Στη Στοά του Αγάθωνα

Κρυμμένο στα γύρω στενά της Αγίας Ειρήνης, ένα στέκι φιλικό, σχεδόν σαν σπιτικό, με φρέσκα προϊόντα κι ετοιμοπόλεμη θράκα. Μας κάθισε στο τραπέζι του ο Κώστας Κουρτίδης.

 
photo 4

O Γιώργος περήφανος για τη σπεσιαλιτέ του, το περίφημο ατομικό κοντοσούβλι.

Σ’ ένα μικρό στενάκι βρίσκεται καλά κρυμμένη η Στοά του Αγάθωνα, που δανείστηκε το όνομα του δρόμου κι όχι του ιδιοκτήτη της. Την ανακαλύψαμε ένα μεσημέρι πριν από τρία χρόνια και από τότε, με την παρέα, έχουμε γίνει θαμώνες.

Τι είναι η Στοά του Αγάθωνα; Ένα μικρό καφενείο, ένα στέκι, ένα σημείο συνάντησης για καλό φαγητό με προσιτές τιμές στο κέντρο της πόλης, στο εμπορικό τρίγωνο, μακριά από την οχλαγωγία της πλατείας Αγίας Ειρήνης, αλλά δίπλα της.

Καθημερινά, η Βαρβάρα φτιάχνει ένα σπιτικό μαγειρευτό φαγητό (λίγες μερίδες μόνο, για το μεσημέρι). Τα φαγητά ποικίλλουν, από σουτζουκάκια μέχρι γεμιστά και ρολό κοτόπουλο στο φούρνο. Ό,τι βρει φρέσκο στις πρωινές αγορές της.

Τα μεσημέρια, η Βαρβάρα φτιάχνει μαγειρευτό, ανάλογα με τι θα βρει στην αγορά. Αλλά η σπεσιαλιτέ της Στοάς είναι το ατομικό κοντοσούβλι, μαριναρισμένο 24 ώρες πριν!

Φυσικά, αν κάποιος θέλει να ξαποστάσει για ένα τσιπουράκι ή μια παγωμένη μπίρα (οι μπίρες στο ψυγείο της διατηρούνται χειμώνα-καλοκαίρι στους -3o C με -5ο C) σερβίρεται πάντα και το ανάλογο μεζεδάκι: γαύρο μαρινάτο (σπιτικό), τυρί, ψωμί, λίγες ντοματούλες με ελιές και ό,τι άλλο αγαπάει το τσίπουρο, η μπίρα και ο ουρανίσκος σας.

photo 3

Για μεσημεριανό, η Βαρβάρα αποφάσισε να φτιάξει χοιρινό γιαχνί με πατάτες στην κατσαρόλα.

Το φαγητό δεν σταματάει στους μεζέδες. Ο Γιώργος, αδελφός της Βαρβάρας, έχει τη θράκα πάντα έτοιμη, για να σας ψήσει μια μεγάλη ποικιλία απ’ όλων των ειδών τα κρέατα. Πανσέτα χοιρινή, λουκάνικα, συκώτι, μπριζόλες λαιμού και άλλα πολλά. Η σπεσιαλιτέ της Στοάς είναι το ατομικό κοντοσούβλι, μαριναρισμένο εικοσιτέσσερις ώρες πριν.

Τα μυστικά της Στοάς είναι πολλά, σας λέω λίγα μόνο απ’ αυτά, τα άλλα πρέπει να τα ανακαλύψετε μόνοι σας. Τρομερή ατμόσφαιρα, με κόσμο απλό που του αρέσει το καλό φαγητό, με φρέσκα προϊόντα, εξαιρετικό σέρβις πάντα με χαμόγελο, κι όλα μπορούνε να συμβούν αρκεί να το θέλετε, πληρώνοντας άντε €15.

«Στοά του Αγάθωνα», Αγάθωνος 4, κοντά στην Πλ. Αγίας Ειρήνης, τηλ. 2103233755

Καθημερινή ενημέρωση για τα πιάτα ημέρας εδώ κι εδώ.

//Ο Κώστας Κουρτίδης και ο Γιάννης Γιαννακόπουλος είναι ιδρυτές της φωτογραφικής ομάδας METApolis και λάτρεις του καλού φαγητού.

agathonas (1)

Γλυκιά ατμόσφαιρα, με κόσμο απλό που του αρέσει το καλό και φτηνό φαγητό. Τα μυστικά της “Στοάς” είναι πολλά και είν’ ωραία να τ’ ανακαλύψετε μόνοι σας.

 

Διαβάστε ακόμα: Πού τρώει ο Βασίλης Βαρδάκας στο Σύνταγμα όπως στο Soho.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο πελάτης θα «μπλέκεται» στα πόδια των μαγείρων, το μενού θα αλλάζει καθημερινά, ενώ το μαγαζί θα φτιάχνει δικά του παγωτά, τυριά και μπίρες. Το νέο εστιατόριο του γνωστού σεφ ανοίγει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και έχει κάτι παραπάνω από γαστρονομικό ενδιαφέρον. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο εστιατόριο στην οδό Χάρητος 43 κερδίζει τις εντυπώσεις προτείνοντας έναν γευστικό κατάλογο γύρω από ένα ξεκάθαρο ελληνικό χρώμα. Γράφει ο Δημήτρης Κιουσόπουλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο ιδιοκτήτης του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για τον καφέ και τις Taf εμπειρίες του. Υπογραμμίζει, δε, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας ως προς την κουλτούρα του καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα «Άγραφα» είναι μαγαζί που αποπνέει σεβεντίλα, στέκι για φοιτητές και διαβάτες της πλατείας, γράφει η Γεωργία Δρακάκη. Οσο για το σουβλάκι, ετοιμαστείτε για τίμιο κρέας, τομάτα του κρατάει στο δόντι και το όλον τυλιγμένο σε πίτα λαδερή τόσο-όσο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top