Ο χαρακτήρας του εστιατορίου είναι μια ωραία εξτραβαγκάντζα (που προσεγγίζει το κιτς), από την οροφή έως τα τραπέζια.

Tην περασμένη Πέμπτη άνοιξε τις πόρτες του, στο Mayfair του Λονδίνου, το Bacchanalia. Το εστιατόριο που κατάφερε να συζητηθεί όσο κανένα άλλο, πολύ πριν καν τεθεί σε λειτουργία. Οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί (αλλά θα σας κρατήσω το καλύτερο για το τέλος).

Ας τα πάρουμε από την αρχή: πρώτο και βασικότερο είναι πως ανήκει στον διάσημο όμιλο Caprice που φημίζεται για τα πολυτελή concept που στήνει, όποτε με το καλημέρα σας οι προσδοκίες ήταν υψηλές. Πάμε παρακάτω και πιάνουμε το εσωτερικό και τη διακόσμηση του εστιατορίου.

Εργα τέχνης του σούπερ σταρ Damien Hirst κοσμούν τη σάλα και στολίζουν αρκούντως τον όλο χώρο.

Tα πάντα παραπέμπουν σε ελληνορωμαϊκό όργιο (φωτογραφία: Daily Mail).

Το εσωτερικό κοσμείται με αγάλματα και παραστάσεις κυρίως ρωμαϊκής και λιγότερο αρχαιοελληνικής αισθητικής, τα οποία κρέμονται, επί της ουσίας, πάνω από το κεφάλι των θαμώνων, κάνοντας το όλο σκηνικό αρκετά εντυπωσιακό και κάπως μυσταγωγικό (και ελαφρώς πομπώδες για τα κομψά γούστα).

Οδεύοντας προς ένα αφηνιασμένο γαστρονομικά δείπνο (φωτογραφία: Daily Mail).

Μετά έχουμε τα έργα τέχνης του σούπερ σταρ Damien Hirst (κάτσε λίγο καλά δηλαδή) που κοσμούν τη σάλα και στολίζουν αρκούντως τον όλο χώρο. Αλλά και αυθεντικές ρωμαϊκές αρχαιότητες 2.000 ετών, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, που αποκτήθηκαν από τους Sotheby’s και τους Christie’s. Μέχρι εδώ καταλαβαίνουμε όλοι πως τα χρήματα δεν ήταν κάτι που απασχόλησε ιδιαιτέρως τους κατασκευαστές και τους δημιουργούς του Bacchanalia…

Πιάτα του Αθηναγόρα Κωστάκου που έχουν ενδιαφέρον είναι το μοσχαρίσιο tartare με nduja και το ψητό χταπόδι με οσπριάδα και σάλτσα άγριας ρίγανης.

Το μενού σχεδίασε ο Αθηναγόρας Κωστάκος (αριστερά), όνομα με περγαμηνές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Δεξιά: μοσχαρίσιο tartare με nduja.

Φτάνουμε σιγά σιγά και στο φαγητό: Το μενού σχεδίασε ο Αθηναγόρας Κωστάκος, όνομα με περγαμηνές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πιθανόν να τον έχετε συναντήσει, μεταξύ άλλων, στο Scorpios, το Bill & Coo ή το Noema στη Μύκονο, στο Meraki στο Λονδίνο και στο Loco στο κέντρο της Αθήνας. Αλλά και στη Σίφνο.

Τα πιάτα είναι… ελληνορωμαϊκά.

Το Bacchanalia υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία γεμάτη από εντυπωσιακές εικόνες, καλό φαγητό και κρασί, σε όσους διαθέτουν το ανάλογο budget.

Ο Αθηναγόρας είναι εξαιρετικά καλός στο να “πειράζει” συνταγές και να προσφέρει απολαυστική δημιουργική μεσογειακή κουζίνα. Πιάτα που έχουν ενδιαφέρον είναι το μοσχαρίσιο tartare με nduja, το ψητό χταπόδι με οσπριάδα και σάλτσα άγριας ρίγανης και το σιγομαγειρεμένο μοσχάρι με πολέντα αρωματισμένη με σαφράν και σάλτσα σύκου. Θα σας πω περισσότερα προσεχώς. Το μενού έχει ακόμα κεφτέδες (true story) και χωριάτικη σαλάτα με βαρελίσια φέτα που κοστίζει 20 λίρες (φτηνότερα δηλαδή από τη Μύκονο θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει).

