Sans titre-1

Ο 27χρονος Τεό Σπυρόπουλος, είναι ο Έλληνας νικητής του World Class.

Παρακολουθήσαμε από κοντά τον ελληνικό τελικό του World Class. Οι 12 φιναλίστ, που διαγωνίστηκαν για το έπαθλο τόσο του τίτλου του κορυφαίου Έλληνα Bartender για το 2014 όσο και του εισιτηρίου για τον παγκόσμιο τελικό, τα έδωσαν όλα στις 26 και 27 Μαΐου στο club Mezzanine στο Γκάζι, όπου και έλαβαν χώρα οι δοκιμασίες.

Sans titre-2

Ανάμεσα στα ποτά που χρησιμοποιήσαν οι φιναλίστ στην πρώτη φάση, ήταν και το ρούμι Ron Zacapa.

Στην πρώτη από τις δοκιμασίες που διαγωνίστηκαν οι 12 φιναλίστ στις 26 Μαΐου κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα cocktail που θα ταίριαζε αρμονικά με τις γεύσεις που ετοίμασε ο, βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ, Νίκος Καραθάνος. Στην επόμενη, μέσα σε λιγότερο από 8 λεπτά(!) έπρεπε να ετοιμάσουν 6 cocktail, ενώ στην τελευταία, πριν το μεγάλο τελικό, να δημιουργήσουν το δικό τους Martini με Tanqueray No. TEN®, εμπνευσμένο από μια ταινία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Σε μία από τις δοκιμασίες, οι φιναλίστ κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα cocktail που θα ταίριαζε αρμονικά με τις γεύσεις που ετοίμασε ο, βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ, Νίκος Καραθάνος (δεξιά).

Σε μία από τις δοκιμασίες, οι φιναλίστ κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα cocktail που θα ταίριαζε αρμονικά με τις γεύσεις που ετοίμασε ο, βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ, Νίκος Καραθάνος (δεξιά).

Τις προσπάθειές τους αξιολόγησαν τρία κορυφαία ονόματα από τον παγκόσμιο χώρο του bartending: ο περυσινός παγκόσμιος νικητής του World Class, David Rios, ο Ιταλός World Class Bartender και δεύτερος στον κόσμο για το 2012, Dennis Zoppi, και ο Barrie Wilson, Global Trade Ambassador των Reserve Brands της Diageo, και ένας από τους εμπνευστές της παγκόσμιας πλατφόρμας του World Class.

Από αριστερά, Barrie Wilson, Dennis Zoppi, David Rios.

Από αριστερά, Barrie Wilson, Dennis Zoppi, David Rios.

Στο τέλος της μέρας είχαν ξεχωρίσει οι τέσσερις φιναλίστ που την επομένη θα διαγωνίζονταν στον ελληνικό τελικό. Ήταν οι, Νίκος Αρσλάνογλου (Soulshakers bar services, Θεσσαλονίκη), Στέφανος Δραγανιδάκης (The Dalliance House, Αθήνα), Βασίλης Κυρίτσης (The Gin Joint, Αθήνα) και Τεό Σπυρόπουλος (Tailor Μade, Αθήνα).

Ο τελικός της 27ης Μαΐου έκρυβε –κυριολεκτικά- μια έκπληξη για τους τέσσερις. Σε κάθε έναν από αυτούς δόθηκε ένα «mystery box» που περιείχε πέντε υλικά τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για την παρασκευή ενός cocktail. Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά -μη βιάζεστε- μαζί με την προετοιμασία του!

Οι τέσσερις φιναλίστ, πριν την τελευταία δοκιμασία.

Οι τέσσερις φιναλίστ, πριν την τελευταία δοκιμασία.

Το «Dinner with Mr. Suzuki», του Τεό Σπυρόπουλου, ήταν αυτό που, σε συνδυασμό και με τις επιδόσεις του στις προηγούμενες δοκιμασίες, του χάρισε τον τίτλο του κορυφαίου Έλληνα bartender για το 2014, και φυσικά, το εισιτήριο για τον παγκόσμιο τελικό, τον Ιούλιο στο Λονδίνο. Παρότι ο Τεό είχε ένα ατύχημα.. με το χρόνο, κατάφερε μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό να ετοιμάσει και τη δεύτερη δόση του cocktail που του είχε ζητηθεί, κάτι που εντυπωσίασε κοινό και κριτές.

