O Remy επισκέπτεται ανωνύμως τα εστιατόρια για τα οποία γράφει. Ιδού ο μυστικός αρθρογράφος με το μενού για προσωπείο, δια χεριός του εικονογράφου Vladimir Radibratovic, για το Andro.

Στην all time classic ταινία του Τάσου Μπουλμέτη Πολίτικη Κουζίνα μαθαίνουμε ότι η τροφαντή ανδρική κοιλιά αποτελούσε ένα είδος εγγύησης πλούτου και ευημερίας για τον κάτοχό της. Σε πιο πρόσφατες περιόδους μεγαλύτερης ευημερίας, οι ιθαγενείς ανακάλυπταν όλο και πιο ευφάνταστους τρόπους για να επιδείξουν τον πλούτο και το κοινωνικό στάτους που διεκδικούσαν. Συνήθιζαν, ας πούμε, να εμπλουτίζουν το διαιτολόγιό τους με τροφές που, ενώ δεν αντιλαμβάνονταν, θεωρούσαν ότι θα εξευγενίσουν τη μέχρι πρόσφατα ακατέργαστη γαστρεντερική οδό τους. Με βάση αυτήν την παράδοση, άρχισαν να ευδοκιμούν στη χώρα εστιατόρια με ιδιαίτερες καταβολές και πρωτόγνωρα υλικά, τα οποία βοήθησαν να ανοίξουν οι γαστρονομικοί ορίζοντες με τρόπους που 30-40 χρόνια πριν δεν θα χώραγαν ούτε στο πιο τρελό όνειρο ενός επικούρειου νου.

Το Basegrill είναι το απόλυτο φετίχ όσων ανήκουν στην παραπάνω περιγραφή. Με έδρα έναν από τους εμβληματικότερους Δήμους-καταγωγής των γνήσιων λαϊκών παιδιών που λατρεύουν την τσίκνα, γιατί μέσα σ’ αυτήν ανδρώθηκαν, το εστιατόριο ήρθε πριν από λίγα χρόνια να πάει το ζήτημα «κρέας» σε άλλο επίπεδο. Οι κοπές που εισήγαγε στο τραπέζι του Έλληνα του κοψιδοφάγου, η ποιότητα της προσφερόμενης πρώτης ύλης, αλλά και η ταυτόχρονη διατήρηση του κώδικα επικοινωνίας μέσα στον οποίο μπορεί να νιώσει άνετα ο μέσος επισκέπτης μιας χασαποταβέρνας των Καλυβίων, δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες ώστε το Basegrill να ευδοκιμήσει και να κερδίσει μια θέση στο πάνθεον του γαστρονομικού γίγνεσθαι της πόλης.

Τα διάφορα steaks προτείνονται medium rare σπάζοντας το ταμπού του απαραίτητα καλοψημένου μοσχαρίσιου κρέατος, «για να πεθάνουν τα μικρόβια».

Στο Basegrill θα βρείτε ότι φαντάζεστε και πολλά παραπάνω. Το «πολλά παραπάνω» εξάλλου είναι και το μυστικό του. Παραπάνω νοστιμιά, παραπάνω ποσότητα, παραπάνω θόρυβος, παραπάνω οικειότητα από το σέρβις. Εδώ το κόμφορτ συναντά την αφθονία και η παράδοση παντρεύεται με τον εξωτισμό ορισμένων πιάτων, όπως τα παϊδάκια μαύρου ελληνικού χοίρου (€21.50), το βοδινό ταρτάρ από γηγενή ράτσα αγελάδας (€21.80), το βοδινό καρπάτσιο με την άγρια ρόκα και τη γραβιέρα Ίου (€5/άτομο), οι χορταστικές και νόστιμες σαλάτες (€6.50 – €12). Δοκιμάζοντας την εμβληματική πικάνια (€25), λέξη την οποία το Basegrill ουσιαστικά εισήγαγε στο νεοελληνικό λεξιλόγιο, μπορεί να κατανοήσει κάποιος την αρχετυπική θέση της στο αφήγημα του Basegrill. Η όψη, η υφή, το ψήσιμο και η βαθιά κρεάτινη νοστιμιά της δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησής της.

Η συμβολή του στην ανάδειξη του ποιοτικού κρέατος στη γαστρονομική σκηνή είναι μοναδική, καθώς κατάφερε να κάνει κοινωνούς του, ανθρώπους διαφόρων καταβολών, χωρίς να τους τρομάξει με περιττές τυπικότητες.

Τα διάφορα steaks προτείνονται medium rare σπάζοντας το ταμπού του απαραίτητα καλοψημένου μοσχαρίσιου κρέατος, «για να πεθάνουν τα μικρόβια». Μη διανοηθείτε να μην υποπέσετε στη γουρουνιά της «πίτας» από τηγανητές πατάτες με ανακατεμένα τηγανητά αβγά (€12), πιάτο που παρ’ όλη την απλότητά του έχει χαράξει τη γευστική μνήμη των θαμώνων. Συχνά-πυκνά οι σερβιτόροι θα σας προτείνουν κομμάτια μοσχαριού που δεν υπάρχουν στον κατάλογο. Μην ξεχνάμε ότι στα πιο ενημερωμένα χασάπικα ακούμε πλέον όρους όπως flank, flap, skirt και πολλά άλλα, τα οποία αποτελούν ξενόφερτα μέρη βοδινού που διεκδικούν μια θέση στο τραπέζι μας. Στο Basegrill βρίσκουν την ιδανική Κερκόπορτα για να το κατορθώσουν.

Τα κρασιά της λίστας είναι σοφά επιλεγμένα. Οι επιλογές σε ερυθρά είναι ικανές ως επί το πλείστον να καλύψουν τις ανάγκες των έντονων και απαιτητικών επιλογών του menu. Οι αρκετές επιλογές σε λευκό βέβαια προβληματίζουν, αφού δύσκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος δίπλα σε τι μπορούν να σταθούν από τα προσφερόμενα πιάτα του μενού. Για να υπάρχουν, βέβαια, σημαίνει ότι κάποιοι τα παραγγέλνουν, αψηφώντας προφανώς τους βασικούς νόμους του wine pairing. Το σέρβις, στο οποίο αξίζει ιδιαίτερη μνεία, είναι ταχύτατο, εξυπηρετικό, καθαρό και good looking. Ταυτόχρονα είναι και άψογοι πωλητές, καθώς έχουν αντιληφθεί το παιχνίδι της ανάδειξης του βασιλιά-πελάτη που παίζεται στα τραπέζια της σάλας. Αξίζουν το πουρμπουάρ τους και με το παραπάνω.

Το Basegrill, εκτός από πανάξιος ναός του κρέατος, είναι και μια ηλιαχτίδα ελπίδας. Είναι μια τρανή απόδειξη ότι η προ κρίσης Ελλάδα δεν έχει πεθάνει. Ότι η κινητικότητα μεταξύ των τάξεων είναι ακόμα δυνατή στη μαστιζόμενη από φαινομενική κοινωνική στασιμότητα Ελλάδα. Δεν θα σταθώ, όμως, στο εστιατόριο ως κοινωνιολογικό μόνο φαινόμενο και ως απόδειξη κοινωνικού στάτους των άρτι αφιχθέντων στη «νεο-αστική» τάξη, γιατί του αξίζουν πολλά παραπάνω. Η συμβολή του στην ανάδειξη του ποιοτικού κρέατος στη γαστρονομική σκηνή είναι μοναδική. Κι αυτό, γιατί κατάφερε να κάνει κοινωνούς του ανθρώπους διαφόρων καταβολών, χωρίς να τους τρομάξει με περιττές τυπικότητες. Σας προτείνω να κάνετε την κράτησή σας, να φορέσετε κάτι άνετο και να κατηφορίσετε προς το Περιστέρι με μεγάλη όρεξη και γεμάτο πορτοφόλι. Δεν θα χάσετε.

Basegrill
Που: Λ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι
Τηλ. 210 5757 455
Τιμή: €40-50
Γεύση: 16/20
Σχέση ποιότητας-τιμής: καλή
basegrillathens.gr

 

Διαβάστε ακόμα: Top 5 value for money στέκια για σούσι στην Αθήνα

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top