Μια τελετή μύησης στα μυστικά του καφέ: Οι ARTISANS κάνουν πρεμιέρα στην Κηφισιά!

Στις 23 Μαρτίου φοράμε τα ανοιξιάτικα μας Falconeri για να υποδεχτούμε τον Artisan roaster Γιάννη Ταλούμη της TAF: 100 τυχεροί προσκεκλημένοι θα απολαύσουν ένα cupping Masterclass - εισαγωγή στην γευσιγνωσία του καφέ, με τη συνοδεία κοκτέϊλ από το εκλεκτότερο premium ρούμι Zacapa.

Φωτογραφία :
Νίκος Καρανικόλας
Εικονογράφηση : Vladimir Radibratovic
 

Η χειρόγραφη επιστολή που θα επιδοθεί στον Γιάννη Ταλούμη το απόγευμα της 23ης Μαρτίου, στο Artisanal της Κηφισιάς.

Την Πέμπτη το απόγευμα αναβιώνει μια τάση που περιμέναμε 100 χρόνια, με το παρθενικό event των ARTISANS: Στο Artisanal της Κηφισιάς θα υποδεχτούμε μια παγκόσμια αυθεντία του καφέ, τον δημιουργό της TAF, Γιάννη Ταλούμη. Ήδη, η πρώτη παραγωγή βίντεο των ARTISANS με τα μυστικά του καφέ βρίσκεται στον αέρα και μας ταξιδεύει  σε τροπικές φυτείες που γεννιούνται τα «κεράσια» του καφέ, στο εργοστάσιο της TAF όπου καβουρδίζονται, και σε Αθηναϊκά στέκια όπου απολαμβάνουμε τον τέλειο espresso.

Πλαισιωμένος από τα απαλότερα κασμίρια της Falconeri ο Γιάννης Ταλούμης θα μας μυήσει στην ανίχνευση των αρωμάτων του εκλεκτού καφέ, το λεγόμενο «cupping». Όπως οι τεχνίτες του Ιταλικού οίκου που πρόσφατα άνοιξε κατάστημα στο Golden Hall επιλέγουν τα μακρύτερα και λεπτότερα νήματα για τα μάλλινα κομψοτεχνήματα τους στη βόρεια Κίνα και στη Μογγολία, έτσι και ο Ταλούμης ταξιδεύει στις απομακρυσμένες πατρίδες του καφέ, από την Αιθιοπία ως την Κόστα Ρίκα, για να βρει την ποιοτικότερη πρώτη ύλη που θα κάνει το όραμα του πραγματικότητα.

Η χρυσή καρφίτσα του πρώτου ARTISAN “αναπαύεται” στο superfine ανοιξιάτικo κασμίρ της Falconeri, δίπλα στο άρωμα Fico που ευωδιάζει σύκο.

Αυτός είναι ο… κασμιρένιος μίτος που συνδέει τα δύο brands: Η αδιάκοπη αναζήτηση της ποιότητας. Και τί μίτος: Απαιτούνται 60 μέτρα από υπερφίνο κασμίρ για να έχει το νήμα της Falconeri το βάρος ενός γραμμαρίου (!). Πρέπει να αγγίξεις τα superfine ανοιξιάτικα κασμίρια της για να νιώσεις την απαλότητα τους. Είναι χωρίς υπερβολή σαν το καϊμάκι ενός εκπληκτικού εσπρέσο, ένα ανάλαφρο κρεμώδες «σύννεφο».  

Ο Ταλούμης θεωρείται μια από τις πλέον σεβαστές προσωπικότητες της παγκόσμιας οικογένειας του καφέ.

Η φιλοδοξία του Γιάννη Ταλούμη εδώ και μια δεκαετία είναι, με αφετηρία την Ελλάδα, να δημιουργήσει ροφήματα που θα πρωταγωνιστούν στο περίφημο «τρίτο κύμα» του καφέ σε όλο τον πλανήτη. Γι αυτό κάθε χρόνο τόσο τα χαρμάνια του όσο και οι baristi του βραβεύονται διεθνώς και ο Ταλούμης θεωρείται μια από τις πλέον σεβαστές προσωπικότητες της παγκόσμιας οικογένειας του καφέ.