Το cocktail που ετοίμασε ο Τεό Σπυρόπουλος. Δεξιά, ο νικητής με το έπαθλο ανά χείρας.

Το cocktail που ετοίμασε ο Τεό Σπυρόπουλος. Δεξιά, ο νικητής με το έπαθλο ανά χείρας.

«Αρχικά πρέπει να πω ότι στην τελευταία δοκιμασία στάθηκα πάρα πολύ τυχερός», σχολίασε ο ίδιος. «Όταν μας ζητήθηκε να επιλέξουμε ένα κουτί με άγνωστο περιεχόμενο υλικών, γνωρίζοντας μόνο ότι τα υλικά σχετίζονταν με μια χώρα, άφησα πρώτα τους άλλους τρεις φιναλίστ να διαλέξουν το κουτί τους. Στο τέλος έμεινε για εμένα το κουτί που είχε θέμα την Ιαπωνία και ειλικρινά αυτό ήταν μεγάλη τύχη!»

Η Ιαπωνία σημαίνει πάρα πολλά πράγματα για τον Τεό. «Πριν από δύο περίπου χρόνια είχα την πρώτη μου επαφή με το ιαπωνικό bartending σε ένα σεμινάριο που παρακολούθησα στη Σλοβακία. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που με ενθουσίασε και βοήθησε σημαντικά την εξέλιξή μου. Ο ενθουσιασμός μου αυτός με έκανε να θέλω να γνωρίσω όλο και περισσότερα για αυτή τη φιλοσοφία. Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε να βρεθώ εκεί και να τα ζήσω όλα από κοντά».

Ο Σωτήρης Βλαχοδιαμάντης, που δεν κατάφερε να βρεθεί στην τετράδα, επί το έργον.

Ο Σωτήρης Βλαχοδιαμάντης, επί το έργον.

Για να πραγματοποιήσει αυτό το ξεχωριστό ταξίδι στην Ιαπωνία «σημαντική ήταν η βοήθεια δύο εξαιρετικών φίλων και συναδέλφων μου, του Γιάννη Πετρή και του Γιάννη Σαμαρά οι οποίοι μου έδωσαν μια τρομερή επαφή, αυτή του κυρίου Suzuki, ενός σπουδαίου Ιάπωνα bartender και bar manager στο Tokyo Park Hotel. Πήγα, τον συνάντησα, έκανα μαζί του σεμινάρια και μπήκα μέσα σε όλη αυτή την μαγική κουλτούρα. Ο κύριος Suzuki αποτέλεσε για μένα πηγή έμπνευσης στην τελική δοκιμασία και θα ήθελα να του αφιερώσω το κοκτέιλ που μου χάρισε τη νίκη, αλλά και για όσα μου έχει προσφέρει».

Για την παρασκευή του cocktail που ετοίμασε ο Τεό, αν είστε επιδέξιος και έχετε ένα καλά εξοπλισμένο μπαρ, τοποθετήστε μέσα σε σιφόν, γάλα σόγιας, σάκε, Johnnie Walker Platinum Label και μια αμπούλα κρέμας, και μέσα στο σέικερ 50 ml Tanqueray No. TEN, 10 ml σιρόπι ζάχαρης, 20 ml χυμό Yuzu, 15ml σιρόπι από lychee,1 φρέσκο lychee και 15 ml φρέσκο λεμόνι. Σερβίρετέ το σε ένα ευρύχωρο κολονάτο ποτήρι, σχηματίστε με το σιφόν ένα στρώμα αφρού (στον πάτο του ποτηριού) και προσθέστε το περιεχόμενο του σέικερ.

Το… spirit μας μαζί σου, Τεό. Καλή επιτυχία!

Διαβάστε ακόμα: Αυτό είναι το αγαπημένο σουβλάκι του bartender Γιάννη Κοροβέση

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top