DSC_3687.jpg-a

Μοιάζει με σοφιστικέ εστιατόριο μεγάλης δυτικής μητρόπολης, αλλά είναι μικρό, σεμνό και “κρύβεται” στη Βούλα.

Κατ’ αρχάς, ομιλούμε για το καλύτερο φιλιππινέζικο εστιατόριο της Αθήνας, αν και αυτό δεν αποτελεί κατόρθωμα, αφού πρακτικά είναι το μόνο. Όχι ότι είναι μικρό πράγμα να προτείνεις αυθεντικές φιλιππινέζικες γεύσεις σε μια πόλη με χιλιάδες κατοίκους που γεννήθηκαν στη μακρινή ασιατική χώρα ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα από Φιλιππινέζους γονείς και από μεικτούς γάμους.

Τέτοια, άλλωστε, είναι η περίπτωση του δημιουργού του Boracay, Νίκου Στασινόπουλου, που έχει φιλιππινέζικη καταγωγή από την πλευρά της μητέρας του. Και γνωρίζει τα μυστικά της υβριδικής αυτής κουζίνας (η οποία συνδυάζει τις καταβολές της νότιας Σινικής θάλασσας και των νησιών του Ειρηνικού, με την επιρροή των Ισπανών κατακτητών), ενώ έχει ταξιδέψει εκτενώς και σε άλλες χώρες της Άπω Ανατολής.

DSC_3907-a

Το Boracay λειτουργεί από το μεσημέρι, ενώ κάνει και catering.

Το εστιατόριο δεν είναι αμιγώς φιλιππινέζικο, αλλά ένας πετυχημένος συνδυασμός φιλιππινέζικης κουζίνας και “πασπαρτού” στο Wok απωανατολίτικης, με εξαιρετικό σούσι και κάποιες ακόμα ιαπωνικές σπεσιαλιτέ. Το σούσι του Boracay είναι τόσο προσεγμένο ώστε μπορεί να καυχηθεί ότι έχει μία από τις καλύτερες σχέσεις ποιότητας-τιμής σήμερα στην Αθήνα για εκλεκτό ωμό ψάρι. Φρέσκο (εκτός της γαρίδας που εντίμως αναγράφεται στο μενού κατεψυγμένη) και ορθά κομμένο τη στιγμή της παραγγελίας. 

Δοκιμάστε να μη βουτήξετε τα ρολά και τα νιγκίρι σας στη σάλτσα σόγιας, ή να το κάνετε φειδωλά. Θα μας θυμηθείτε.

Εκτός του σολομού και του τόνου (αυτήν την περίοδο θα βρείτε και λαχταριστό toro από την κοιλιά του ψαριού), υπάρχουν και αλιεύματα ημέρας. Που παντρεύονται με φίνα αρτυμένο ρύζι στη σωστή θερμοκρασία και πλασμένο με πυκνότητα τέτοια ώστε να διαλύεται όμορφα στο στόμα. Αναδεικνύοντας με σαφήνεια και τα υπόλοιπα πληθωρικά “toppings”, από πάπια μέχρι ψητό χέλι και soft shell crabs.

Το σούσι του Boracay δεν είναι fast food. Δοκιμάστε να μη βουτήξετε τα ρολά και τα νιγκίρι σας στη σόγια, ή να το κάνετε φειδωλά. Θα μας θυμηθείτε. 

Δύσκολα θα βρείτε οικονομικότερο σούσι στην ποιότητα αυτή στην Αθήνα.

Δύσκολα θα βρείτε οικονομικότερο σούσι στην ποιότητα αυτή στην Αθήνα.

Το μικροσκοπικό μαγαζί βρίσκεται στην πιάτσα της Βασιλέως Παύλου στη Βούλα, ανάμεσα σε αρκετά “φαγάδικα”. Όμως, η διακόσμηση και ιδιαίτερα ο φωτισμός του θα μπορούσαν να ανήκουν σε ένα ταρατατζούμ εστιατόριο στο Λονδίνο. Ρωτήσαμε και μάθαμε ότι το λιτό σχεδιασμό του χώρουκαι το ιδιαίτερα καλόγουστο interior design υπογράφει ο αρχιτέκτων Χρήστος Γκότσης  που “έντυσε” το χώρο με χρυσαφένιο ξύλο. 

