Μπορεί ο χυμός τομάτας να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του DNA αυτού του εξαιρετικά σοβαρού παρασκευάσματος, αλλά η βότκα δύναται να αντικατασταθεί (tabasco.com).

Ένα κλωνάρι σέλερι έρχεται να κάνει πιπεράτες ασκήμιες με βότκα, λεμόνι, tabasco και ζουμερή τομάτα, βάζοντάς σε να βλέπεις τα Ρωσικά Μπαλέτα σε τεχνικόλορ. Μαζί, αναπόσπαστο συστατικό η Worcestershire sauce, την οποία προσωπικά εξοβελίζω, καθότι τίποτα δεν μου θυμίζει περισσότερο άσκημη Αγγλίδα. Προτιμώ να μπαρουτοκαπνίσω με horseradish ή wasabi.

Οι ιστορίες και λοιπές θρησκευτικές πεποιθήσεις
που συνοδεύουν το Bloody Mary, ένα κοκτέιλ πολύ τσάρλεστον, είναι τόσο ομιχλώδεις όσο και τα καλοκαιρινά μας απογεύματα της κατανάλωσής του. Η ιστοριούλα θέλει, την ώρα που η ποτοαπαγόρευση είναι στο φόρτε της πέραν του Ατλαντικού, Ρωσάκια να κατακλύζουν το Παρίσι με βότκα και χαβιάρι ανά χείρας. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να γίνουν αδελφοποιτοί με τους γλεντζέδες της πόλης της Ζοζεφίν Μπέικερ, του Μωρίς Σεβαλιέ και του Έρνεστ Χεμινγουέι.

Στο Harry’s New York Bar, εκεί γύρω στο 1921, ο πρώιμος μιξολόγος/φαρμακοτρίφτης Fernand Petiot μαστορεύει το Bloody Mary όπως το ξέρουμε σήμερα.

Στην ταινία του Ταραντίνο «Οnce upon a time in Hollywood», ο Μπραντ Πιτ επιλέγει να πιει ένα κλασικό Bloody Mary.

Ο τελευταίος, τελειωμένος αλκοολικός πλέον, εισάγει το σκεύασμα στο Χονγκ-Κονγκ το 1941. Θα παραμείνει πιστός στο άθλημα στο King Cole Bar του ξενοδοχείου St-Regis της Νέας Υόρκης. Πιο πριν ο μυθικός συγγραφέας μας σαβούρωνε στους δερμάτινους καναπέδες του Ritz, προς απόγνωσιν της συζύγου του Μαίρη Γουέλς. Οπότε –λένε- ζητά από τον μπάρμαν να φτιάξει κάτι ώστε η ανάσα του να μη μυρίζει αλκοόλ. Έτσι μας προέκυψε η «καταραμένη Μαίρη».

Δίδαγμα: Η γυναικεία καταπίεση είναι τόσο παραδειγματική που ακόμα και σήμερα, το «Bloody Mary» καταναλώνεται κατά κόρον από τους βαρελόφρονες, για να πάνε τα φαρμάκια κάτω. Σημειωτέον, ήταν και το αγαπημένο του Σερζ Γκενσμπούρ.

Επανερχόμαστε, κλείνοντας τη συμπαθή παρένθεση. Το ωραίο είναι ότι στο παρισινό crowd έρχονται να προστεθούν ματσωμένα Αμερικανάκια και άνεργοι μπάρμεν. Κι είναι στο Harry’s New York Bar, στο 2ο διαμέρισμα, εκεί γύρω στο 1921, που ο πρώιμος μιξολόγος/φαρμακοτρίφτης Fernand Petiot μαστορεύει το Bloody Mary όπως το ξέρουμε σήμερα. Πρόκειται για την επικρατούσα θεωρία, συνοδεία τζαζ και ρετρό διακόσμησης.

Κάποιοι θεωρούν πως το Bloody Mary πρόκειται για φόρο τιμής στη Μαρία Τυδώρ (1516-1558), βασίλισσα της Αγγλίας, με το πολύ αιματοβαμμένο βιογραφικό.

Αλλά υπάρχουν κι άλλες, γοητευτικές. Στην Ισπανία, ισχυρίζονται ότι το κοκτέιλ οφείλει το όνομά του στην αιμοσταγή πειρατίνα Mary Read. Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως πρόκειται για φόρο τιμής στη Μαρία Τυδώρ (1516-1558), βασίλισσα της Αγγλίας, με το πολύ αιματοβαμμένο βιογραφικό.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει κι ένα κλείσιμο ματιού στο δημοφιλή μύθο της Μαρίας της Αιμοσταγούς, φερομένης παιδοκτόνου, η οποία θάφτηκε λένε ζωντανή. Εμφανίζεται πίσω απ’ τους καθρέφτες και κατατρέχει όποιον τολμήσει να την επικαλεστεί τριγυρισμένος από κεριά.

Έκτοτε, το αμετροεπές ποτό του Πετιό θα γνωρίσει πολυάριθμες παραλλαγές. Μπορεί ο χυμός τομάτας να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του DNA αυτού του εξαιρετικά σοβαρού παρασκευάσματος, αλλά η βότκα δύναται να αντικατασταθεί με τζιν (Ruddy Mary), με σέρι (Bloody Bishop), με σάκε (Bloody Geisha), με ουίσκι (Brown Mary, Bloody Scotsman), με αψέντι (Red Fairy), με μπίρα Guinness (Bloody Maureen), με τεκίλα (Bloody Matador).

 Όπως και νά ‘χει, η «αιμοδιψής Μαίρη» είναι το μοναδικό κοκτέιλ που μπορεί να σε κάνει «αεροπλάνο» το βράδυ και να διώξει το hangover το πρωί. Για να σιγουρευτείτε, δείτε «Το κλαμπ των χωρισμένων γυναικών» (Μπέτι Μίντλερ, Γκόλντι Χόουν, Νταϊάν Κίτον) ή το «Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς» και ταξιδέψτε στα αιθυλικά σύννεφα της Lady Gaga με το Bloody Mary από το άλμπουμ «Born this Way» του 2011.

Για ένα αυθεντικό Bloody Mary, το οποίο δεν απαιτεί πάνω από 2 λεπτά προετοιμασίας, έχουμε και λέμε:

Υλικά:

– 60 ml Vodka (2 σφηνάκια).
– 120 ml χυμός τομάτας (4 σφηνάκια).
– 15 ml χυμός λεμονιού (1/2 σφηνάκι).
– 3-4 σταγόνες Worcestershire sauce.
– 2 σταγόνες Tabasco.
– 1 πρέζα αλάτι κατά προτίμηση με σέλερι.
– 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Παρασκευή:

Για το Bloody Mary μας, χρησιμοποιούμε ένα ποτήρι-σωλήνα των 250ml. Αλατίζουμε τα χείλη. Ρίχνουμε το λεμόνι και διαλύουμε το αλάτι. Κάνουμε τρεις γυροβολιές το μύλο του πιπεριού, προσθέτουμε ένα δάκρυ ταμπάσκο και τη Worcestershire sauce. Σειρά έχουν 3-4 παγάκια. Δροσίζουμε περιστρέφοντας το περιεχόμενο. Βάζουμε τη βότκα και το χυμό τομάτας. Αναδεύουμε με το μακρύ κουταλάκι του κοκτέιλ. Στολίζουμε μ’ ένα κλωνάρι σέλερι.

 

Διαβάστε ακόμα: Συνταγή – Τρία καλοκαιρινά cocktails για απολαυστικά απογεύματα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top