ΑκακίεςΠώς το ζητάμε, για να μας δώσουν ότι τους κατέβει;
Πείτε «ένα Ροζέ Ακακίες του Κυρ Γιάννη, όχι το αφρώδες, το άλλο, το πλατ». Αν και, τώρα που το σκέφτομαι, αν πάτε σε μαζαγί που διαθέτει και τις δύο εκδοχές, πάρτε τες δίχως… δεύτερη σκέψη: κι αυτή με τις μπουρμπουλήθρες, και τη μη αφρίζουσα. Θα τις χαρείτε αμφότερες.

Θα μας στείλει ένα βήμα πριν το overdraft;
Δεν νομίζω. Κοστίζει περίπου 7 ευρώ σε μια κάβα που σέβεται τους πελάτες της, κι έτσι εσείς με 10 ευρώ αγοράζετε ένα Ακακίες, ηλιόσπορο, λίγο άσπρο στραγάλι, φυστικάκι και είστε έτοιμοι για το παγκάκι. Αν κάποιος ξέρει να περάσει καλύτερα ένα βράδυ με λιγότερα από 10 ευρώ, τότε ή είναι πιο νέος από εσάς, ή πολύ πιο όμορφος…

Πες και τι σταφύλι είναι, για να το παίζουμε με άποψη…
Ένα κρασί από την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Αμύνταιο, στην Φλώρινα, που είναι η μοναδική ονομασία προελεύσεως στην Ελλάδα για Ροζέ κρασιά και τα οποία πρέπει να είναι από 100% ξινόμαυρο σταφύλι. Μπορείτε επίσης να το παίξετε πολλαπλώς με άποψη: Όταν ανοίξετε τη φιάλη, κοιτάξτε το συνθετικό πώμα, που είναι σε έντονο ροζουλί χρώμα, και πείτε με φωνή στεντόρεια: «Μπράβο τους που επέλεξαν αυτή τη λύση και μας προστατεύουν από τα φελλωμένα κρασιά»!

Τι ακριβώς σε μάγεψε στο Ακακίες Ροζέ;
Το ξινόμαυρο είναι μια ποικιλία με απαλό χρώμα, αρώματα γλυκά αλλά και πικάντικα, ενώ στο στόμα υπάρχει πάντα μια δροσερή οξύτητα. Αν και τα παραπάνω χαρακτηριστικά σε ένα κόκκινο κρασί μπορεί να ξενίζουν κάποιους (και μάλιστα το ξινόμαυρο οινοποιείται κυρίως για να μας δίνει ερυθρά κρασιά), όταν τα δούμε σε ένα ροζέ, δεν μπορούμε παρά να εντυπωσιαστούμε. Το Ακακίες είναι ένα πραγματικό ροζέ κρασί, ξεδιψαστικό, γοητευτικό, αιθέριο: μια ανάσα δροσιάς σε μια αγορά που έχει κατακλυστεί από «ροζέ κρασιά» τα οποία στην πραγματικότητα είναι ελαφρά ερυθρά.

Αν ρωτήσουμε έναν ανταγωνιστή, θα μας πει τα ίδια;
Ρωτήσαμε τον Άγγελο Ιατρίδη, έναν από τους ιδιοκτήτες του Κτήματος Άλφα, που βρίσκεται επίσης στο Αμύνταιο, και μας αποστόμωσε: «Ζηλεύω. Πολύ θα ήθελα να έχω δημιουργήσει εγώ τις Ακακίες. Έστω, ελπίζω να κάνω κάτι αντίστοιχο στο μέλλον».

Πόσο να πιω, για να μην έχει να μου λέει η γυναίκα μου ότι το ζορίζω το θέμα;
Σύμφωνα με τις προσταγές διεθνών οργανισμών υγείας, οι άντρες πρέπει το πολύ να είναι στα 40 ml καθαρής αλκοόλης ημερησίως, ενώ οι γυναίκες πρέπει να μείνουν στα 30 ml. Επειδή οι Ακακίες έχουν 12,5% αλκοόλ, άρα η φιάλη είναι στα 90 ml περίπου, ανοίξτε μια φιάλη και χαρείτε την μαζί με ακόμα δυο άτομα. Ελπίζοντας να είναι και τα δυο γυναίκες…

 

O Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW είναι ο μοναδικός Έλληνας ανάμεσα στους 301 Masters of Wine ανά τον πλανήτη και ένας από τους 10 Directors του Institute of Masters of Wine, που εδρεύει στο Λονδίνο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top