«Στη Σαντορίνη –την πατρίδα του Ασύρτικου σταφυλιού– είναι πιο έντονος ο μεταλλικός χαρακτήρας της ποικιλίας, ενώ στα Ασύρτικα της ηπειρωτικής Ελλάδας αποκαλύπτεται ο αρωματικός της χαρακτήρας. Επίσης τα κρασιά της ηπειρωτικής χώρας εμφανίζονται πιο γεμάτα, με περισσότερο σώμα».

Αφυπνιστική οξύτητα, γευστικός πλούτος, γενναιόδωρο αλκοόλ, φίνο άρωμα λεμονανθών και ορυκτών στην επίγευση. Με αυτά τα εφόδια το Ασύρτικο, το πιο σπουδαίο και δυναμικό ελληνικό λευκό σταφύλι, ξεκίνησε από την πατρίδα του, τη Σαντορίνη, για να κατακτήσει τη Μακεδονία, την Κεντρική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και το υπόλοιπο Αιγαίο. Μόνο του ή μαζί με άλλα σταφύλια μας δίνει μικρά και μεγάλα αριστουργήματα.

Ωστόσο, όπως μας εξηγούν οι οινοποιοί, «υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ των κρασιών του Ασύρτικου από τη Σαντορίνη –που εξάλλου είναι και η πατρίδα της ποικιλίας– από αυτά άλλων περιοχών. Στη Σαντορίνη είναι πιο έντονος ο μεταλλικός χαρακτήρας της ποικιλίας, ενώ, αντίθετα, στα Ασύρτικα της ηπειρωτικής Ελλάδας αποκαλύπτεται ο αρωματικός της χαρακτήρας. Επίσης τα κρασιά της ηπειρωτικής χώρας εμφανίζονται πιο γεμάτα, με περισσότερο σώμα».

Για του λόγου το αληθές σας προτείνω πέντε Ασύρτικα από κάθε γωνιά της Βόρειας Ελλάδας, καταγράφοντας τις διαφοροποιήσεις τους σε αρωματικά προφίλ και γευστικά στυλ. Κλασικές αλλά και καινούργιες ετικέτες, όλα τους κορυφαία Ασύρτικα.

 

Στην επόμενη σελίδα: «Φρεσκάδα και φινέτσα», από το Κτήμα Άλφα.

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top