Προς το παρόν φουρνίζουν καθημερνά τέσσερα διαφορετικά ψωμιά: ένα λευκό, ένα με τέσσερις αρχαίους σπόρους, ένα σίκαλης και ένα από κριθάρι.

Την αγάπη μου για τα ζυμάρια πότε δεν την έκρυψα. Για μένα είναι κάτι μαγικό να φτιάχνει κανείς κάτι από αλεύρι, νερό και αλάτι. Έτσι όπως έκαναν παλιά. Πολύ παλιά. Πριν από την γέννηση του Χριστού. Αυτή την ίδια αγάπη, «τρέλα» αν θέλετε ακόμα, έχει και ο Περικλής Βούρθης.

Ένας σκηνοθέτης που στο σπίτι του έκανε και αυτός ζυμάρια, έψηνε ψωμιά και τα μοίραζε σε φίλους. Εκείνος όμως σε αντίθεση με μένα που έμεινα στα βασικά, «καλλιεργώντας» και προζύμια, έψαχνε τα άλευρα, τις θερμοκρασίες, τεχνικές κ.ά. για να πετύχει το τέλειο, για εκείνον, ψωμί.

Βάζουν παντού προζύμι, εκτός από το ψωμί του τοστ που έχει και λίγη μαγιά.

Το ψωμένιο project του Bread B.C. γεννήθηκε ως ιδέα πριν και κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Και ξαναλέω όλα αυτά σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Στην κουζίνα του σπιτιού του. Όλα αυτά που έφτιαχνε, λοιπόν, είχαν μεγάλη επιτυχία. Άρεσαν στους φίλους του και σιγά – σιγά του γεννήθηκε η ιδέα να κάνει αυτό το χόμπι του πιο επαγγελματικό. Δεν βιάστηκε – τον πρόλαβαν βέβαια η πανδημία και τα lockdowns.

Χρόνος που αποδείχθηκε πολύτιμος γιατί ο Περικλής όλο και δούλευε την ιδέα του αυτή. Του έλειπε όμως ένας συνεργάτης για να μοιραστεί την φιλοσοφία και το όρμα του. Και τον βρήκε στο πρόσωπο του Θανάση Σταμούδη, ένας εξαιρετικός αρτοποιός– ζαχαροπλάστης. Μαζί ξεκίνησαν την έρευνα, τα πειράματα με τα άλευρα και μόλις βρέθηκε ο χώρος, έβαλαν μπροστά αυτό το ιδιαίτερο ψωμένιο project. Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκε το project Bread B. C.

Τα γλυκά γίνονται καθημερινά ανάρπαστα.

Όλες οι ζύμες για τα ψωμιά ωριμάζουν από 18 έως 36 ώρες.

Ο νέος φούρνος – boulangerie βρίσκεται σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Χαλανδρίου. Έχει πιάσει μια ωραία γωνία με μεγάλο πεζοδρόμιο μπροστά «Με το καιρό λέμε να βάλουμε και κανένα – δύο μοναστηριακά τραπέζια για να κάθεται ο κόσμος» μου λέει ο Περικλής. Δεν έχει ανοίξει πολλές μέρες. Δύο βδομάδες πάνω κάτω.

Προσεγμένο design.

«Ακόμα δεν έχουμε βρει τα πατήματα» μου αναφέρει ο Θανάσης «Φαντάσου ότι τις πρώτες μέρες τελείωνε το ψωμί νωρίς». Ρωτάω να μάθω περισσότερο για αυτό. Χρησιμοποιούν άλευρα από την Θράκη και την Κρήτη που έχουν φτιαχτεί με τις δικές τους προδιαγραφές. Βάζουν παντού προζύμι, εκτός από το ψωμί του τοστ που έχει και λίγη μαγιά.

Χρησιμοποιούν άλευρα από την Θράκη και την Κρήτη που έχουν φτιαχτεί με τις δικές τους προδιαγραφές.

«Χρησιμοποιούμε δύο «παιδιά» μου: ένα κανονικό και ένα ολικής» λέει ο Θανάσης. Δέκα χρόνια τώρα τα «μεγαλώνει». Προς το παρόν φουρνίζουν καθημερνά τέσσερα διαφορετικά ψωμιά: ένα λευκό, ένα με τέσσερις αρχαίους σπόρους, ένα σίκαλης και ένα από κριθάρι. Όλα τους ωριμάζουν από 18 έως 36 ώρες.

Τα χειροποίητα κρουασάν του Bread B.C.

Κάνουν δικά τους κρουασάν, μηλόπιτες, lemon pie και κέικ. Ζητήστε το σοκολατένιο αλλά και εκείνο με τα μήλα και το crumble κανέλας.

Μου τράβηξε την προσοχή εκείνο με τους τέσσερις αρχαίους σπόρους. «Βάζουμε αγριοκρίθαρο, λιναρόσπορο, φαγόπυρο και τεφ, έναν παραδοσιακό σπόρο τον οποίο συναντάμε στην Αφρική» μου λέει ο Θανάσης. Είναι ένα βαρύ ψωμί, με αρκετή υγρασία στο εσωτερικό του που έχει νόστιμη και ιδιαίτερη γεύση. Δοκίμασα ακόμα και εκείνο που φτιάχνουν με κριθάρι, το οποίο το έχουν βράση πρώτα. Και αυτό θα έλεγα ότι είναι από τα «δύσκολα» ψωμιά, όμως αρκετά νόστιμο για να το βάλω στην σακούλα που πήρα για το σπίτι.

Εν ώρα εργασίας.

Στο Bread B. C θα βρείτε και ποιοτικό καφέ. Συνεργάζονται με τους The Roosters που έχουν στήσει ένα μικρό coffee shop.

Επίσης ετοιμάζουν και δύο αφράτες focacce μια λευκή και μια ολικής. Κάνουν όμως και δικά τους κρουασάν, μηλόπιτες, lemon pie, κέικ (ζητήστε το σοκολατένιο αλλά και εκείνο με τα μήλα και το crumble κανέλας) και πολλά ακόμα γλυκά που μόλις τα βγάζουν στην βιτρίνα, φεύγουν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ο νέος φούρνος – boulangerie βρίσκεται σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Χαλανδρίου.

Όμως στο Bread B. C θα βρείτε και ποιοτικό καφέ. Συνεργάζονται με τους The Roosters που έχουν στήσει ένα μικρό coffee shop στα δεξιά και σερβίρουν χαρμάνια αλλά και μοναδικής προέλευσης καφέδες. Έτσι, την ώρα που απολαμβάνετε ένα κρουασάν με ή χωρίς σοκολάτα, ζητάτε ένα espresso και ταυτόχρονα διαλέγετε τα ψωμιά που θα πάρετε για το σπίτι. Γιατί πιστέψτε με, δεν θα φύγετε από εδώ μόνο με ένα αλλά με πολλά.

 

//Bread B.C., Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, τηλ. 2106851961

 

Διαβάστε ακόμα: «Το Τρομερό Παιδί» πάει το ψωμί σε άλλο επίπεδο.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top