Τα σαμιακά κρασιά, γλυκά και ξηρά, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, είναι “γλυκόπιοτα” και γι’ αυτό διάσημα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 80% της παραγωγής του νησιού εξάγεται. Οι περίφηµες σαµιώτικες ποικιλίες: τα Μοσχάτα, τα Φωκιανά, τα Κολοκυθάτα, δεν κερδίζουν στο εξωτερικό µόνο τις αγορές, αλλά και σηµαντικές διακρίσεις.
Ένα ακόμα εξαιρετικό σαμιώτικο κρασί ήρθε να προστεθεί στην ιδιαίτερα πλούσια γκάμα της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου που ιδρύθηκε το 1934 µε τη συµµετοχή 25 τοπικών συνεταιρισµών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το σύνολο των αµπελοκαλλιεργητών του νησιού. Η Ένωση, όπως την αποκαλούν οι Σαµιώτες, συλλέγει το σταφύλι και παράγει το κρασί στα δύο οινοποιεία της: στο Μαλαγάρι και το Καρλόβασι.
Το νέο της δημιούργημα, το “Άσπρο βότσαλο”, ξεχωρίζει για τα έντονα αρώματα τριαντάφυλλου, κίτρου και περγαμόντου. Η ευεργετική επίδραση της καλοκαιρινής αιγαιοπελαγίτικης αύρας βοηθά το χαρισματικό λευκό μοσχάτο (muscat blanc à petits grains), την ποικιλία-βασιλιά της Σάμου, να δώσει απλόχερα ένα κρασί με έντονα λουλουδάτα και φρουτώδη αρώματα.
Πρόκειται για ένα κρασί που χαρακτηρίζεται από ένταση, αλλά και μακριά και γλυκιά επίγευση φλούδας πορτοκαλιού και ροδάκινου. Το ιδανικό κρασί για το ελληνικό καλοκαίρι!
⇒ Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, Μαλαγάρι, Σάμος, τηλ. 22730-87511, samoswine.gr
Διαβάστε ακόμα: O Kωνσταντίνος Λαζαράκης προτείνει “Ασκητικός”, ερυθρός 2009, Κτήμα Θεόπετρα, Τσιλιλής, €7,50.