Περικλής Κοσκινάς: Νέος σεφ με νέα πιάτα στο «Αλάτσι»

Ο πηγαίος σεφ δίνει έμφαση στα μεσημέρια τού δημοφιλούς εστιατορίου της Βρασίδα. Όχι μόνο αυθημερόν, αλλά και από την... προηγουμένη.

 
Με το αττικό φως να γλιστρά από τις τζαμαρίες...

Με το αττικό φως να γλιστρά από τις τζαμαρίες…

Γνωρίσαμε –και του βγάλαμε το καπέλο– τον Περικλή Κοσκινά στο εστιατόριο «Milos». Δεν είμαστε οι μόνοι. Για του λόγου το… ασκεπές, ο φίλος μου ο Επίκουρος κάθε που το φέρνει η κουβέντα, παινεύει με τα καλύτερα τον Περικλή. Η γνώση των υλικών του και ο τρόπος που τα κάνει πιάτα δεν είναι, ωστόσο, οι μοναδικές αρετές του προικισμένου και πηγαίου αυτού μάγειρα. Είναι επίσης η –όχι αυτονόητη ανάμεσα στη συντεχνία των σεφ– σεμνότητα και οι χαμηλοί του τόνοι: κάθε που συμπλέουν με υψηλές επιδόσεις στην τέχνη κάποιου (σε τέχνη οποιαδήποτε!), εμείς τουλάχιστον αισθανόμαστε διπλά χαρούμενοι.

Συκώτι μοσχαρίσιο με αγκιναράκια: από τα νέα πιάτα της κουζίνας.

Συκώτι μοσχαρίσιο με αγκιναράκια: από τα νέα πιάτα της κουζίνας.

Στο, παρακείμενο του «Milos», εστιατόριο «Αλάτσι» εδώ και λίγους μήνες –είναι παρήγορο, αν μη τι άλλο, να μη σε χάνει η γειτονιά– ο Κοσκινάς παίζει σε άλλο «γήπεδο»: ο Σταύρος Θεοδωράκης ξέρει να ξεχωρίζει αληθινούς πρωταγωνιστές… Με έμφαση πάντα στις πρώτες ύλες –όσο κι αν το εστιατόριο του Σπηλιάδη στο συγκεκριμένο τομέα είναι μια πραγματική Γη της Επαγγελίας–, με πάθος και αφοσίωση σε αυτό που βγάζει, απροσποίητα όσο λίγοι της γενιάς του, από τις κατσαρόλες.

Ο Περικλής Κοσκινάς με το μολύβι στο αυτί: όπως έκαναν παλιά, όπως κάνουν πάντα οι γνήσιοι «μάστορες».

Ο Περικλής Κοσκινάς με το μολύβι στο αυτί: όπως έκαναν παλιά, όπως κάνουν πάντα οι γνήσιοι «μάστορες».

Εκτός από το βράδυ, το «Αλάτσι» λειτουργεί καθημερινά και το μεσημέρι. Και με άλλα, νέα, πιάτα, εκτός του a la carte μενού, το οποίο είναι, εννοείται, πάντοτε διαθέσιμο. Ανάμεσά τους (η γκάμα δεν είναι καθόλου μικρή) ξεχωρίζουμε: τους «γιακάδες» ροφού στη σχάρα, τη στήρα γιουβέτσι, το χοιρινό κότσι από μαύρο χοίρο, τις λιγδοπούλες (μικρές τσιπούρες), το συκώτι σφυρίδας σασίμι, το ροφό πλακί, το κεφάλι από σφυρίδα γιουβέτσι, τις ρίζες από σπανάκι αχνιστές. Έμφαση στη θαλασσινή γαστρονομία; Ίσως. Ίσως, πάλι, κοινό γούστο: αρέσει στον Περικλή, αρέσει και σε μας –και εστιάζουμε.

Κατσικάκι στην κατσαρόλα με σταμναγκάθι: από τις σταθερές ‒και δημοφιλείς‒ αξίες του μαγαζιού.

Κατσικάκι στην κατσαρόλα με σταμναγκάθι: από τις σταθερές ‒και δημοφιλείς‒ αξίες του μαγαζιού.

Όσο για το σιβυλλικό της αρχής «Όχι μόνο αυθημερόν, αλλά και από την προηγουμένη»: Αν τραβήξει κάτι (οτιδήποτε –λέμε τώρα) η ορεξή σου πέρα από αυτά που έχει το μενού του μαγαζιού, τι κάνεις; Παίρνεις ένα τηλέφωνο τον Περικλή από την προηγούμενη μέρα και του το παραγγέλνεις. Ωραία ιδέα ‒και μπράβο τους, που λέει κι ο άλλος φίλος μου, ο Μάνος Βουλαρίνος.

//Βρασίδα 13, όπισθεν «Hilton», τηλ. 2107210501. 

Η ροτόντα, στον όροφο του εστιατορίου. Μπορεί να καθίσει 8 έως 10 άτομα.

Η ροτόντα, στον όροφο. Για 8 έως 10 άτομα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο πελάτης θα «μπλέκεται» στα πόδια των μαγείρων, το μενού θα αλλάζει καθημερινά, ενώ το μαγαζί θα φτιάχνει δικά του παγωτά, τυριά και μπίρες. Το νέο εστιατόριο του γνωστού σεφ ανοίγει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και έχει κάτι παραπάνω από γαστρονομικό ενδιαφέρον. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο εστιατόριο στην οδό Χάρητος 43 κερδίζει τις εντυπώσεις προτείνοντας έναν γευστικό κατάλογο γύρω από ένα ξεκάθαρο ελληνικό χρώμα. Γράφει ο Δημήτρης Κιουσόπουλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο ιδιοκτήτης του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για τον καφέ και τις Taf εμπειρίες του. Υπογραμμίζει, δε, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας ως προς την κουλτούρα του καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα «Άγραφα» είναι μαγαζί που αποπνέει σεβεντίλα, στέκι για φοιτητές και διαβάτες της πλατείας, γράφει η Γεωργία Δρακάκη. Οσο για το σουβλάκι, ετοιμαστείτε για τίμιο κρέας, τομάτα του κρατάει στο δόντι και το όλον τυλιγμένο σε πίτα λαδερή τόσο-όσο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close