Kρουασάν – μαρινιέρα; Ω, ναι. Στο Overoll.

Κρουασάν, το εκλεκτό. Ένα βουτυρένιο χάδι που το θεωρούμε τόσο δεδομένο στο πρωινό μας. Ωστόσο, όπως συμβαίνει πάντα με τα προϊόντα που πωλούνται παντού: η ποσότητα δεν εγγυάται την ποιότητα. Βρίσκεις «τερατογενέσεις», αλλά και μικρά θαύματα. Εμείς επιλέγουμε 5 σημεία της Αθήνας όπου μπορείτε να γευτείτε σοβαρά κρουασάν και κρουασανοειδή, δηλαδή viennoiseries (βιενουαζερί).

Εκτός από τα παρακάτω στέκια που είναι όλα σχετικά καινούρια, να έχετε υπόψη ότι αξιόλογα κρουασάν προσφέρονται και σε καλούς φούρνους όπως ο φούρνος του «Τάκη» και το «Μαμά Ψωμί» στο Κουκάκι, αλλά και σε καφέ / μπαρ / εστιατόρια όπως το «Warehouse» στα Εξάρχεια και το «Da Capo» στο Κολωνάκι.

Γλυκά και αλμυρά μπριός φτιάχνονται από τις επτά το πρωί στο Brio (φωτό: Μόνικα Κρητικού για το Andro).

Brio, Nέο Ψυχικό

Δημιούργημα του γάλλου σεφ Jean- Charles Metayer που έχει πολιτογραφηθεί πλέον Έλληνας. Εδώ θα απολαύσετε φρέσκια ζύμη από μπριός που ψήνονται ολημερίς στο διάφανο εργαστήρι του Brio. Επτά επιλογές γλυκών και τέσσερις αλμυρών μπριός από τις γαστρονομικές παραδόσεις όλου του κόσμου στην προθήκη, καθένα διαφορετικό, καθένα εξαιρετικό. Όλα τα γλυκά ατομικά μπριός τα βρίσκουμε και σε οικογενειακές συσκευασίες to go. Με σοκολάτα, κανέλα, μαρμελάδα ή σταφίδες. Όσο για τα αλμυρά, το Brio διαθέτει τέσσερα διαφορετικά και είναι όλα λαχταριστά.

//Σολωμού 9, Ν. Ψυχικό, τηλ. 21 0672 8128.


 

Σίγουρα αυτό που δεν πρέπει να χάσετε είναι το χρυσαφένιο, μυρωδάτο, κρουασάν βουτύρου. Αλλά και το pain au chocolat είναι σκέτη κόλαση.

Overoll, Πραξιτέλους 

Τρεις φίλοι και επαγγελματίες των γλυκών απολαύσεων (Γιάννης Κίκιρας, Άλκης Ζέρβας και Σπύρος Παππάς) άνοιξαν στις αρχές Δεκεμβρίου την πρώτη κρουασανερί στο κέντρο της Αθήνας. Το μαγαζί λειτουργεί έως τις 2 το μεσημέρι επομένως πρέπει να σπεύσετε νωρίς για να γευτείτε τα καλούδια τους. Σίγουρα αυτό που δεν πρέπει να χάσετε είναι το χρυσαφένιο, μυρωδάτο, κρουασάν βουτύρου. Το pain aux raisins, με κρέμα πατισερί, σταφίδες και ρούμι είναι επίσης σοβαρό. Μην ξεχάστε να πάρετε τη διαφορετική σπανακόπιτα που φτιάχνουν σε σχήμα ρολό με ζύμη κρουασάν και τη λουκανικόπιτα με ένα κομματάκι λουκάνικο καρφιτσωμένο πάνω της.

// Πραξιτέλους 27, Αθήνα, τηλ. 211419 8151.


 

Σοκολατένιο, τροφαντό και λαχταριστό Babka. Αναζητείστε το στο Dope.

