Η πρώτη (και μοναδική ως τώρα) φορά που πάτησα το πόδι μου στην Τοσκάνη με έδεσε μια για πάντα μαζί της. Τόσο η ομορφιά της όσο και η γαστρονομία αλλά φυσικά και τα κρασιά της αποτελούν για μένα σημείο αναφοράς για όλα τα οινικά μου ταξίδια. Μέρος της “οινικής κληρονομιάς” της όμως οφείλεται στην οικογένεια Antinori, που έχει σταθεί σαν φάρος πρωτοπορίας και απαράμιλλης ποιότητας για την Τοσκάνη από τον 14ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Το ταξίδι της οικογένειας Antinori ξεκίνησε το 1385 όταν ο Giovanni di Piero Antinori έγινε μέλος του “Arte Fiorentina dei Vinattieri”, του σωματείου οινοποιών της Φλωρεντίας. Αυτό σηματοδότησε την αρχή μιας οινοποιητικής παράδοσης (που μετρά πλέον 26 γενιές) που θα έπαιζε κομβικό ρόλο και θα διαμόρφωνε το κρασί της Τοσκάνης. Κατά τη δεκαετία του 1900, η οικογένεια εισήγαγε καινοτόμες τεχνικές, “μεταμορφώνοντας” και εκσυγχρονίζοντας τους αμπελώνες της περιοχής, γεγονός που συνέβαλε στην ποιότητα των κρασιών της.
Οι πειραματισμού με νέες και παλιές τεχνικές τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο συνεχίζονται μέχρι σήμερα, “κυνηγώντας” την απόλυτη έκφραση του terroir αλλά και την κορυφαία ποιότητα. Ναι, το Chianti ήταν η αρχή για όλα και όπως δηλώνει ο Marchese Piero Antinori “είμαστε δεμένοι με το Chianti Classico” όμως σίγουρα δεν ήταν το τέλος. Η κυκλοφορία του Tignanello το 1974 (της εσοδείας του 1971) έφερε επανάσταση στον κόσμο του κρασιού, κερδίζοντας διεθνή αναγνώριση. Αυτό το κρασί ήταν το πρώτο στην περιοχή του Chianti, που τόλμησε να συνδυάσει τo Sangiovese με μη παραδοσιακές διεθνείς ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon, παραλείποντας τις λευκές ποικιλίες που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν τότε στα χαρμάνια της περιοχής.
Αγνοώντας κάθε κανόνα και πιστεύοντας στο όραμα για μεγάλα κρασιά, το Tignanello ταξινομήθηκε ως ένα ταπεινό Vino da Tavola (τώρα είναι Toscana IGT), σπάζοντας κάθε στερεότυπο για ότι πίστευαν μέχρι τότε για τα κρασιά της Τοσκάνης και του Chianti. Οι Antinori όμως δε σταμάτησαν εκεί αλλά προικίσαν την Τοσκάνη με ένα ακόμα μεγάλο κρασί, τη Solaia. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο το Tignanello όσο και η Solaia έχουν λατρευτεί όσο λίγα κρασιά της περιοχής, από κοινό και κριτικούς, όλα αυτά τα χρόνια.
Φιγουράρουν σταθερά και για πολλά χρόνια στη λίστα με τα top100 Wines του Wine Spectator ενώ οι βαθμολογίες τους παίζουν γενικά από 95 μέχρι 100 (!). Ο Parker έχει γράψει διθυράμβους για αυτά τα κρασιά αναφέροντας πως αντιπροσωπεύουν την πεμπτουσία της ιταλικής οινοποίησης. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως κατά τη διάρκεια των αιώνων, η οικογένεια έπαιξε ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του ιταλικού κρασιού, συμβάλλοντας σημαντικά στη φήμη της Τοσκάνης ως μια από τις κορυφαίες οινοπαραγωγικές περιοχές (και ακόμα σχετικά προσιτή τιμολογιακά, τολμώ να πω).
Πέραν όμως από την Τοσκάνη, η οικογένεια Antinori επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας (αλλά και του κόσμου), εκεί όπου θεωρούσε πως υπήρχε δυνατότα για υψηλής ποιότητας κρασιά αλλά και εξέλιξης. Έχω αναφέρει αρκετές φορές στα άρθρα μου τα Barolo και τα Barbaresco τους (Prunotto Estate) που αξίζει να υπογραμμιστεί πως έχουν εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής (ακόμα). Εκτός όμως από το Piemonte έχουν οινοποιείο και στην Ούμπρια και τη Λομβαρδία αλλά και στη Νάπα και τη Χιλή. Εν κατακλείδι, η δέσμευση της οικογένειας Antinori για την ποιότητα είναι σταθερή, ανεξάρτητα από την τοποθεσία.
Έχοντας πει τα παραπάνω θα σας μιλήσω λίγο για τα κρασιά του Antinori που εγώ ξεχωρίζω και πως μπορούν αυτά να αποτελέσουν “κόσμημα” στα εορταστικά τραπέζια σας αλλά και δώρο για αυτούς που αγαπάτε. Ξεκινάμε με το iconic Chianti Badia a Passignano (94pts από Wine Spactator, Wine Enthusiast & Falstaff για το 2020). Πρόκειται για ένα Chianti Gran Selezione που γεμίζει το ποτήρι με κόκκινα τριαντάφυλλα, λεβάντες, μπαχάρια γλυκά και πικάντικα, κακάο και μικρά κόκκινα φρούτα.
Είναι σίγουρα το κρασί της Πρωτοχρονιάς που θα συνοδεύσει πλούσια πιάτα κρεατικών όπως χοιρινή κορόνα γεμιστή με κιμά από λουκάνικο και αποξηραμένα φρούτα και χοιρινό με δαμάσκηνα. Έχοντας δοκιμάσει και παλιές χρονιές μπορώ άνετα να το προτείνω και σαν δώρο που θα παλαιώσει και θα ανοίξει σε μια σπουδαία στιγμή. Μετά πάμε στο Barbaresco Bric Turot, ένα στιβαρό Nebbiolo από ένα ιδιαίτερο αμπελοτόπι, με έντονη βοτανική διάσταση. Αυτό το κρασί προτιμώ να το συνδυάζω με μοσχάρι όπως ένα ρολό μοσχαρίσιο με μανιτάρια και τυρί κρέμα αρωματισμένο με βότανα Προβηγκίας.
Στην περίπτωση που προτιμάτε το κυνήγι τότε θα πάμε στο Pian delle Vigne, ένα κορυφαίο Brunello di Montalcino (ανάμεσα στα καλύτερα κρασιά της περιοχής σύμφωνα με το Wine Searcher). Δέρμα, κέδρος, μέντα, λεβάντα, δεντρολίβανο, κόκκινα και μαύρα φρούτα του δάσους, καπνός, κόκκοι καφέ, βανίλια και γλυκόριζα συνθέτουν ένα εντυπωσιακό μπουκέτο και ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό στόμα, με σφιχτές τανίνες που θα δαμάσουν κάθε αγριογούρουνο και ελάφι που έχει σιγομαγειρευτεί σε κρασί. Κλείνω με ένα Pinot Noir γιατί η αδυναμία μου είναι σταθερή και ξεκάθαρη. Μιλάω για το Pinot Nero della Sala από την Ούμπρια, το οποίο φέρει την τυπικότητα και τη φινέτσα της ποικιλίας μαζί με την υπογραφή του terroir της περιοχής. Είναι το κρασί για ένα ελαφρύ Wellington με ψαρονέφρι και πουρέ σελινόριζας.
Πάμε στην κατηγορία δώρο τώρα. Για τους συλλέκτες, τα κρασιά Antinori είναι μια άξια προσθήκη σε κάθε κελάρι και συλλογή. Η φήμη τους για μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης τα καθιστά ιδανική επένδυση. Αν θέλετε να κάνετε ένα τέτοιου είδους δώρο τότε αξίζει να ποντάρετε στο Tignanello, την Solaia και το Guado al Tasso από το Bolgheri. Και τα 3 είναι κρασιά αξιώσεων, με μεγάλες βαθμολογίες και δυνατότητες παλαίωσης αλλά και αναγνωρισμότητας και θαυμασμού στον οινικό κόσμο.
Αν πάλι το βαλάντιο σαν δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο τότε άνετα μπορείτε να προσφέρετε μια φιάλη Il Bruciato ή μια φιάλη Marchese Chianti Classico Tenuta Tignanello. H τιμή τους συγκριτικά με τα προαναφερθέντα μεγαθήρια είναι μικρή αλλά αν κάνετε μια έρευνα θα δείτε πως οι βαθμολογίες και οι δικαρίσεις τους δεν είναι καθόλου, το αντίθετο μάλιστα. Αν πάλι γνωρίζετε πως ο παραλήπτης του δώρου προτιμά τα λευκά κρασιά τότε μια φιάλη Pietrabianca Chardonnay Tormaresca Tenuta Bocca di Lupo ή Conte della Vipera θα ετκιμηθούν δεόντως.
Το πρώτο είναι ένα Chardonnay από την Πούλια, με ένα 5% Fiano, που μέρος του ζυμώνει και ωριμάζει σε γαλλικά βαρέλια, χαρίζοντας βάθος και πολυπλοκότητα στο κρασί ενώ το δεύτερο είναι ένα χαρμάνι από Sauvignon – Semillon, από την Ούμπρια, με έντονο φρουτώδη και αρωματικό χαρακτήρα. Κλείνουμε με μπουρμπουλήθρες μιας και αυτή την εποχή έχουν την τιμητική τους. Ιδανικό δώρο λοιπόν για αυτές τις μέρες είναι μια φιάλη Montenisa Cuvée Royal Brut, μια Franciacorta δια χειρός Antinori, από Chardonnay, Pinot Noir & Pinot Blanc και 36 μήνες με τις οινολάσπες. Μπισκοτένια, ροδακινένια και με μεταξένιο στόμα θα χαρίσει την απαραίτητη λάμψη που χρειάζεται η πρώτη νύχτα του χρόνου αλλά και κάθε μεγάλη νύχτα της χρονιάς.
Τα κρασιά Antinori ενσωματώνουν ένα αξιοσημείωτο μείγμα ιστορίας, ποιότητας και πάθους. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε το δικό σας αγαπημένο.
Cheers!
//Εισαγωγή: ΓΕΝΚΑ Εμπορική. τηλ. 211 444 4444, email: [email protected]
Διαβάστε ακόμα: Δοκιμάσαμε τα σέξι ροζέ της Kylie Minogue.