Alain-Ducasse-et-christophe-Saintagne-cpierremonetta

O Alain Ducasse (δεξιά) είναι ο σεφ που ξέρει καλύτερα απ’ όλους να συνδυάζει τη φαντασία με την οργάνωση. Photo Credit: alain-ducasse.com

Το Plaza Athénée ξανάνοιξε τη Δευτέρα. Πριν από την ανακαίνιση, ήταν ένα 3άστερο παλατάκι στην καρδιά του Παρισιού με μια αλησμόνητη εσωτερική αυλή. Τους τοίχους αγκάλιαζε η πρασινάδα και οι κόκκινες τέντες με τα γεράνια στα μπαλκόνια θύμιζαν άνθη ενός τεράστιου ιβίσκου.

Στην πόρτα του σταματούσαν λιμουζίνες και Ferrari. Και, όταν η πόρτα άνοιγε, έπαιρνε 2-3 λεπτά να ξεδιπλωθεί ένα ατελείωτο πόδι κι άλλα 5-6 για να κάνει την εμφάνισή της μια πανέμορφη γυναίκα, ασύγκριτα κομψή. Οι αιθέριες αυτές υπάρξεις θεωρούσαν ότι ώφειλαν μια σιλουέτα μίσχου στις χορτοφαγικές τους συνήθειες.

Γι’ αυτό, ο επιφανέστερος των Γάλλων σεφ, ο διάσημος Alain Ducasse, ο οποίος διατηρεί εστιατόριο εντός του ξενοδοχείου, πήρε την τολμηρή απόφαση να αποσύρει το κρέας από το μενού του. Ο σεφ, εδώ και καιρό, υποστηρίζει τη μείωση της κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών, αρέσκεται να πιπιλίζει τη λέξη “φυσικότητα” και ποντάρει στην αυθεντικότητα και τη sophistication.

slider_adpa_ad

Το ανακαινισμένο Plaza Athénée υποδέχεται τον επιφανέστερο των σεφ, ο οποίος αποφάσισε να συνδυάσει στο καινούργιο μενού φυσικότητα και sophistication. Photo Credit: alain-ducasse.com

Το εστιατόριο θα έχει για σλόγκαν “Λίγος κήπος, λίγη θάλασσα και τ’ αγόρι μου”, ενώ το μενού θα αναδεικνύει τον πλούτο της τριλογίας “δημητριακά, λαχανικά, θαλασσινά”. Βιολογικά φυσικά, φρέσκα φυσικά. Κάποια από τα λαχανικά θα προέρχονται από τον Κήπο της Βασιλίσσης στις Βερσαλλίες. Ας πούμε: μαύρο ρύζι με όστρακα, καλαμάρι και χταπόδι, λόττα Μεσογείου και πληγούρι από ταχίνι, κινόα απ’ την Anjou, ρίζες και κοχύλια.

To Το νέο πιστεύω του Alain: η Γη πάνω απ’ όλα, επιστροφή στην υπεύθυνη γαστρονομία, ανάδειξη της γεύσης των απλών πραγμάτων. Με το αζημίωτο φυσικά.

“Όσο πιο ταπεινό είναι το προϊόν, τόσο μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να του δίνεις”, λέει ο Ducasse. Και φέρνει για παράδειγμα μια απλή, τραγανή σαρδέλα, με τηγανισμένα το κεφάλι και τη ραχοκοκαλιά της, η οποία απαιτεί χειρουργικές ικανότητες ώστε να μετατραπεί σε “ανοιχτό πορτοφολάκι”. Όπερ σημαίνει “15% σαρδέλα και 85% κέντημα”.

002795-01-ivy-grown-courtyard

Η μοναδική εσωτερική αυλή του Plaza Athénée, ένας γιγάντιος ιβίσκος,

Για να είναι αποτελεσματικότερη η επικοινωνία με τη φύση, τα τραπεζομάντιλα μπήκαν στο ντουλάπι και αντικαταστάθηκαν από δρυ και δέρμα πάνω και κάτω απ’ τα τραπέζια. Ενώ τα μαχαίρια του ψαριού άφησαν τη θέση τους στα μαχαίρια για κρέας που δεν κάνουν μούτι τη σάρκα ενός τρυφερού μπαρμπουνιού.

Ωστόσο, φυσικότητα δεν σημαίνει ούτε ολιγάρκεια ούτε σύνεση. Στο Plaza Athénée υποδέχονται τον πελάτη με ένα χυμό βοτάνων-βότκα πάνω σε παγάκι σμιλεμένο σε διαμάντι σερβιρισμένο σε κρυστάλλινο ποτήρι. Το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν, όταν το μενού τιμάται 380 ευρώ χωρίς τα ποτά. O Οδηγός Michelin αναμένεται να βγάλει την ετυμηγορία του αρχές ’15.

//Plaza Athénée. 25, avenue Montaigne, Παρίσι

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top