Σηκώστε το βλέμμα στα πολύχρωμα neon “καδρόνια” που μοιάζουν να αιωρούνται και έχουν γίνει δημοφιλές θέμα στο Instagram.

Ειδική μνεία αρμόζει και στον Θάνο Αντανίλοφ, ο οποίος επιμελήθηκε τον ατμοσφαιρικό φωτισμό: Σηκώστε το βλέμμα στα πολύχρωμα neon “καδρόνια” που μοιάζουν να αιωρούνται και έχουν γίνει δημοφιλές θέμα στο Instagram. Πρέπει να δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα στο “κέλυφος” ενός χώρου που, σε συνδυασμό με τους στυλάτους νέους που το επανδρώνουν, δεν προδίδει την αρχική του καταγωγή ως το μαγαζί για delivery που διαδόθηκε από στόμα σε στόμα στα νότια προάστια. 

DSC_3875-a

Ο δημιουργός του Boracay, Νίκος Στασινόπουλος.

Ένα μυστικό που μοιράζονται ακόμα οι πελάτες του είναι ότι δεν πρέπει να παρασυρθείς από τη μεγάλη ποικιλία (περισσότερες από 70 επιλογές) του πολυασιατικού καταλόγου, αλλά, όπως οι Ιάπωνες, να αντιμετωπίσεις το σούσι ως κυρίως πιάτο. (Παρένθεση: Ένα βαθύ μπολ με αχνιστά νουντλς είναι ό,τι πρέπει για μεσημεριανό, καθώς το Boracay ανοίγει καθημερινά από τις 12:30).

Αν το επισκεφθείτε βράδυ, επιλέξτε μικρά ορεκτικά, όπως τα ιαπωνικά dumplings gyoza, τα φιλιππινέζικα stir fried λαχανικά ή σαλάτες με θαλασσινά και, στη συνέχεια, απολαύστε μια ποικιλία από sashimi, nigiri και maki, όχι με sake, αλλά με ένα ωραίο κρασί -για αλλαγή- όπως ένα καλά παγωμένο prosecco, ένα έντονα αρωματικό Gewurszstraminer, μια Σαντορίνη με διαπεραστική οξύτητα  ή ένα γλυκόπιοτο ροζέ, από τη μικρή αλλά ισορροπημένη λίστα κρασιών.

BEEF-N-VEGETABLES-(2)-a

Το μοσχάρι με λαχανικά στο wok.

Αυτές τις ημέρες γίνονται οι δοκιμές και για μια νέα, μικρή λίστα γλυκών που οι ιδιοκτήτες υπόσχονται ότι θα είναι μεν ανάλαφρα αλλά και πιο “γκουρμεδιάρικα” από το κυρίως μενού. Στη συνέχεια, ο Νίκος και ο διευθυντής του εστιατορίου, Λάσκαρης Αβτζιγιάννης (οι δυο τους είναι σοφιστικέ, τελειομανείς και κοσμογυρισμένοι), θέλουν να εισαγάγουν και θεματικές βραδιές, όπως Kobe beef nights (το εκλεκτό ιαπωνικό βοδινό με το λαχταριστό ενδομυϊκό λίπος), βραδιές παντρέματος των πιάτων τους με διαφορετικά κρασιά, αφιερώματα στο φιλιππινέζικο street food και άλλα πολλά.

Καθόλου άσκημα για ένα εστιατόριο που λειτουργεί καθημερινά και το μεσημέρι, ενώ κάνει μεγάλο μέρος του τζίρου του όχι μόνο με premium delivery αλλά και με υπηρεσίες catering – τι θα λέγατε π.χ. για εταιρικά τσιμπούσια με σούσι στο γραφείο κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα;

boracay-(12)-a

Την εσωτερική διακόσμηση υπογράφει ο αρχιτέκτων Χρήστος Γκότσης.

//”Boracay”, Βασιλέως Παύλου 94, Βούλα. Τηλ.: 210.96.89.500/511

Διαβάστε ακόμα: Gourmet Confidential: Aπό πού ψωνίζουν για το σπίτι τους οι κορυφαίοι σεφ;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top