Οι 100 τυχεροί προσκεκλημένοι στο Artisanal, το πολυτελές όσο και μποέμ στέκι της Κηφισιάς που στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο 100 και πλέον ετών, θα μυηθούν στα μυστικά του καφέ και μαζί θα απολαύσουν το κορυφαίο ρούμι Zacapa 23: Τόσο στην μαγική, ατόφια μορφή του, όσο και σε ένα κοκτέιλ έκπληξη με καφέ. Μάλιστα, θα ανακαλύψουν μια εκλεκτική συγγένεια ανάμεσα στο πολύτιμο ρούμι και σε έναν specialty coffee που κατέχει ειδική θέση στο portfolio της TAF, ταξιδεύοντας νοερά στα τροπικά δάση στα βουνά της μακρινής Γουατεμάλας.

Οι Artisans έχουν επιλέξει ως partner το ρούμι Zacapa που ωριμάζει σε ορεινές εγκαταστάσεις, στα 2.300 μέτρα υψόμετρο, ανάμεσα στα ηφαίστεια της Γουατεμάλα.

«The Art of Slow» είναι το motto του Zacapa και εκφράζει υπαινικτικά τη σχέση του Έλληνα με τον εκλεκτό espresso ή brewed καφέ. Τόσο στην κρύα εκδοχή τους, η οποία καταναλώνεται αργά, σχεδόν ράθυμα, και όπως μας λέει ο Γιάννης Ταλούμης στο βίντεο είναι απολύτως αποδεκτή χωρίς γάλα και ζάχαρη.  Όσο και στα ζεστά ροφήματα, που μπορεί μεν να πίνουμε ταχύτερα όμως έχουν ενσωματώσει την τέχνη της βραδύτητας στο DNA τους και σε όλη τους την πορεία μέχρι να φτάσουν στο φλιτζάνι:  «Ο καφές έχει κάνει ένα μεγάλο ταξίδι», γράφει σε άρθρο του στο Andro ο Γιάννης Ταλούμης. «Μπορείτε να το φανταστείτε μυρίζοντας το άρωμά του; Τη δροσιά των δέντρων κάτω από τα οποία μεγάλωσε, το άρωμα του νωπού φρούτου στη φάρμα, το χρώμα των ώριμων καρπών;». 

Μετά την αργή ωρίμανση του καρπού, έρχεται η εκ των πραγμάτων χρονοβόρα συγκομιδή με το χέρι και η πρώτη, επίσης μακρά επεξεργασία στη φάρμα, με το πλύσιμο και το στέγνωμα των κόκκων. Η τέχνη της βραδύτητας, the art of slow δηλαδή, επιστρατεύεται και στο εργοστάσιο της TAF όπου ο καφές ψήνεται με ειδικές τεχνικές για να λάβει το τελικό του γευστικό προφίλ. Ακόμα και στο café όπου ο πελάτης θα παραγγείλει έναν εσπρέσο TAF, όσο βιαστικός και αν είναι, ο barista θα βρει το χρόνο για να αλέσει και να κοσκινίσει εκείνη την στιγμή την απαραίτητη δόση, θα βεβαιωθεί ότι η μηχανή βρίσκεται στη δέουσα πίεση και θερμοκρασία, και θα σταθεί πάνω από την έκχυση του αρωματικού ελιξηρίου για όσα ακριβώς δευτερόλεπτα χρειάζεται.

H σχέση του καφέ TAF και του Zacapa με το Art of Slow είναι μια αλληγορία πάνω στην ακρίβεια.

Την αντίστοιχη επιμέλεια δείχνουν όλοι οι Artisans στην αλυσίδα παραγωγής και σερβιρίσματος του Zacapa, από την παραδοσιακή συγκομιδή των ζαχαρότευτλων στη Γουατεμάλα ως το σερβίρισμα του ποτού από τον εκπαιδευμένο bartender. Εν τέλει, η σχέση του καφέ TAF και του Zacapa με το Art of Slow είναι μια αλληγορία πάνω στην ακρίβεια: «Βραδύτητα», θα λέγαμε ότι είναι η πολυτέλεια του να κάνεις τα πράγματα όπως πρέπει.

