Ο Snoop πίνει Corona. Μια κλασική επιλογή για την παραλία. Υπάρχουν κι άλλα διαμαντάκια όμως, λιγότερο γνωστά.

Λίγοι συνδυασμοί απόλαυσης έχουν καταφέρει να διεισδύσουν τόσο βαθιά στο υποσυνείδητό μας, ώστε στην οπτικοποίησή τους να δημιουργούνται τόσο έντονες, σχεδόν παβλοφικές αντιδράσεις σιελόρροιας, όσο αυτός της μπίρας με τη θάλασσα και την παραλία. Τα χιλιάδες beach bars δυστυχώς παρέχουν στην πλειονότητά τους ελάχιστες επιλογές, οι μερακλήδες όμως μπορούν πάντα να βουτάνε κουτάκια ή φιάλες από τις αγαπημένες τους μπίρες και να τις μεταφέρουν –ιδανικά- με ψυγειάκια μαζί τους.

Μην ανησυχείτε, δεν θα σας ταξιδέψω σε «ένα μαγικό ταξίδι γευσιγνωσίας» στο παρόν άρθρο. Πως θα ήταν άλλωστε δυνατό όταν η θερμοκρασία στην παραλία παραμένει υψηλή, ο ήλιος χτυπάει κατακούτελα, η άμμος και το θαλασσινό αλάτι μουδιάζουν κάθε υποδοχέα γεύσης, ενώ σπάνια θα καταφέρετε να βρείτε ιδανικό ποτήρι; Προτίμησα να σας προσφέρω μερικά tip ώστε να μεγιστοποιήσετε την απόλαυσή σας, πάντα με την απαραίτητη δόση στιλ.

Τα beach bars δυστυχώς παρέχουν ελάχιστες επιλογές, οι μερακλήδες όμως μπορείτε να φέρνετε τις αγαπημένες σας μπίρες μαζί σας.

Αρχικά, λάβετε υπόψη ως απαραίτητο disclaimer, πως το αλκοόλ δε βοηθά τον οργανισμό σε περιβάλλον που αυτός αφυδατώνεται λόγω ζέστης, όπως αυτό της παραλίας. Επειδή όμως, και παραφράζοντας τη γνωστή φράση, καμία ενδιαφέρουσα ιστορία δε γράφτηκε στην παραλία με ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ανά χείρας, ξεπερνώ τον συγκεκριμένο ανασταλτικό παράγοντα και δηλώνω έτοιμος να σας πιστέψω ότι δε θα το παρακάνετε και πως θα συνοδεύσετε τη μπίρα σας με άφθονο νερό.

Ένα ακόμη στοιχείο που μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στην εμπειρία σας στην παραλία είναι η θερμοκρασία της ίδιας της μπίρας. Σε κανέναν δεν αρέσουν οι ζεστές μπίρες, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να «ενδώσετε» στην άμεση κατανάλωσή τους, ιδανικά κάτω από ένα σκεπασμένο από τον ήλιο σημείο. Διαλέξτε την πιο δροσερή γωνιά του αγαπημένου σας beach bar ή εξασφαλίστε σωστή διατήρηση για τις μπίρες που θα φέρετε από το σπίτι με ένα καλό ψυγειάκι παραλίας, σαν κι αυτά που προτείνω παρακάτω.

Από την άλλη, κανένα ποτό δεν επωφελείται από ακραία χαμηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι που επιλέγουν να παραγγείλουν μια παγωμένη μπίρα, προκρίνουν υποσυνείδητα την εμπειρία του δροσερού ξεδιψάσματος μετά από μια ώρα ηλιοθεραπείας ως ασύγκριτα μεγαλύτερη της αναγνώρισης όποιων αρωματικών και γευστικών στοιχείων –τα οποία ούτως ή άλλως παραμένουν καλά κρυμμένα αν η μπίρα είναι πολύ κρύα.

Θυμηθείτε πως τα κουτάκια μπίρας που σνομπάρατε όλο το χρόνο στην περίπτωση της παραλίας κάνουν στην κυριολεξία θαύματα.

Όσο για την κατάλληλη συσκευασία, θυμηθείτε πως τα κουτάκια μπίρας που σνομπάρατε όλο το χρόνο στην περίπτωση της παραλίας κάνουν στην κυριολεξία θαύματα, αφού και πιο ελαφριά είναι έναντι του γυαλιού (έχετε και ένα ψυγείο να κουβαλήσετε), δεν σπάνε και μπλοκάρουν την ηλιακή ακτινοβολία.

