
Τα κρασιά του Domaines Ott έχουν τη δική τους μακρά ιστορία.
Οι λάτρεις του κρασιού θα ξέρετε τα πολυβραβευμένα ροζέ της Domaines Ott, τα οποία, με ναυαρχίδα το Etoile έχουν κατακτήσει πληθώρα βραβείων και έχουν στερεώσει περαιτέρω (όχι πως το είχε ανάγκη) το όνομα της Προβηγκίας στο οινολογικό χάρτη. Με ευκαιρία την επίσκεψη του Christophe Renard-Coppola, global brand ambassador του οίκου, στην Αθήνα, είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω και να θυμηθώ τα συγκεκριμένα κρασιά, συνοδευμένα από τις γεύσεις του Chef Δήμου Μπαλόπουλου στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου που εγκαινιάστηκε πρόσφατα.
Η Αίγλη Ζαππείου μας υποδέχτηκε με φιλόξενη αίσθηση, σε ένα άνετο, δοτικό περιβάλλον, που χειρίζεται με φινέτσα την πολυετή ιστορία του συγκεκριμένου χώρου.
Ξεκινήσαμε με το ροζέ BY.OTT, μια από τις πιο προσιτές ετικέτες του οίκου με κυρίαρχο σταφύλι το Grenache. Ένα σχετικά όξινο ροζέ, με παλέτα γεμάτη εσπεριδοειδή και φρέσκες, ζωηρές νότες με πιο αισθητή τη φράουλα. Ο σεφ επέλεξε να το σερβίρει με Αθηναϊκή σαλάτα με carpaccio λαυράκι, ένα pairing που δουλεύει σε κάποια επίπεδα, μιας και το συγκεκριμένο κρασί ταιριάζει με θάλασσα, όπως και με την σχετική λιπαρότητα της μαγιονέζας. Κατά τη γνώμη μου το πιάτο να ήταν λίγο πιο ξινό απ’ ότι θα ταίριαζε, με τις οξύτητες του pairing δυστυχώς να ανταγωνίζονται για το ποια θα κυριαρχήσει.

Αριστερά: ο Christophe Renard-Coppola, global brand ambassador του οίκου. Δεξιά: το Etoile έχει κατακτήσει πληθώρα βραβείων.
Αφού μας σερβιρίστηκε το εξαιρετικό προζυμένιο ψωμί τους, προχωρήσαμε στο δεύτερο ταίριασμα, ένα crudo κόκκινης γαρίδας, με το αστέρι του Domaines Ott, το ETOILE. Το crudo, “ωμό” για να το μεταφράσουμε περιγράφει γενικώς ωμά υλικά σε κάποιας μορφής dressing, συνήθως με ελαιόλαδο και κάποιον όξινο παράγοντα. Η συνηθισμένη διαφορά του από άλλα πολύ παρόμοια πιάτα τύπου ceviche είναι πως η σάλτσα του crudo είναι μάλλον πολύ πιο μεσογειακή, και τείνει να έχει μικρότερο χρόνο ψησίματος στη μαρινάδα του. Μια έξυπνη επιλογή από το σεφ, ταιριάζοντας μεσογειακά κρασιά, με “καθαρόαιμα” μεσογειακά υλικά.
Πίσω στα κρασιά γιατί, ειδικά το συγκεκριμένο, είναι ένα πανέμορφο ροζέ. Με 85% Grenache και 15% Mourvèdre, μύτη γεμάτη εσπεριδοειδή και ροδάκινο, που οδηγεί σε αρωματική δροσιστική παλέτα στην οποία κυριαρχούν ανοιξιάτικες νότες. Μπορούμε να μιλάμε για αρώματα όλη μέρα, αλλά ένα βελούδινο, τραγανό ροζέ, κερδίζει πάντα στα σημεία, και το ETOILE, με τη γοητευτική υφή του στο στόμα ειναι ακριβώς αυτό. Το pairing δουλεύει, μιας και μιλάμε για καθαρές γεύσεις με ποιοτικές πρώτες ύλες και ένα εμφανές ποιοτικότατο ελαιόλαδο που δένει υπέροχα.

Το Clos Mireille Blanc, ένα από τα λευκά του οίκου (αριστερά στη φωτό).
Η επόμενη ετικέτα του Domaines Ott ήταν το Clos Mireille Blanc, ένα από τα λευκά τους, το οποίο δοκίμαζα πρώτη φορά. Ο brand ambassador μου το διαφήμισε έντονα πριν το γεύμα: “Θα σε εκπλήξει, πριν γίνουμε γνωστοί για τα ροζέ, ο οίκος έχτισε το όνομά του με τα λευκά του, και το συγκεκριμένο είναι ένα από τα αγαπημένα μου”. Ένα χρυσωπό κρασί, βασισμένο σε σταφύλι semillon, με λίγο πιο μεστά αρώματα από το συνηθισμένο. Παραμένει δροσιστικό, με τα απαραίτητα εσπεριδοειδή, αλλά ακολουθούν κάποιοι ξηροί καρποί κλείνωντας με μια πολύπλοκη επίγευση. Το ταίρι του ήταν ζυμαρικά με αυγοτάραχο Τρικαλινού, πολύ έξυπνη κίνηση του σεφ για να στηρίξει τις γήινες νότες.
Ακολούθησε μια ωραία, πηχτή, φινετσάτη αλλά παλιάς κοπής μπουγιαμπέσα με σκορπίνα. Συνοδεύτηκε με το Bandol Rose Chateau Romassan, ένα ροζέ διαφορετικής σύνθεσης και λογικής, με 30% σταφύλι Cinsault, που έλειπε από τα προηγούμενα και, κυρίως, 50% Mourvèdre. Πιο γλυκό από τα άλλα δυο, τόσο στη βοτανική του μύτη όσο και στο στόμα, όπου έρχονται μπροστά κόκκινα φρούτα. Προσωπικά ένα κρασί που δε θα επέλεγα εύκολα για σκέτο, αλλά πραγματικά είχε ένα εξαιρετικό ταίριασμα με το pairning του, δείχνοντας χαρακτήρα μπροστά στην απαιτητική ψαρόσουπα και αναβαθμίζοντας το πιάτο.

Αριστερά: το Bandol Rouge Chateau Romassan. Το κομανδικό κόκκινο του οίκου. Δεξιά: το ροζέ BY.OTT, μια από τις πιο προσιτές ετικέτες του οίκου με κυρίαρχο σταφύλι το Grenache.
Κυρίως πιάτο ένα μοσχάρι Bourguignon, για να συνοδεύσει το μόνο κόκκινο του οίκου, το Bandol Rouge Chateau Romassan. Εδώ συναντάμε 90% Mourvèdre και 10% Grenache, και περνάμε από τα πιο μεστά ανοιχτόχρωμα κρασιά στα τελευταία δύο πιάτα, σε ένα σχετικά ανάλαφρο κόκκινο. Βοτανικό, ίσως κάπως φλοραλ, με γλυκές νότες στο στόμα από φρούτα όπως μούρα. Γενικά ήπιες, ομαλές τανίνες, σε ένα φινετσάτο, εύκολο κρασί, για κάθε καλή περίσταση.
//Εισαγωγή, DEALS. T: 210 2321212 M: INFO@DEALS.COM.GR
Διαβάστε ακόμα: La Trappe, η μπύρα των τραπιστών (και ουχί τράπερ) μοναχών που σε αφήνει άφωνο.




