Top 5 Τα all time classic στέκια των Εξαρχείων

Κάποια μετράνε πάνω από 100 χρόνια ζωής. Άλλα σε ταξιδεύουν στο παρελθόν με τις παραδοσιακές συνταγές τους και το αναλλοίωτο design τους. Ενώ όλα θυμίζουν μια Αθήνα που πολλοί από εμάς δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε. Αυτά είναι τα στέκια που δεν θα «πεθάνουν» ποτέ.

 

Στην μέσα πλευρά της τζαμαρίας, τα πάντα μοιάζουν σαν να σταμάτησε ο χρόνος.

Μουριά
Τα 100 χρονάκια της τα έχει κλείσει. Η Μουριά, ένα από τα πιο ιστορικά καφενεία των Αθηνών, για κάποιους το πιο ιστορικό, είναι εκεί από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Για την ακρίβεια βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1915, μια παράγκα στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που σταδιακά μεταμορφώθηκε σε ένα από τα πιο όμορφα παραδοσιακά καφενεία του κέντρου. Από τις τζαμαρίες της που λειτουργούν σαν παράθυρο στον κόσμο, έχει δει πολέμους, εμφύλιο, έχει δει μεταπολίτευση, συμπλοκές, αστυνομικούς, έχει δει παιδιά να τρέχουν μέσα από καπνούς, παιδιά με δακρυσμένα μάτια, παιδιά να φιλιούνται στο ημίφως.

Χαριλάου Τρικούπη και Καλλιδρομίου, 1963.

Στην μέσα πλευρά της τζαμαρίας, τα πάντα μοιάζουν σαν να σταμάτησε ο χρόνος. Τα τραπεζάκια και οι καρέκλες, ο παλιός μπουφές, το μωσαϊκό στο πάτωμα. Και φυσικά ο εμβληματικός λειψός άγγελος που σε κοιτάζει από ψηλά όπως κρέμεται από το ταβάνι, επιτηρώντας το καϊμάκι στους καφέδες, τα μεζεδάκια να στήνονται στην κουζίνα, και τα γεφυρωμένα χάσματα ανάμεσα στους παππούδες και τους φοιτητές.

//Χαριλάου Τρικούπη 87, 210 381 2607

 

 

 

 

Στην επόμενη σελίδα: Για σκάκι και ουζάκι στο Πανελλήνιον.

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μοσχοβολάει βούτυρο, πικραμύγδαλο, ξύσμα εσπεριδοειδών και ανθόνερο. Και έχει για παρέα το μινιμαλιστικό φλουρί της χρονιάς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro