Καλό κρασί και με μπέργκερ και με πίτσες… Ανερυθρίαστα!

To καλοκαίρι πέρασε και πάει και το beach body έχει αρχίσει να απομακρύνεται. Τώρα ξεκινάνε τα μαζέματα σε σπίτια, οι μαραθώνιοι του Netflix και του MasterChef (σιγά σιγά). Σε όλα αυτά κοινός παρονομαστής είναι το φαγητό και συνήθως το take away ή το delivery ή για το πούμε ωμά τα αμαρτωλά, λιπαρά, τυρένια και τραγανά μεζεδάκια. Ευγενές junk food δηλαδή! Και αν νομίζετε πως αυτό το φαγητό ταιριάζει μόνο με μπύρες και αναψυκτικά, γελιέστε. Σας έχω οδηγίες για συνδυασμό των πιο κλασικών delivery εδεσμάτων με επικά κρασιά για να το ζήσετε το γαστριμαργικό όργιο all the way. Πάμε;

Aν προτιμάτε τα πιο δημιουργικά burgers, με τρούφες, κατσικίσια τυριά και μανιτάρια, διαλέξτε ένα κρασί με φρούτο, γήινο χαρακτήρα και οξύτητα.

 

Ο Μέγας Οίνος του Κτήματος Σκούρα ταιριάζει απόλυτα με ένα burger.

1. Burger

Αφράτα brioche που αγκαλιάζουν πληθωρικά ή «πατημένα» μπιφτέκια παρέα με τυριά, bacon και πρόστυχες σαλτσούλες μου προκαλούν σιελόρροια ακόμα και στη σκέψη. Ναι, το burger είναι το αγαπημένο μου junk food και ευτυχώς πλέον στην Αθήνα μπορούμε να βρούμε πραγματικά καλά burger, ας είναι καλά το Burger Joint, το Juicy Grill και το Smash ‘n Bun.  Ανάλογα το burger, αλλάζει και το κρασί.

Για παράδειγμα αν πάρετε ένα με bbq sauce, bacon και blue cheese και βάλετε στο ποτήρι σας τον Μέγα Οίνο του Σκούρα θα αναστενάξουν τα πιρούνια -λάθος, τα δάκτυλα! Ο καπνός, η γλύκα και τα μπαχάρια του burger δένουν με το βαρελάτο και πληθωρικό χαρακτήρα του κρασιού. Εναλλακτικά μπορείτε να το συνδυάσετε με μια πλούσια Νεμέα όπως η Δρυόπη Grand Reserve ή ένα πιπεράτο Syrah από Côte Rotie ή Cornas. Aν προτιμάτε τα πιο δημιουργικά burgers, με τρούφες, κατσικίσια τυριά και μανιτάρια, το κρασί αλλάζει. Εδώ θέλουμε φρούτο, γήινο χαρακτήρα και οξύτητα όποτε πάμε σε ένα Nebbiolo από το Barbaresco ή ένα νεοκοσμίτικο Pinot Noir ψυχρού κλήματος (Oregon, Sta Rita Hills, Tazmania).


 

Αν πάμε σε κλασικές πίτσες με σάλτσα τομάτας, mozzarella, μανιτάρια, prosciutto, τότε το Ξινόμαυρο είναι -σχεδόν- μονόδρομος.

Η Καλή Ρίζα του Κυρ Γιάννη και η πίτσα κάνουν πολύ καλή… παρέα.

2. Pizza

Εδώ θέλω προσοχή. Μιλάμε για την pizza την ιταλική, τη φίνα, με τη λεπτή ζύμη και τα minimal toppings. Αν πάμε σε κλασικές επιλογές με σάλτσα τομάτας, mozzarella, μανιτάρια, prosciutto ή άλλο αλλαντικό ίδιας φιλοσοφίας τότε το Ξινόμαυρο είναι -σχεδόν- μονόδρομος. Σε πιο φίνες εκδοχές από Αμύνταιο (Καλή Ρίζα Κυρ Γιάννη) ή Ραψάνη (Terra Petra Θυμιόπουλος) θα ταιριάξει τέλεια.

Αν αγαπάτε τα πικάντικα και η Pizza σας περιλαμβάνει ‘nduja ή spianata picante τότε ποντάρετε στις ροζέ εκδοχές του Ξινόμαυρου. Στην περίπτωση που επιλέξετε μια λευκή pizza χωρίς σάλτσα (pizza Bianca), με τυριά, μανιτάρια, κρεμμύδι ή στη λογική της carbonara, με αυγό, το κρασί γίνεται λευκό. Προτιμήστε ένα βαρελάτο Chardonnay (Pouilly Fuissé ή Κατσαρό) ή ένα ζουμερό και φίνο Morgon (η badass πλευρά του Beaujolais).


 

Το κλασικό χοιρινό σουβλάκι με τζατζίκι, συνδυάσετε το με ένα ελληνικό αφρώδες από τον maître του είδους, τον Καρανίκα.

Η Cuvée Brut Speciale του Καρανίκα είναι ό,τι πρέπει για τα σουβλάκια σας.

3. Σουβλάκια

Τα πράγματα εδώ είναι απλά. Κρεατάκια ζουμερά, ντομάτα, μαϊντανός, κρεμμύδι και κάποια σάλτσα τυλίγονται σε πίτα. Στην πρώτη επιλογή που θα παίξει κλασικό σουβλάκι χοιρινό (ή γύρος) με τζατζίκι θα πρότεινα να συνδυάσετε το σουβλάκι σας με ένα ελληνικό αφρώδες από τον maître του είδους, τον Καρανίκα. Τι θα λέγατε για μια Cuvée Brut Speciale; Η λεμονάτη οξύτητα, οι αναζωογονητικές φυσαλίδες και ο αυτολυτικός χαρακτήρας θα φρεσκάρουν το στόμα σε κάθε γουλιά και θα σας προετοιμάσουν για την επόμενη μπουκιά.

Αν σας φαίνεται extreme συνδυασμός τότε προτιμήστε μια μουράτη ρετσίνα όπως το Δάκρυ του Πεύκου. Στην άλλη επιλογή που παίξει κοτόπουλο – ντομάτα – σως, θα πρότεινα ένα ωραίο λιπαρό λευκό από Viognier ή από Chenin Blanc. Είπε κανείς Moullineux; Αν πάλι είστε πιο τολμηροί και παίζετε με κεμπάπ ή με γύρο ντονέρ, θα πρότεινα ένα κόκκινο από το Νότιο Ροδανό, φρουτώδες και πικάντικο.


 

To κρασί για το sushi είναι σχετικά εύκολη υπόθεση γιατί ξέρουμε ακριβώς τι ψάχνουμε: φρούτο, λίγη γλύκα, χαμηλό αλκοόλ, δροσιστική οξύτητα.

To Weingut Robert Weil Kiedricher Grafenberg Riesling GG είναι μια εξαιρετική επιλογή για να ταιριάζει με sushi.

4. Sushi

To κρασί για το sushi είναι σχετικά εύκολη υπόθεση γιατί ξέρουμε ακριβώς τι ψάχνουμε: φρούτο, λίγη γλύκα, χαμηλό αλκοόλ, δροσιστική οξύτητα. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Riesling αγάπες μου! Η επιλογή μιας Off Dry version θα σας οδηγήσει καρφί στον παράδεισο και αν παίζει και φάση πρώτου ραντεβού έχουμε jackpot κύριες κύριοι (ακούστε τη vixen, κάτι ξέρει κάτι ξέρει).

