία του barista και τα διαθέσιμα υλικά του.

Το μόνο που πρέπει να τηρείται για να χαρακτηριστεί μια σύνθεση affogato είναι αυτό που υπαγορεύεται και από την ίδια την λέξη – το πνιγμένο δηλαδή. Στο SAH, η συνταγή που δημιουργήσαμε συνδυάζει τα γευστικά χαρακτηριστικά του espresso μας (φουντούκι, καραμέλα και νότες γλυκιάς σοκολάτας) και την σπιρτάδα από παγωτό καϊμάκι αφού η μαστίχα του προσδίδει το μεσογειακό προφίλ της βασίλισσας μας, Sayyida Al Hurra.

Ο barista του SAH Ευάγγελος Πιπέρος.

Υλικά:
– 1 δόση εσπρέσο (cortese blend electus)
– 2 μπάλες παγωτό καϊμάκι (Kayak)
– Σκόνη σοκολάτας
– Κόκκους εσπρέσο

Εκτέλεση:
Εκχύλιση μιας δόσης εσπρέσο και την περιχύνουμε στο ποτήρι που έχουμε τοποθετήσει το παγωτό μας. Πασπαλίζουμε με σκόνη σοκολάτας και γαρνίρουμε με κόκκους εσπρέσο.

Tip: Πρέπει να σερβίρεται και να καταναλώνεται άμεσα, αφού ο καυτός εσπρέσο λιώνει το παγωτό αρκετά γρήγορα.

//SAH, Δορυλαίου 10-12, Πλ. Μαβίλη, 210 6451 169, sah.gr

 

Διαβάστε ακόμα: Πέντε στέκια της Αθήνας για απολαυστικό cappuccino και flat white

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top