Τώρα, για το ποτήρι τι να πρωτογράψω; Καταλαβαίνω πως δε μπορείτε να αντισταθείτε στο αντιαισθητικό πίνω-από-το-μπουκάλι, αντιλαμβάνομαι πως σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να φέρετε ένα ωραίο γυάλινο ποτήρι από το σπίτι (τι άλλο να κουβαλήσετε πια;), ναι, το πλαστικό ποτήρι παραλίας είναι χάλια και καθόλου φιλικό προς το περιβάλλον, δεχθείτε τουλάχιστον τη συμβουλή μου και μην παραγγέλνετε μπίρα στα beach bar σε ποτήρι από την κατάψυξη, εκτός αν θέλετε απλώς να γεύεστε σκέτο ανθρακικό με λίγα πικρά στοιχεία. Η μπίρα οφείλει να σερβίρεται σε δροσερό ποτήρι και όχι σε παγωμένο, για τους παρακάτω αρκετά σημαντικούς λόγους:

– Το παγωμένο ποτήρι που θα έρθει σε επαφή με τα χείλη σας θα μουδιάσει αμέσως αρκετούς από τους γευστικούς σας κάλυκες.

– Ένα ποτήρι απευθείας από την κατάψυξη θα «κρατήσει» αρκετό από το διοξείδιο του άνθρακα της μπίρας, κατά συνέπεια και αρκετά από τα αρώματά της, αφού η μπίρα έχει ανάγκη να «αναπνεύσει». Και το χειρότερο; Το διοξείδιο του άνθρακα που δεν απελευθερώθηκε στο ποτήρι θα κάνει «κατάδυση» στο στομάχι σας, θα σας φουσκώσει πιο γρήγορα και… θα πιείτε λιγότερες μπίρες!

– Μαντέψτε. Ο πάγος που σχηματίζεται σε αρκετά ποτήρια μπίρας έχει συγκρατήσει και άσχημες μυρωδιές από την ίδια την κατάψυξη. Αν λοιπόν κάποια φορά η μπίρα σας μυρίζει μούχλα ή οτιδήποτε άλλο άσχετο από τα αρώματά της, μπορεί να μην είναι από την ίδια την μπίρα, αλλά από ένα ποτήρι που έχει μείνει παγωμένο για πολύ καιρό σε μια όχι και τόσο καθαρή κατάψυξη…

Η Fresca ως προϊόν συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια ζωής και μπορείτε να την βρείτε είτε παραθερίζετε στα νησιά του Αιγαίου, είτε στις παραλίες του Ρίο.

Πνευματικό τέκνο της συνεργασίας μεταξύ της βρετανικής Carlsberg και μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες μπίρας στην Ισπανία, της Mahou-San Miguel.

Fresca: λεμονάτη κι ελαφριά

Brand: San Miguel, Ισπανία
Μπίρα: Fresca
Τύπος: Lager
Ποσοστό αλκοόλ: 4,4%
Εισαγωγή στην Ελλάδα: Μασοκώστας bros

Πνευματικό τέκνο της συνεργασίας μεταξύ της βρετανικής Carlsberg και μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες μπίρας στην Ισπανία, της Mahou-San Miguel. Η Fresca ως προϊόν συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια ζωής και μπορείτε να την βρείτε σχεδόν παντού στον κόσμο, είτε παραθερίζετε στα νησιά του Αιγαίου, είτε στις παραλίες του Ρίο. Αν ζητάτε μια «μπίρα παραλίας», η Fresca έχει όλα όσα χρειάζεστε· λεμονάτη, με λίγα αρώματα δημητριακών και ελαφριά σε αλκοόλ.


 

Η Stone Buenaveza salt & lime είναι σούπερ ξεδιψαστική και τραγανή, με αρώματα γλυκιάς βύνης, λάιμ και καλαμποκιού.

Το όνομα της αποτελεί σύντμηση του ‘’buena’’ (καλή) και του cerveza (μπίρα) στα μεξικανικά.

Stone Buenaveza salt & lime: κατευθείαν από την Καλιφόρνια

Brand: Stone Brewing, ΗΠΑ
Μπίρα: Stone Buenaveza salt & lime
Τύπος: Lager
Ποσοστό αλκοόλ: 4,7%
Εισαγωγή στην Ελλάδα: Amperiadis Beers Co.

