Το «Αρχοντικό Ανυφαντή» και η μαγεία της ορεινής Αρκαδίας

Κατάφυτες διαδρομές, μονοπάτια, τρεχούμενα νερά, ζεστή φιλοξενία, και αληθινές γεύσεις σε ένα κτίριο – αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα. Επιλέγει ο Ανδρέας Λαγός.

 
DSC_5584

Το ξενοδοχείο «Αρχοντικό Ανυφαντή» στεγάζεται στην πρώην οικία Ανυφαντή. Πρόκειται για ένα τυπικό αρκαδικό αρχοντόσπιτο του 1840 που αποτελεί δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Μία ανάσα από την ιστορική κωμόπολη της Δημητσάνας, στο πανέμορφο γραφικό χωριό Ζάτουνα, η τοποθεσία του χωριού αποτελεί κομβικό σημείο, αφού όλα τα σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής, όπως ο Λούσιος ποταμός, το Μουσείο Υδροκίνησης και η ιστορική βιβλιοθήκη της Δημητσάνας, η αρχαία Γόρτυνα, η Μονή Αιμυαλών, η Μονή Φιλοσόφου, η Μονή Προδρόμου, το χιονοδρομικό κέντρο του Μαίναλου και πολλά ακόμα σημεία αναφοράς βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Η Ζάτουνα, εξάλλου, είναι και το χωριό από το οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης εμπνεύστηκε τις «Αρκαδίες» του.

Το Ξενοδοχείο «Αρχοντικό Ανυφαντή» στεγάζεται στην πρώην οικία Ανυφαντή. Πρόκειται για ένα τυπικό αρκαδικό αρχοντόσπιτο του 1840 που αποτελεί δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Στο ισόγειο του σπιτιού βρισκόταν το εργαστήριο υφαντουργίας και το πωλητήριο υφασμάτων. Στον υπαίθριο χώρο, στην πίσω αυλή, ήταν το βαφείο, ενώ στο μεσοπάτωμα και στον όροφο ήταν η κατοικία της οικογένειας. Τα χρόνια της επανάστασης του 1821, το ισόγειο στην παλαιά οικία χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη νίτρου που προμήθευε τους μπαρουξήδες της Δημητσάνας για την παραγωγή μπαρουτιού.

DSC_5336

Το κτίριο έχει αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και μετατραπεί σε ξενοδοχείο, μετά από μελέτη του αρχιτέκτονα Γιάννη Κίζη.

Αξίζει να γνωρίσετε κι εσείς το μικρό μεν, πέντε αστέρων δε, ξενοδοχείο με τα οκτώ μόλις ευρύχωρα δωμάτια, ενώ ιδιαίτερη «προσοχή» πρέπει να δώσετε στο θεϊκό πρωινό του.

Το κτίριο έχει αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και μετατραπεί σε ξενοδοχείο, μετά από μελέτη του αρχιτέκτονα Γιάννη Κίζη. Στοιχεία όπως οι λαξευτοί γωνιόλιθοι, τα φρουριακά παράθυρα, ο θόλος του ισογείου, τα ξύλινα μπαλκόνια και οι ξύλινες οροφές με τα τοπικά σχέδια με μύησαν στην αρχιτεκτονική της ορεινής Αρκαδίας και με έκαναν να φύγω εντυπωσιασμένος από ένα μέρος που συνδέει την παράδοση με τη σύγχρονη εποχή.

arxontiko_kolaz1

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στο φαγητό του, όπου τα πιάτα είναι φτιαγμένα με αγνές πρώτες ύλες της περιοχής.

Αξίζει να γνωρίσετε κι εσείς το μικρό μεν, πέντε αστέρων δε, ξενοδοχείο με τα οκτώ μόλις ευρύχωρα δωμάτια, ενώ ιδιαίτερη «προσοχή» πρέπει να δώσετε στο θεϊκό πρωινό του. Τα πιάτα φτιαγμένα με αγνές πρώτες ύλες της περιοχής, τα χειροποίητα καλούδια φτιαγμένα με φροντίδα και αγάπη. Το φρέσκο βούτυρο, οι σπιτικές μαρμελάδες, ο καγιανάς, τα φρέσκα χειροποίητα ψωμάκια και τα τοπικά προϊόντα δεν λείπουν ποτέ από το τραπέζι.

Στο εστιατόριο, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, μπορείτε να γευτείτε συνταγές απλές, καθαρές, βασισμένες στην εποχικότητα και στην πελοποννησιακή καταγωγή. Σπιτικούς κολοκυθοκεφτέδες με γιαουρτένια σάλτσα δυόσμου, χειροποίητες πίτες της μαμάς, φρέσκα φασολάκια με μοσχαράκι σερβιρισμένα σε πουρέ καρότου, μελωμένο κατσικάκι με κυδωνάτες πατάτες και αρωματικά, ρεβυθάδα με μπακαλιάρο και σπανάκι, κοκκινιστό κόκορα με χοντρό μακαρόνι και μανουρομυζήθρα είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από αυτά που μπορείτε να δοκιμάσετε.

DSC_5558

Στο εστιατόριο, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, μπορείτε να γευτείτε συνταγές απλές, καθαρές, βασισμένες στην εποχικότητα και στην πελοποννησιακή καταγωγή.

Πείτε «ναι» χωρίς δεύτερη σκέψη στα διάσημα βότανα της περιοχής, τα χειροποίητα γλυκά, τη σπιτική λεμονάδα και τα ελαφρά σνακ. Οι εκπλήξεις, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Το ξενοδοχείο διοργανώνει για τους επισκέπτες διάφορες δραστηριότητες, όπως σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, αλλά και πικ νικ. Πραγματική εμπειρία!

//«Αρχοντικό Ανυφαντή», Ζάτουνα Γορτυνίας, τηλ.: 2795 029202, www.archontikoanyfanti.com

 

Διαβάστε ακόμα: Bakaliko Crete – Το πιο προχωρημένο «μπακάλικο» σε… χωριό!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Το νέο κατάστημα της σοφιστικέ αλυσίδας μόλις άνοιξε στη γωνία Σκουφά και Ασκληπιού όπου πέραν του δεδομένα εκλεκτού καφέ Taf προσφέρει μια σειρά καινοτομιών για τους λάτρεις της καλής γεύσης. Δοκιμάζει ο Δημήτρης Κιουσόπουλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Σαλάτα Niçoise, βοδινό chateubriand και moelleux au chocolat. Το πολύβουο τρίστρατο της Δεξαμενής στο Κολωνάκι φιλοξενεί στο πρώην Mohnblumchen ένα μαγαζί με παριζιάνικη αύρα και πολυτέλεια "rive droite". Ο Δημήτρης Κιουσόπουλος δοκίμασε και γράφει.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο γνωστός σεφ μάς προτείνει να πάμε στα «Χειροποίητα του Μιχάλη» για αυθεντικό σουβλάκι. Χοιρινό και κοτόπουλο κομμένα στο χέρι, κεμπάμ που πλάθεται πάνω στη βέργα και πατατούλες που ποσάρονται με λάδι στο γκάζι.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Πόσα εστιατόρια προλαβαίνετε να επισκεφθείτε μέσα σε τρεις εβδομάδες πληρώνοντας μάλιστα σε προνομιακές τιμές; Πάνω από 120 εστιατόρια της Αθήνας με δημιουργίες από όλες τις κουζίνες του κόσμου, καθώς και παράλληλα events μάς περιμένουν στην ετησία γιορτή των foodies.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top