Μπράβο στον παραγωγό. Θα ακολουθήσουν σίγουρα κι άλλοι. Η επανάσταση του τσίπουρου συνεχίζεται!

Mε ή χωρίς γλυκάνισο. Παλαιωμένο και νέας εσοδείας. Ο Κώστας Τσιλιλής ως τώρα είχε πειραματιστεί με διάφορες εκδοχές του αγαπημένου παραδοσιακού αποστάγματος των Ελλήνων. Κάποιες κλασικές και δεδομένες κι άλλες περισσότερο νεοφανείς.

Ώσπου ήρθε και το πρωτοποριακό Αγιονέρι. Τσίπουρο παλαιωμένο σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Ένα εκλεκτό προϊόν, που βέβαια όμοια του βρίσκουμε και στα κελάρια άλλων παραγωγών. Εδώ και λίγες όμως, έχουμε κάτι μοναδικό: Ένα νέο, περιορισμένης παραγωγής Αγιονέρι το οποίο «βαφτίστηκε» και μέσα σε βαρέλι που φιλοξενούσε προηγουμένως ουίσκι. Και όχι οποιοδήποτε ουίσκι, αλλά νησιωτικό Islay, της οικογένειας των πλέον ιδιοσυγκρασιακών malts. Σίγουρα δεν το λες ένα κλασικό τσίπουρο.

Ανούσια -έως βέβηλη- εκκεντρικότητα ή μήπως κάτι ιδιοφυές και πρωτοποριακό; Όπως καταλαβαίνετε, σπεύσαμε να το δοκιμάσουμε: Ε, λοιπόν, πρόκειται για ένα έξοχο προϊόν! Χάρη στο τελειωτικό του πέρασμα από βαρέλι Islay, το παλαιωμένο αυτό τσίπουρο είναι ελάχιστα καπνιστό και ελαφρότατα ιωδιούχο. Με ευανάγνωστο, ζεστό αλκοόλ αλλά όχι υπερβολική κάψα στο λαρύγγι.

Η πολύ λεπτή γλύκα του βγάζει φυσικότητα και χαρακτήρα (θυμίζοντας τηρουμένων των αναλογιών Calvados), το πικάντικο τελείωμα παρεπέμπει στα μαύρα κύματα που χτυπάνε πάνω σε κάποιον νοερό πύργο στις Εβρίδες νήσους, και το σύνολο είναι τέλεια ενσωματωμένο τόσο αρωματικά όσο και γευστικά. Με 16 ευρώ το μπουκάλι, πρόκειται περι κλοπής: Σοβαρότατο value for money, για κάτι που τέρπει τον ουρανίσκο και δίνει πολύ όμορφη αφορμή για κουβέντες μεταξύ φίλων και μερακλήδων.

Θα πρέπει να ξεχάσουμε για τα καλά την προχειρότητα του «τσιπ’ρακι σε πλαστικό  νερομπούκαλο» και να συνηθίσουμε στην ιδέα των εκλεκτών -και παγκόσμιων- εμφιαλωμένων τσίπουρων.

Θα υπάρξει και συνέχεια στο κόνσεπτ The Cask Series, με νέους πειραματισμούς και νέες εμφιαλώσεις: Σκοπός του Τσιλιλή είναι να αναδείξει την πολυδιάστατη δυναμική του παλαιωμένου τσίπουρου. Το Αγιονέρι Islay Cask Finish είναι μόλις η αρχή αυτών των ειδικών και μοναδικών αποσταγμάτων. Θα πρέπει να ξεχάσουμε για τα καλά την προχειρότητα του «τσιπ’ρακι σε πλαστικό  νερομπούκαλο» και να συνηθίσουμε στην ιδέα των εκλεκτών -και παγκόσμιων- εμφιαλωμένων τσίπουρων.

Η «The Cask Series» θα εμπλουτίζεται μια φορά το χρόνο, πάντα ως αποτέλεσμα τελειώματος της παλαίωσης σε διαφορετικού τύπου βαρέλια. Για φέτος, το Αγιονέρι Islay Cask Finish κυκλοφορεί σε 1.700 αριθμημένες φιάλες, και θα το βρείτε σε επιλεγμένες κάβες.

 

Διαβάστε ακόμα: 8 εκλεκτά, παλαιωμένα ελληνικά αποστάγματα για να απολαύσετε τα Χριστούγεννα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top