Αριστερά: Αναμνηστικές φωτογραφίες του Στέλλιου από την οινική -και όχι μόνο εξερευνηση του στις Κυκλάδες. Ο χάρτης της Πάρου είναι της Essi. Δεξιά: Τα δύο νέα κρασιά του Warehouse 10, φωτογραφημένα από το Andro.

Αγαπητοί Φίλοι,

Για κάθε γνήσιο Σαλονικιό σαν εμένα, κάθε χρόνο το πρόγραμμα των διακοπών λέει «Χαλικιδική» γιατί, όπως όλοι γνωρίζουν, «σαν την Χαλλλκιδική, δεν έχει!».

Πέρυσι όμως, με τη Μαρία μου (σ.σ. η σύζυγός του Στέλλιου, Μαρία Λαλαούνη), είπαμε να κάνουμε την ανατροπή και να επιλέξουμε το Νότιο Αιγαίο. Πήραμε, λοιπόν, το πλοίο της γραμμής και επισκεφθήκαμε, μεταξύ άλλων, και την Παροναξία.

Η επαγγελματική διαστροφή μου, ωστόσο, δεν έχει όρια – με την ανοχή και την υπομονή της καλής μου. Όπου και να κοίταζα, έβλεπα αμπέλια∙ περισσότερα στην Πάρο, όμως και κάποια στο απίθανο ανάγλυφο της Νάξου.

Ως βέρος Βλάχος στην καταγωγή, άρχισα να εξερευνώ τα ορεινά των νησιών. Εκεί βρήκα Μονεμβασιές και Μαντηλαριές, αυτόριζες, απότιστες, να έρπουν στο έδαφος με όμορφα μικρά σταφύλια.

Ως βέρος Βλάχος στην καταγωγή, άρχισα να εξερευνώ τα ορεινά μέρη των νησιών. Εκεί βρήκα Μονεμβασιές και Μαντηλαριές, αυτόριζες, απότιστες, να έρπουν στο έδαφος με όμορφα μικρά σταφύλια – κι ένα Φωκιανό που, μεταξύ μας, δεν είχα ποτέ σε πολλή εκτίμηση, όμως τελικά το αποτέλεσμα με διέψευσε.

Εν τέλει, αυτή η περυσινή εκδρομή «γέννησε» τρία νέα κρασιά. Από τη Νάξο, ένα Φωκιανό από το αμπέλι της Καλλιόπης Βιτζηλαίου στην Κανά, που οινοποιησε ο φίλος και οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης. Από την Πάρο, μία Μονεμβασιά από το αμπέλι του Αρσένη Λούκη στις Ασπριές του Αγίου Ανδρέα και μια Μαντηλαριά που ακόμα ωριμάζει στο βαρέλι, από το αμπέλι του Κώστα Σαμαλτάνη στις Δάφνες.

Ο πλούτος του Ελληνικού νησιωτικού αμπελώνα είναι αστείρευτος και τα επόμενα χρόνια θα προσπαθήσουμε να τον αναδείξουμε.  Σήμερα σας δίνουμε μια μικρή πρόγευση!

Καλό καλοκαίρι!

Στέλλιος

 

Διαβάστε ακόμα: ο θρυλικός κυρ Γιάννης Μπουτάρης εξηγεί πως έγινε αμπελουργός.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top