Επιτέλους, φτάνει η εποχή τους! Και είναι τρελά νόστιμα και υγιεινά. Μικρά, μεγάλα, άσπρα, μαύρα, κλειστά ανοιχτά, τα σύκα είναι σκέτη απόλαυση. Το αγρόκτημα ΑΣΚΑΔΑ μας αφηγείται τη δική του… συκάτη ιστορία από το 2013, μεταμορφώνοντάς τα και ταυτόχρονα διατηρώντας τα ακριβώς έτσι όπως τα μάθαμε.
Αυτό που κάνουν είναι να παράγουν στην Κύμη Ευβοίας, με αγάπη, γνώση και φροντίδα, ποιοτικά ξηρά φυσικά σύκα βιολογικής καλλιέργειας. Τα σύκα της περιοχής παράγονται από 25.000 συκόδεντρα τοπικής ποικιλίας (Τα 500 είναι του κτήματος). Τους έδωσαν το όνομα «Ασκάδα», που προέρχεται από την αρχαία ονομασία των ξερών σύκων “ισχάδα”.
Η διαδικασία συλλογής αρχίζει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και κρατάει ως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η επεξεργασία, ξήρανση και τυποποίηση των σύκων γίνεται εξ ολοκλήρου χειρωνακτικά και το αποτέλεσμα δικαιώνει αυτήν την επίπονη διαδικασία με την παραγωγή ενός εξαιρετικού προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Δοκιμάστε επίσης τα energy bars σύκου, το συκόμελο και τη μαρμελάδα ξηρού σύκου που έχουν ήδη δημιουργήσει το δικό τους μύθο. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλά φρούτα. Είναι δώρο της φύσης!
//Αγρόκτημα Ασκάδα, Κύμη, Εύβοια, 22220 24593.
Διαβάστε ακόμα: H φοβερή κέτσαπ από πράσινες ντομάτες της yiam.