«Δεν θα σας κοστίσει πάνω από € 2 η μερίδα», λέει ο Αθηναγόρας.

«Δεν θα σας κοστίσει πάνω από € 2 η μερίδα», λέει ο Αθηναγόρας.

Υλικά (για 4 άτομα)

5 μελιτζάνες φλάσκες
150 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
60 ml σάλτσα σόγιας
60 γρ. μαύρη ζάχαρη
ξύσμα από 2 λάιμ
1 σκελίδα σκόρδου, τριμμένη
αλάτι & πιπέρι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
ψιλοκομμένο
40 γρ. σουσάμι
5-6 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

-Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και με ένα πιρούνι τις τρυπάμε σε αρκετά σημεία έτσι ώστε να αποβάλουν τα υγρά τους καθώς θα ψήνονται.
-Τις ψήνουμε στον φούρνο, στο γκριλ, στη μεσαία σχάρα, για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να σκουρύνουν εξωτερικά και να μαλακώσει η ψίχα τους.
-Περιμένουμε 5 λεπτά να κρυώσουν λίγο, τις αδειάζουμε (βγάζουμε την ψίχα) με ένα κουτάλι και βάζουμε την ψίχα να στραγγίξει σε ένα σουρωτήρι.
-Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον χυμό, τη σόγια, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε την ψίχα της μελιτζάνας και ανακατεύουμε ελαφρά με ένα πιρούνι, ώστε να λιώσει αλλά όχι να διαλυθεί εντελώς.
-Αφήνουμε τη σαλάτα να μαριναριστεί για τουλάχιστον 3 ώρες και σερβίρουμε γαρνίροντας με το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σουσάμι και το λάδι.

Tip 1: Σε μπάρμπεκιου ή ψηστιέρα, τις τοποθετούμε σε μια σχάρα και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά, για ωραία, καπνιστή γεύση.

Tip 2: Καπνιστή γεύση θα πετύχετε και αν τις ψήσετε στο γκαζάκι, γυρίζοντάς τες απ’ όλες τις πλευρές να ψηθούν.

Tip 3: Στο gourmet εστιατόριο του Bill and Coo τις σερβίρουμε επίσης με παγωτό wasabi και ένα καπνιστό σκουμπρί.

Διαβάστε ακόμα: Ο Καμύ σταμάτησε στη Μύκονο

//Ο Αθηναγόρας Κωστάκος είναι ο σεφ του ξενοδοχείου Bill&Coo στη Μύκονο (τηλ. 22890 26292-4, www.bill-coo-hotel.com). Είναι επίσης ο εμπνευστής του Gastronomy Project, μια συνάντηση του ίδιου με ταλαντούχους σεφ, με διαφορετικό κάθε φορά θέμα, η οποία γίνεται στο ξενοδοχείο στη διάρκεια της σεζόν.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top