Λατρεμένες επιλογές είναι το Dr L Riesling (demi sec) και το Weingut Robert Weil Kiedricher Grafenberg Riesling GG (αντίο ζωή). Αν νιώθετε περιπετειώδεις και θέλετε να πειραματιστείτε μπορείτε να πάρετε ένα sushi bowl με πικάντικο σολομό και πίκλα κεράσι από το Sushimou και να βάλετε δίπλα το Selene Beaujolais Villages (to die for).


 

Για την πάπια Πεκίνου προτιμήστε ένα βιολετένιο και ζουμερό Cabernet Franc από Chinon ή Saumur – Champigny.

Eνα ωραίο Vouvray Tendre (ή αλλιώς με λίγη απαλή γλύκα) θα αναδείξει το κινέζικό σας.

5. Κινέζικο

Νομίζω πως αυτή η κουζίνα έχει λίγο πέσει στις προτιμήσεις του κοινού. Πιθανόν γιατί δεν έχουμε και πολλά κινέζικα της προκοπής ή γιατί παίζει σε ποιο βαριά, τηγανητά, καυτερά τζουρτζούλια. Παρόλα αυτά ακόμα υπάρχει κόσμος που απολαμβάνει ένα τηγανητό ρύζι, ένα κοτόπουλο Kung Pao, ένα Lo Mein noodles με χοιρινό, μια πάπια Πεκίνου ή dumplings (πάπια και dumplings είναι πάντα ένας σίγουρος δρόμος για την καρδιά μου). Λοιπόν στο παρασύνθημα τώρα.

Πολλοί sommeliers παγκοσμίως ορκίζονται πως το ιδανικό είναι ένα Γερμανικό Riesling Kabinett ή ακόμα και Auslese. Δε διαφωνώ αλλά έχω και άλλη επιλογή: ένα ωραίο Vouvray Tendre (ή αλλιώς με λίγη απαλή γλύκα) ή ένα αφρώδες demi sec. Έχει οξύτητα, πράσινο φρούτο, χαμηλό αλκοόλ και μελένια γλύκα που θα ταιριάξει με τα λιπαρά και πικάντικα κινέζικα πιάτα ενός dim sum. Τώρα για την πάπια Πεκίνου βάλτε λίγο κόκκινο στη ζωή σας. Δε φεύγουμε από το Λίγηρα όμως. Προτιμάμε ένα βιολετένιο και ζουμερό Cabernet Franc από Chinon ή Saumur – Champigny.


 

Αν παίζετε σε πιο spicy επίπεδα στα bao buns δοκιμάστε το Sauvignon Blush villa Maria.

Βάλτε δίπλα στα bao buns ένα Sauvignon Blanc από τη Νέα Ζηλανδία όπως το Wild Rock.

Bonus track: Bao Buns

Έχουν κατακλύσει την αγορά και σε όποιο μενού φιγουράρουν γίνονται ανάρπαστα. Τα αφράτα, άυλα ψωμάκια (στις καλές version) κρύβουν μέσα τους σιγομαγειρέμενες πανσέτες, τραγανά κοτόπουλα και γαρίδες αλλά και μπακαλιάρο και τόφου, μαζί με κρεμώδης Mayo – based σαλτσούλες, τραγανά λαχανικά και κόλιανδρο.

Παρένθεση εδώ: Τα bao buns του Helios στον Αστέρα είναι ανπιστέφταμπολ. Κλείνει η παρένθεση. Εγώ σε αυτά τα Bao θα έβαζα δίπλα ένα Sauvignon Blanc από τη Νέα Ζηλανδία όπως το Wild Rock ή ένα αρωματικό και τραγανό Torrontes όπως το Dona Silvina Torrontes. Αν παίζουμε σε πιο spicy επίπεδα δοκιμάστε το Sauvignon Blush villa Maria που έχει τον τροπικό εκρηκτικό χαρακτήρα του Sauvignon με ένα touch από Προβηγκία και μια στάλα γλύκα. Epic!

 

Διαβάστε ακόμα: Top10. Αυτά τα κρασιά πάνε με όλα!

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top