Το όνομα της αποτελεί σύντμηση του ‘’buena’’ (καλή) και του cerveza (μπίρα) στα μεξικανικά. Παράγεται στην Καλιφόρνια και διαθέτει αρκετές αναφορές προς τους γείτονες του νότου, εκτός από το όνομά της, από τις νότες αλατιού και λάιμ που θα βρείτε, μέχρι και την ίδια τη συσκευασία την οποία κοσμεί μια γιγαντιαία νεκροκεφαλή από τη μεξικανική Μέρα των Νεκρών. Σούπερ ξεδιψαστική και τραγανή, με αρώματα γλυκιάς βύνης, λάιμ και καλαμποκιού. Θυμάστε τι λέγαμε για τα κουτάκια και την παραλία; Ετούτη την μπίρα θα την βρείτε και σε κουτάκι.


 

Η Lagunitas IPA έχει έντονο λυκίσκο, άφθονα εσπεριδοειδή και λοιπά φρούτα που προσφέρουν ένα αρκετά πολύπλοκο προφίλ αρωμάτων.

Οι IPA μπίρες που εδώ και αρκετά χρόνια ξεπουλάνε στον υπόλοιπο κόσμο.

Lagunitas IPA: νόστιμη και ελαφριά

Brand: Lagunitas Brewing Company, ΗΠΑ
Μπίρα: Lagunitas IPA
Τύπος: IPA
Ποσοστό αλκοόλ: 6,2%
Εισαγωγή στην Ελλάδα: Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Οι IPA μπίρες που εδώ και αρκετά χρόνια ξεπουλάνε στον υπόλοιπο κόσμο, ήρθαν και στην Ελλάδα –με καθυστέρηση και μαζί φαίνεται πως έρχεται σιγά σιγά και η τρέλα στη ζήτηση που τις συνοδεύει. Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας μπίρας στην Ελλάδα λάνσαρε σχετικά πρόσφατα αυτήν την πολύ νόστιμη, ολοστρόγγυλη και ελαφριά μπίρα, η οποία αξίζει την προσοχή σας. Έντονος λυκίσκος –εννοείται-, άφθονα εσπεριδοειδή για να σας ξεδιψάσουν στην παραλία και λοιπά φρούτα που προσφέρουν ένα αρκετά πολύπλοκο προφίλ αρωμάτων.


 

Η Puppenhaus είναι μια εξαιρετικά γευστική, γερμανική τύπου lager με αρώματα λεμονόχορτου και φρεσκοψημένου ψωμιού.

H συγκεκριμένη μπίρα όπως και όλες τις εταιρίας ζυθοποιούνται στο ζυθοποιείο Πηνειού,

 

Puppenhaus: γεννημένη στον Πηνειό

Brand: Blame the Sun
Μπίρα: Puppenhaus
Τύπος: lager
Ποσοστό αλκοόλ: 4,3%

Όλο το brand της Blame the Sun, του οποίου οι μπίρες ζυθοποιούνται στο ζυθοποιείο Πηνειού, είναι βασισμένο επάνω στο… καλοκαίρι, δεν είναι τυχαίος άλλωστε το όνομά τους. Η Puppenhaus είναι μια εξαιρετικά γευστική, γερμανική τύπου lager με αρώματα λεμονόχορτου και φρεσκοψημένου ψωμιού. Do try it.


 

Η Όχι στα Βαθιά! είναι μια άκρως γευστική και νόστιμη lager στην οποία προστίθεται ανθός αλατιού από τις αλυκές των Κυθήρων.

Ιδανική για… πλατσουρίσματα στην παραλία, σίγουρα όχι στα βαθιά,

Όχι στα Βαθιά!: ελαφριά για πλατσουρίσματα

Brand: Midnight Circus
Μπίρα: Όχι στα Βαθιά!
Τύπος: lager
Ποσοστό αλκοόλ: 4,5%

Η συνεργασία του gypsy brewery Midnight Circus με τον περιβόητο κομίστα «Κουραφέλκυθρο» -κατά κόσμον, Αντώνη Βαβαγιάννη, γέννησε, μεταξύ άλλων, και αυτήν την ελαφριά lager, η οποία μόνο και μόνο από το όνομα, αξίζει να λάβει μια θέση στις επιλογές σας για την παραλία. Ιδανική για… πλατσουρίσματα στην παραλία, σίγουρα όχι στα βαθιά, αφού και με την κατανάλωση αλκοόλ βουτιές και πατητές απαγορεύονται διά ροπάλου. Μια άκρως γευστική και νόστιμη lager στην οποία προστίθεται ανθός αλατιού από τις αλυκές των Κυθήρων για τον απαραίτητο «καλοκαιρινό» χαρακτήρα.


 

Φήμες λένε πως αν απολαύσετε την 56 Isles στην Πάρο, θα έχετε το ιδανικό «πάντρεμα» που θα απογειώσει τη γεύση της.

Παράγεται στην Πάρο από κριθάρι που καλλιεργείται στο νησί σε σημείο κοντά στην θάλασσα.

56 Isles: η παριανή

Brand: 56 Isles
Μπίρα: Pilsner
Τύπος: pilsner
Ποσοστό αλκοόλ: 5,2%

Παράγεται στην Πάρο από κριθάρι που καλλιεργείται στο νησί σε σημείο κοντά στην θάλασσα, προσδίδοντας έτσι μια υποψία αλμύρας. Μια γευστική και ευκολόπιοτη Pilsner με χαρακτηριστικό μπλέ μπουκάλι, φόρο τιμής στην θάλασσα των Κυκλάδων & τα 56 νησιά τους. Φήμες λένε πως αν την απολαύσετε στην Πάρο, θα έχετε το ιδανικό «πάντρεμα» που θα απογειώσει τη γεύση της!

Κι επειδή, όπως έγραψα και παραπάνω, απαραίτητο συστατικό για μια σωστά σερβιρισμένη μπίρα είναι και η θερμοκρασία της και οι σακούλες με πάγο θα λιώσουν άμεσα κάτω από τον ελληνικό ήλιο, παρακάτω θα βρείτε και μερικές προτάσεις σε ψυγειάκια παραλίας, ιδανικά για εξόρμηση με στιλ!

 

To ψυγειάκι κάνει τη διαφορά

 

Ένα μεγάλο φορητό ψυγείο εξήντα ολόκληρων λίτρων.

 

Λειτουργεί με πάγο ή με παγοκύστες και διατηρεί τη θερμοκρασία ακόμη και για πέντε μέρες.

Ψυγείο Fulmar της Outwell

Μεγάλο φορητό ψυγείο εξήντα ολόκληρων λίτρων για την παραλία από την Outwell, το οποίο λειτουργεί με πάγο ή με παγοκύστες και διατηρεί τη θερμοκρασία ακόμη και για πέντε μέρες. Είναι ενισχυμένο με αφρό PU υψηλής πυκνότητας για να προσφέρει ιδανική μόνωση, βαλβίδα αποστράγγισης και τέσσερις, ενσωματωμένες ποτηροθήκες.


 

Ένα φορητό ψυγείο που χωρά και στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου.

Χωράει άνετα και στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου. Στα μειονεκτήματά του η απουσία βαλβίδας αποστράγγισης.

Ψυγείο Yeti Roadie 24 

Πιο μανιτζέβελο ψυγειάκι από την Yeti, με στιβαρή όμως κατασκευή που δεν υστερεί σε ανθεκτικότητα, ούτε σε μόνωση. 24 λίτρα η χωρητικότητά του και αρκετά ελαφρύ, άρα χωράει άνετα και στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου. Στα μειονεκτήματά του η απουσία βαλβίδας αποστράγγισης.


 

Ένα ψυγείο που γίνεται τραπεζάκι για να στηρίξετε τα ποτήρια σας.

Ένα ψυγείο που παρέχει τη δυνατότητα μετατροπής και σε μπουφέ ή μάλλον καλύτερα, σε ένα τραπεζάκι για να στηρίξετε εκείνα τα ποτήρια

Ψυγείο-Μπουφές Keter Breeze Bar 

Ναι, καλά διαβάσατε. Ένα ψυγείο που παρέχει τη δυνατότητα μετατροπής και σε μπουφέ ή μάλλον καλύτερα, σε ένα τραπεζάκι για να στηρίξετε εκείνα τα ποτήρια που έγραψα στην αρχή. 56 λίτρα η χωρητικότητά του, διπλό τοίχωμα για την βέλτιστη διατήρηση της θερμοκρασίας και βαλβίδα αποστράγγισης νερού.

 

Διαβάστε ακόμα: Peroni, η δροσιά της ιταλικής μπύρας στα νερά της Ύδρας.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top