Αριστερά: o Head Sommelier Αναστάσιος Καρακάσης. Δεξιά: ο Head of Wine του ομίλου Caprice -ελληνικής καταγωγής- Terry Kandilis.

Το όλο εγχείρημα στηρίζεται στο Βάκχο (ή αλλιώς Διόνυσο) και τις γιορτές αφιερωμένες στο θεό του κρασιού και του γλεντιού. Αρκεί να σας πω πως το όνομα Bacchanalia μεταφράζεται στα ελληνικά ως Διονύσια ή Βακχείες. Συνεπώς το Bacchanalia υπόσχεται μια ανάλογη, μοναδική εμπειρία γεμάτη από εντυπωσιακές εικόνες, καλό φαγητό και κρασί, σε όσους βέβαια διαθέτουν το ανάλογο budget, γιατί ναι, δεν πρόκειται για μια οικονομική εμπειρία (γεγονός που θα καταλάβαινε ο καθένας έχοντας διαβάσει τις παραπάνω γραμμές, ας μη γελιόμαστε).

Aριστερά: Περιποιητές σερβίρουν κεφτέδες και χωριάτικη σαλάτα (true story) στο ύφος της αρχαίας Ρώμης. Δεξιά: το μπαρ του εστιατορίου.

Ο Terry Κandilis ενορχήστρωσε μια φοβερή ομάδα, από ταλαντούχα πρόσωπα του κρασιού, της οποίας ηγείται ο Αναστάσιος Καρακάσης.

Γιορτή του κρασιού χωρίς κρασί γίνεται; Δε γίνεται! Και εδώ είναι που το πράγμα αποκτά πραγματικό ενδιαφέρον (για εμένα τουλάχιστον). Head of Wine του Ομίλου Caprice ανέλαβε πριν λίγο καιρό ο πολύ χαρισματικός Terry Kandilis (Best Sommelier in Greece 2013 και Best Sommelier in the UK 2016). O Terry έχει περπατήσει χιλιόμετρα στις σάλες του Λονδίνου και είναι σημαντική φυσιογνωμία του κρασιού, παγκοσμίως.

O DJ Valeron, γνωστός από τις εμφανίσεις του στη Μύκονο.

Ο Terry ενορχήστρωσε μια φοβερή ομάδα από ταλαντούχα πρόσωπα του κρασιού, της οποίας ηγείται ο Αναστάσιος Καρακάσης και ακολουθεί ο Φαίδων Δερνίκος (πιθανόν να τον θυμάστε από το Funky Gourmet και το Delta). Η λίστα κρασιών έχει τα πάντα, από vintage Σαμπάνιες και ακριβοθώρητες Βουργουνδίες μέχρι premium Ξινόμαυρα και Νεμέες. Ναι, το Ελληνικό στοιχείο πρωταγωνιστεί στο κρασί! Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι επιλογές σε ποτήρι, οι οποίες μάλιστα προσφέρονται και σε 125 και σε 375 ml. Τι θα λέγατε για ένα ποτήρι Sassicaia ή για λίγο Puligny-Montrachet;

Από τα εγκαίνια, η Ναόμι Κάμπελ με τον βασικό μέτοχο του εστιατορίου Richard Caring και τη σύζυγό του Patricia (φωτογραφία: Daily Mail).

H ρωμαϊκή ενδυμασία του service και οι έντονες πινελίες χρυσού χρώματος το κάνουν κάπως…too much.

Κλείνοντας θα πω πως η ρωμαϊκή ενδυμασία του service και οι έντονες πινελίες χρυσού χρώματος μου κάνουν κάπως…too much. Από την άλλη μεριά, αν έπινα Σαμπάνια Ruinart δίπλα στη Naomi Campbell ακούγοντας τη Florence (!) να τραγουδάει live, τότε μάλλον δε θα έδινα σημασία στις παραπάνω λεπτομέρειες. Προσοχή, το παραπάνω σκηνικό δεν το φαντάστηκα, συνέβη στο pre opening party του Bacchanalia. Τόσο απλά.

 

Διαβάστε ακόμα: Χριστούγεννα στο Café Pouchkine, το τσαρικό στέκι των ερωτευμένων.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top