Burger με μοτσαρέλα, ψητά κρεμμύδια και μανιτάρια, από τον Βασίλη Τζίμα

Στο ματς της Εθνικής μας με την Ουγγαρία, τον Μάρτιο, ο φίλαθλος σεφ Βασίλης Τζίμας μας πρότεινε ένα άπαιχτο hot dog –ως εναλλακτική στο σουβλάκι και την πίτσα. Για τον αποψινό τελικό του Champions League κερνάει burger. Πριν καθίσεις μπρος στην τηλεόραση, φτιάξ' το μόνος σου -δεν είναι δύσκολο- και απόλαυσέ το ζεστό-ζεστό!

 
_DSC8291-1190

Λαχταριστό burger «φτιάξ’ το μόνος σου», παρακολουθώντας καλή μπαλίτσα.

Υλικά (για 4 burger)

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 αβγό
1/2 κ.γ. worchestershire sauce
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
2 κ.γ. μουστάρδα Dijon
1/2 φλ. τρίμμα μπαγιάτικου ψωμιού
2 κ.σ. γάλα
4 ψωμάκια για burger
1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
4 φέτες τυρί μοτσαρέλα
Αλάτι, πιπέρι
Φύλλα μαρουλιού.

Για τη σάλτσα μανιταριών

400 γρ. μανιτάρια σε φέτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκόρδο ψιλοκομμένο
50 ml ουίσκι
250 ml κρέμα γάλακτος
2 κ.σ ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα

Σε τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει καλά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει και μετά ρίχνουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν και τα μανιτάρια, 2-3 λεπτά, σβήνουμε με το ουίσκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μετά ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 3-4 λεπτά.

Για το μπιφτέκι

– Σε ένα μπολ χτυπάμε το αβγό με το γάλα. Ρίχνουμε μέσα το τρίμμα ψωμιού, το κρεμμύδι, τη μουστάρδα, τη worchestershire sauce, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε μέσα και τον κιμά. Ζυμώνουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

– Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο (σκεπασμένο) και αφήνουμε για 6 ώρες.

– Μετά την πάροδο των 6 ωρών, βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε μπιφτέκια, 1 εκ. σε πάχος και στο μέγεθος του ψωμιού για burger. Ψήνουμε σε προθερμασμένο grill για περίπου 10 λεπτά την κάθε πλευρά, μέχρι να μην «κρατάει» ο κιμάς.

– Ψήνουμε τα ψωμιά για το burger και τα κρεμμύδια στη σχάρα, στο grill. Στο ψωμάκι που θα χρησιμοποιήσουμε για βάση βάζουμε μουστάρδα, 1 φύλλο μαρουλιού, ντομάτα, το μπιφτέκι, τη μοτσαρέλα, το κρεμμύδι και από πάνω την σάλτσα μανιταριών.

Tip

To ουίσκι που θα χρησιμοποιήσετε στη σάλτσα μανιταριών είναι στη διακριτική σας ευχέρεια ως προς την επιλογή. Απλά να γνωρίζετε: Εάν θέλετε μια χαρακτηριστικά γλυκιά, tex-mex γεύση τότε προτιμήστε Jack ή κάποιο bourbon. Εάν θέλετε πιο ουδέτερη γεύση, με σβησμένες νότες αλκοόλ κάπου στο βάθος της γευστικής παλέτας, τότε προτιμήστε ένα σκοτσέζικο blended.

⇒ Ο Βασίλης Τζίμας είναι ο σεφ των εστιατορίων Pegu και Mandarin. Pegu: Λεωφ. Πεντέλης 113, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6823952. Mandarin: Κωνστ. Παλαιολόγου 1, Πολιτεία, τηλ. 210 6201081.

 

Διαβάστε ακόμα: Μια βέλγικη μπίρα με ελληνικό σαφράν.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top