Dope, Μοναστηράκι 

Το Dope (στην αμερικανική αργκό σημαίνει «κούλ, γαμάτο») φιλοξενείται σε ένα όμορφο κτίριο του 19ου αιώνα. Τα γλυκά που μυρίζουν βούτυρο σε προκαλούν να τα τεστάρεις. Οι άνθρωποι του Dope συνεργάστηκαν με τον αρτοποιό Kamel Saci που επιμελήθηκε τα γλυκά αλλά και τα αλμυρά bagels που σερβίρουν. Έτσι θα δοκιμάσετε βουτυράτα brioche (απλά, ζάχαρης, κανέλας, μήλου -φοβερά- και σοκολάτας), κέικ λεμονιού, με φιστίκι Αιγίνης αλλά και καρότου αλλά και λαχταριστά rolls κανέλας καθώς και μικρά γαλλικά κανελέ που γίνονται μια απολαυστική μπουκιά. Ζημιά είναι τα Babka (φωτό). Στα αλμυρά bagels έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε 9 έτοιμες προτάσεις αλλά μπορείτε και να συνθέσετε το δικό σας. Κάνουν και εξαιρετικό καφέ.

//Βύσσης 25, Μοναστηράκι, τηλ. 2103215209.


Το Double Bake Choco, ένα διπλοφουρνιστό κρουασάν γίνεται ανάρπαστο οπότε πρέπει να πάτε νωρίς για να το προλάβετε.

Queen Bee, Koλωνάκι 

Δοκιμάστε το κρουασάν βουτύρου, ένα από τα καλύτερα της πόλης, ή το Double Bake Choco, ένα διπλοφουρνιστό κρουασάν, που γίνεται ανάρπαστο οπότε πρέπει να πάτε νωρίς για να το προλάβετε. Επίσης, μην ξεχάστε να πάρετε κι ένα από τα σάντουιτς (με roast beef, σολομό, κοτόπουλο ή veggie), αλλά και ψωμάκι για το σπίτι- θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από επτάσπορα, με ντίνκελ, με προζύμι και πολλά ακόμα. Αυτό που ξεχωρίζει στο Queen Bee είναι ότι όλα παρασκευάζονται από ποιοτικές πρώτες ύλες, όπως γαλλικά βιολογικά αλεύρια φυσικής ωρίμανσης, ή τα φημισμένα βούτυρα  Νορμανδίας, και ζυμώνονται στο παρασκευαστήριο του καταστήματος. Bonus, ένα cinnamon roll για το δρόμο.

//Πατριάρχου Ιωακείμ 45, τηλ. 21 0720 9933.


 

Στη Μαυρομιχάλη τα παίρνεις στο χέρι, στη Σίνα κάθεσαι κι όλας (όταν δεν έχει καραντίνα).

Πορτατίφ, Εξάρχεια & Κολωνάκι 

Το παρασκευαστήριο / πρατήριο βρίσκεται στα Εξάρχεια, Μαυρομιχάλη και Καλλιδρομίου. Το κυρίως στέκι είναι στη Σίνα, προς το Γαλλικό Ινστιτούτο. Πρόκειται για ένα cafe-ζαχαροπλαστείο που φέρνει στο νου συνοικιακά γαλλικά μπιστρό. Ο εμπνευστής του, ο Τάσος Λύτρας, δημιουργεί καθημερινά στο εργαστήρι με την ομάδα του γλυκές γαλλικές και όχι μόνο λιχουδιές. Από κλασικές συνταγές όπως σοκολατόπιτα μέχρι γιορτινό πανετόνε ή πρόστυχα νόστιμο εκλέρ φυστίκι. Εννοείται πως εδώ θα βρείτε αυθεντικά κρουασάν. Δώστε προσοχή στο χειροποίητο κρουασάν βουτύρου, και στο pain au chocolat.

//Σίνα 21, τηλ. 21 0362 1866.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα 5 πιο ψαγμένα μαγαζιά για σοκολατάκια στην Αθήνα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top