Baba Ghanoush: Ένας «κακομαθημένος μπαμπάς» σερβίρει εξαιρετικά φαλάφελ στο Παγκράτι

Τα χρυσαφένια μπαλάκια από ρεβίθια γνωρίζουν πιένες στην πλατεία Βαρνάβα: Μακάρι να υπήρχαν κι άλλα μαγαζιά με την απλότητα και την αισθητική αυτού του «μπαμπά»!

 
IMG_3156

Μπορείς να δοκιμάσεις το φαλάφελ και στο πιάτο, συνοδευμένα από χούμους, σαλάτα κους κους και χαρίσα.

Οι βόλτες στις γειτονιές της Αθήνας κρύβουν πολλές εκπλήξεις. Από εκεί που δεν το περιμένεις βρίσκεσαι μπροστά σε κάτι καινούργιο. Αυτό μου συνέβη καθώς περιπλανιόμουν συζητώντας με δύο φίλες, στα στενά του Παγκρατίου, στην πλατεία Βαρνάβα. Έπεσα πάνω σε ένα μικρό, χαριτωμένο μαγαζί με φαλάφελ. Το όνομα αυτού «Baba Ghanoush». Δύσκολο να το προφέρεις αλλά, σίγουροι όσοι είστε φαν και μυημένοι στα χρυσαφένια τηγανητά μπαλάκια από ρεβίθια θα ξέρετε ότι πρόκειται για ένα ορεκτικό από την Μέση Ανατολή που αγαπά τη μελιτζάνα, το σκόρδο, την καυτερή χαρίσσα (πολτός φλογερής πιπεριάς) και φυσικά το ταχίνι.

IMG_3181

Ντομάτα, φρέσκο κρεμμυδάκι, χούμους, χαρίσα, τραγανοί κεφτέδες από ρεβίθια που τυλίγονται με σπιτική πιτούλα.

«Στον κακομαθημένο μπαμπά» λοιπόν –γιατί έτσι μεταφράζεται στα ελληνικά το όνομά του- θα σε υποδεχθεί με το πιο όμορφο χαμόγελο η Χριστίνα (ιδιοκτήτρια), θα σου λύσει όλες τις απορίες που έχεις για την κουλτούρα του φαλάφελ (είναι ορκισμένη οπαδός της vegetarian -όχι, vegan!- λιχουδιάς) και θα σου παρουσιάσει τη μαροκινή μαγείρισσα Φατιχά. Όπως καταλαβαίνεις εδώ, όλα είναι σπιτικά και αυθεντικά. Ακόμα και τις πίτες τις φτιάχνουν in house σε ειδικό σκεύος με γκάζι.

Ο κατάλογος μικρός, τόσο όσο πρέπει, και γεμάτος φαλάφελ. Μπορείς να τα δοκιμάσεις είτε σε πίτα (μικρή και μεγάλη) είτε στο πιάτο.

Ο κατάλογος μικρός, τόσο όσο πρέπει, και γεμάτος φαλάφελ. Μπορείς να τα δοκιμάσεις είτε σε πίτα είτε στο πιάτο. Σε πίτα τα βρίσκεις σε δύο διαφορετικές εκδοχές: η πρώτη -η αυθεντική- με χούμους, μπάμπα γκανούς (αραβική μελιτζανοσαλάτα) και καυτερή χαρίσα, και η δεύτερη -η light- με γιαούρτι και λαχανικά. Στο πιάτο, συνοδεύονται από χούμους, σαλάτα κους κους και χαρίσα. Φυσικά, δοκιμάσαμε και τους δυο συνδυασμούς σε πίτα και ξεχωρίσαμε εκείνον με το γιαούρτι για τη δροσιά του και την μυρωδάτη γεύση από κόλιανδρο.

IMG_3140

Κάθεσαι στην μπάρα και βλέπεις πώς ετοιμάζουν το φαλάφελ σου που σε λίγο θα καταβροχθίσεις.

Για να μην τα φάμε χωρίς παρέα, ζητήσαμε τόσο τη σαλάτα με τομάτα, αβοκάντο, μπρόκολο, κρεμμυδάκι φρέσκο, όσο κι εκείνη με τις μαύρες φακές, τομάτα,φρέσκο κρεμμυδάκι και υπόξινο άσπρο τυρί. Η τελευταία κέρδισε το ενδιαφέρον τόσο για την όμορφα ισορροπημένη και αμυδρά πικάντική γεύση της όσο και για τις γυαλιστερές, αλ ντέντε καναδέζικες μαύρες φακές μπελούγκα που δύσκολα βρίσκεις.

IMG_3111

Οι πίτες φτιάχνονται εδώ και ετοιμάζονται σε ένα ειδικό σκεύος που το έχουν φέρει από την Τουρκία.

Αυτό που πρέπει επίσης να τονίσω είναι ότι οι τιμές του είναι πολύ φυσιολογικές και μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε μικρές ή μεγάλες μερίδες (με €2,5 η μικρή πίτα που δεν είναι καθόλου μικρή αξίζει πραγματικά τα λεφτά της ενώ η μεγάλη κοστίζει €4 και σε χορταίνει με το παραπάνω). Τέλος, μη φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τη φρέσκια λεμονάδα με μέντα και τζίντζερ που ξεδιψά πραγματικά ή την αισθησιακή, ροζ εκδοχή με ρόδι που μυρίζει μέση ανατολή.

//«Baba Ghanoush», Εμπεδοκλέους 25, πλατεία Βαρνάβα, τηλ. 2121050351.

 

Διαβάστε ακόμα: Just made – Μια νοστιμιά στο κέντρο της Αθήνας με φρέσκα σάντουιτς και σπιτικά γλυκά.

IMG_3171

Η καλύτερη συνοδός για το φρέσκο χούμους, ένας ροζ χυμός λεμόνι με ρόδι.

IMG_3159

Οι τηγανητές πατάτες κόβονται στο χέρι και φτάνουν στο τραπέζι τραγανές και χρυσαφένιες.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top