Ο Γιάννης Ταλούμης θα μας μυήσει στην ανίχνευση των αρωμάτων του εκλεκτού καφέ, το λεγόμενο «cupping». (Εικονογράφηση: Vladimir Radibratovic)

Λίγο μετά τις 18:00 την Πέμπτη στο Artisanal, ο εμπνευστής του νέου θεσμού, εκδότης του Andro.gr και διοργανωτής του φιλανθρωπικού αγώνα Ladies Run, Κίμων Φραγκάκης, θα υποδεχτεί τους «amateurs» (με την έννοια που δίνουν οι Γάλλοι στους εραστές / θαυμαστές) του καφέ, και θα καλέσει στο podium (μια customized δημιουργία των Artisans επιπλοποιών της D-Mod) τον Γιάννη Ταλούμη. Ντυμένοι με απαλά, smart casual ρούχα από την ανοιξιάτικη συλλογή της Falconeri, θα συζητήσουν για τα μυστικά του καφέ σαν δυο φίλοι σε μια συνάντηση για καφέ και απεριτίφ, μετά το γραφείο. Ταυτόχρονα, ο εμπνευστής των Artisans θα επιδώσει στον Artisan roaster μια χειρόγραφη -με πένα- επιστολή σε βαρύτιμο επιστολόχαρτο, και τη συλλεκτική χρυσή καρφίτσα που θα στολίζει το πέτο του κάθε Αριστοτέχνη που θα παρουσιάζει ο νέος θεσμός.

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Ταλούμης θα ξεκινήσει τη διαδικασία του cupping , δηλαδή της δοκιμής του καφέ και της εκπαίδευσης των καλεσμένων στην πρόσληψη των αρωμάτων και των γευστικών του αποχρώσεων. Μετά το cupping, η PR manager των Reserve Brands της Diageo Πηνελόπη Ζαούδη που από την πρώτη στιγμή έχει αγκαλιάσει το νέο θεσμό, θα πάρει το μικρόφωνο για να αποκαλύψει στους καλεσμένους τις αξίες που συνδέουν το κορυφαίο, ultra premium ρούμι με τον εκλεκτό καφέ. Καθώς, όπως η αφοσίωση του Γιάννη Ταλούμη στην ποιότητα καθιέρωσε την TAF, έτσι και το Zacapa χρωστά τις περγαμηνές του στην προσήλωση του Alejandro Burgaleta. Του Artisan που πέτυχε το blending, τη σταθεροποίηση και την ωρίμανση του Zacapa χρησιμοποιώντας μοναχά το “παρθένο” νέκταρ, από την πρώτη έκθλιψη του ζαχαροκάλαμου.

Ένα από τα μυστικά της μεστής γεύσης του Zacapa είναι ότι τα βαρέλια του αποθηκεύονται σε ορεινές εγκαταστάσεις, στα 2.300 μέτρα υψόμετρο, ανάμεσα στα ηφαίστεια της Γουατεμάλα. Η χαμηλότερη θερμοκρασία από τα πεδινά καθώς και η έλλειψη οξυγόνου, επιβραδύνουν τη διαδικασία ωρίμανσης και δίνουν περισσότερο χρόνο στα αρώματα και στις γεύσεις να αλληλεπιδράσουν, με αποτέλεσμα ένα εξόχως πολύπλοκο ποτό. Είναι γνωστό ότι και οι καλύτεροι καφέδες καλλιεργούνται σε μεγάλο υψόμετρο, για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Η πρόσκληση του πρώτου event των ARTISANS με το illustration που έχει φιλοτεχνήσει ο Vladimir Radibratovic και έχει συνθέσει ο graphic designer Μενέλαος Νικόπουλος.

Στο τέλος της εκδήλωσης, η ομάδα του Artisanal θα προσφέρει finger food με την υπογραφή του σεφ Δημήτρη Δημητριάδη. Ενώ η Reserve Brand ambassador της Diageo Άντζελα Μαριδάκη θα προτείνει ένα κοκτέιλ – έκπληξη με πολύτιμο Zacapa, πικρή σοκολάτα Valhrona και καφέ Taf, για να κλείσει γλυκά η βραδιά. 

Δείτε ακόμα: Το πρώτο αποκλειστικό βίντεο των Artisans, με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Ταλούμη.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μοσχοβολάει βούτυρο, πικραμύγδαλο, ξύσμα εσπεριδοειδών και ανθόνερο. Και έχει για παρέα το μινιμαλιστικό φλουρί της χρονιάς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro