Έχει ευχάριστη γεύση και καθόλου επίγευση.

Το τραπέζι έχει στρωθεί με όλα τα γιορτινά εδέσματα. Οι μυρωδιές από την γεμιστή γαλοπούλα και το επίσης γεμιστό αρνίσιο μπούτι έχουν πλημμυρίσει τον χώρο. Το κρασί σερβίρεται στα ποτήρια και αρχίζουν οι πρώτες προπόσεις, τα τσουγκρίσματα και οι ευχές. Έφτασαν οι γιορτές.

Σε βάθος περίπου 200 μέτρων στα Καρπάθια, βρίσκεται ένα στρώμα μεταμορφωσιγενούς πετρώματος που προστατεύει το νερό, δίνοντας στο AQUA Carpatica τις μοναδικές, φυσικές φυσαλίδες του.

Το AQUA Carpatica είναι φυσικώς ανθρακούχο μεταλλικό νερό, που αναβλύζει με τις φυσαλίδες CO2 από μια παρθένα περιοχή στα Καρπάθια όρη.

Όμως, κάτι λείπει από το τραπέζι: «Νερό, βρε παιδιά», ακούγεται από την κεφαλή. «Το φυσικώς ανθρακούχο AQUA Carpatica να φέρεις», συμπληρώνει η ίδια φωνή. Ο κολλητός που κάθεται δίπλα μου με κοιτά περίεργα και με ρωτά συνωμοτικά: «Τι είναι αυτό; Θα πιούμε νερό με μπουρμπουλήθρες;». Είναι γνωστή η φοβία που έχουν ακόμα αρκετοί συμπατριώτες μας στο ανθρακούχο νερό. «Νο γκας! Νο γκας!» τους θυμάμαι να φωνάζουν σε ταξίδια στο εξωτερικό που σου σερβίρουν ανθρακούχο χωρίς να σε ρωτήσουν και γελάω.

Ενώ όλοι τρώμε, πιάνω να εξηγήσω στον κολλητό λίγα πράγματα για το νερό που έχουμε στο τραπέζι: «Το AQUA Carpatica είναι φυσικώς ανθρακούχο μεταλλικό νερό που αναβλύζει με τις φυσαλίδες CO2 από μια παρθένα περιοχή στα Καρπάθια όρη. Σε βάθος γύρω στα 200 μέτρα αγαπητέ -ίσως και παραπάνω- υπάρχει ένα στρώμα μεταμορφωσιγενούς πετρώματος που προστατεύει το νερό, καθώς αυτό αναμιγνύεται υπόγεια με φυσικό διοξείδιο του άνθρακα, δίνοντας στο AQUA Carpatica τις μοναδικές, φυσικές φυσαλίδες του».

Το AQUA Carpatica έχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε πλούσια μεταλλικά στοιχεία και χωρίς καθόλου νιτρικά.

Μπορεί τα ανθρακούχα φυσικά μεταλλικά νερά και τα σοδόνερα να μοιάζουν, όμως η σύστασή τους είναι διαφορετική.

Ναι, φυσικές φυσαλίδες, αυτή είναι όλη η ιστορία που κάνει τη διαφορά. «Άρα πίνουμε σοδόνερο;» με ρωτάει. Του απαντώ ότι δεν είναι καθόλου έτσι: «Στην ουσία, τα ανθρακούχα φυσικά μεταλλικά νερά και τα σοδόνερα δύσκολα μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε γιατί έχουν πάνω κάτω την ίδια υφή. Και τα δύο προσφέρουν αυτό το χαρακτηριστικό γαργάλημα στον ουρανίσκο και στη γλώσσα μας λόγω των φυσαλίδων. Και τα δύο είναι… νερά. Όμως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η βασικότερη διαφορά τους φαίνεται στο στομάχι μας, κατά τη διάρκεια της χώνεψης».

Βλέποντας ότι ο κολλητός Γιώργος δείχνει ενδιαφέρον, αλλά και ότι μερικοί ακόμα από το τραπέζι έχουν στραφεί στην κουβέντα μας, συνεχίζω να τους εξηγώ: «Τα σοδόνερα είναι στην ουσία απλά μεταλλικά -ή και κοινά επιτραπέζια νερά- στα οποία προστίθεται ανθρακικό οξύ, έχουν δηλαδή διοξείδιο του άνθρακα σε ελεύθερη μορφή. Επειδή όμως το CO2 τους δεν είναι συνδεδεμένο με μέταλλα, πράγμα που συμβαίνει στα φυσικώς ανθρακούχα φυσικά μεταλλικά νερά,  όταν το πίνουμε απελευθερώνεται επιθετικά στο στομάχι.

Πρόκειται δηλαδή, στην περίπτωση των σοδόνερων, για ένα αρκετά όξινο στοιχείο που δεν «αντιστέκεται» στην οξύτητα του γαστρικού οξέος γι’ αυτό και όταν το καταναλώνουμε μας δίνει λανθασμένα την αίσθηση της χώνεψης ή της πλασματικής ανακούφισης όταν έχουμε στομαχική δυσφορία. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιες φορές τα σοδόνερα έχουν ελαφρώς χημική γεύση και ξινή επίγευση. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο βιομηχανικά πρόσθετο CO2.

Ένα λίτρο AQUA Carpatica παρέχει το 41% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης ενός ενήλικα σε ασβέστιο και το 28% σε μαγνήσιο.

Αντιθέτως, τα φυσικώς ανθρακούχα, φυσικά μεταλλικά νερά, όπως το AQUA Carpatica, εμπεριέχουν διττανθρακικά άλατα. Είναι άλατα που έχουν την ιδιότητα να αντισταθμίζουν την οξύτητα του γαστρικού οξέος και να μας βοηθούν να χωνέψουμε ομαλά μέσω μιας φυσικής διαδικασίας. Αυτή ακριβώς είναι και η μεγάλη τους διαφορά σε σύγκριση με τα σοδόνερα.

Τα φυσικώς ανθρακούχα, φυσικά μεταλλικά νερά εμπεριέχουν διττανθρακικά άλατα που έχουν την ιδιότητα να αντισταθμίζουν την οξύτητα του γαστρικού οξέος και να μας βοηθούν να χωνέψουμε ομαλά.

Ειδικά για το AQUA Carpatica, θα σας πω ότι έχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε πλούσια μεταλλικά στοιχεία και χωρίς καθόλου νιτρικά. Έχει επίσης πολύ ευχάριστη γεύση και καθόλου επίγευση. Επιπλέον, το ένα λίτρο AQUA Carpatica φυσικώς ανθρακούχο νερό, παρέχει το 41% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης ενός ενήλικα σε ασβέστιο και το 28% σε μαγνήσιο. «Θέλεις και άλλα;» ρωτάω τον κολλητό, και εκείνος υψώνει το ποτήρι με το νερό, για να ευχηθεί Καλές Γιορτές!

 

 

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το νερό είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου;

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top