Η dream team των ελλήνων sommeliers γράφει στο Andro για τα εστιατόρια που δέχονται να φέρουμε το δικό μας κρασί (Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro).

To ξέρω πολύ καλά πως το BYOB είναι το θέμα που συζητιέται σε όλα τα πηγαδάκια οινόφιλων και μη. Πού το κάνουν; Πώς το κάνουν; Γιατί το κάνουν; Και άλλα τέτοια «καυτά» ερωτήματα βλέπω πως σας απασχολούν οπότε με λίγη βοήθεια από τους φίλους μου, σας παρουσιάζω τα αγαπημένα μαγαζιά -από high end εστιατόρια μέχρι μυστικά ταβερνάκια στα νησιά- που επιλέγουν να κάνουν BYOB οι sommeliers της Αθήνας.

H dream team των ελλήνων sommeliers ξέρει με βεβαιότητα από καλό φαγητό και είναι maîtres του food & wine pairing.

Και όταν λέω sommeliers εννοώ την dream team των ελλήνων sommelier που εκτός από απίστευτες γνώσεις είναι φοβερά κουλ τύποι και κορίτσια που σε κερδίζουν από το πρώτο λεπτό και αφήνεσαι με χαρά στα χέρια τους. Επίσης θα ξέρετε βέβαια πως κρασί και γαστρονομία πάνε πακέτο οπότε οι παρακάτω εκλεκτές κυρίες και κύριοι ξέρουν με βεβαιότητα από καλό φαγητό και είναι maîtres του food & wine pairing, οπότε μας δίνουν και bonus track τι τρώνε και τι πίνουν σε αυτά τα μαγαζιά. Για πάμε.

Αριστερά: Πικάντικος σολομός με πίκλα κεράσι στο Sushimou. Δεξιά: ο Άρης Σκλαβενίτης.

Άρης Σκλαβενίτης: «Για sushi στο Σύνταγμα και γευστικές αποδράσεις στη Λευκάδα»

Το BYOB είναι μια πονεμένη ιστορία, δεν είναι πολλά τα μαγαζιά που το επιτρέπουν και δυστυχώς αρκετά από αυτά δεν έχουν και εναλλακτικές επιλογές στην λίστα τους. Φυσικό επακόλουθο είναι εμείς οι οινοχόοι να ψάχνουμε μαγαζιά που μπορούν να καλύψουν και τις δύο ανάγκες μας δηλαδή απλό, ποιοτικό φαγητό αλλά ταυτόχρονα και… fine drinking. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως για τη συγκεκριμένη υπηρεσία (BYOB) ενδέχεται και καλό είναι να υπάρχει κάποια χρέωση ανά φιάλη 750ml από το μαγαζί (για το σερβίρισμα, τα ποτήρια ή την καράφα αν χρειάζεται κτλ).

Καρπάτσιο χταπόδι με ταραμοσαλάτα, κράκερ χταποδιού και πίκλα κρεμμύδι στο Θυμάρι.

Ένα μαγαζί που αγαπώ να επισκέπτομαι για φαγητό μαζί με κάποιες φιάλες από τον συντηρητή μου είναι το Sushimou, του φίλου Αντώνη Δρακουλαράκου, που είναι μακράν το καλύτερο sushi στην Ελλάδα. Η τρομερή ποιότητα και φρεσκάδα των ψαριών με κάνει κάθε φορά να περιμένω καρτερικά να απολαύσω το sashimi μου μαζί με ένα off-dry riesling.

Ένα ακόμα μαγαζί που αγαπώ πολύ είναι το Θυμάρι στην Λευκάδα, του Παντελή και της Ελένης. Ένας γαστρονομικός προορισμός στο κέντρο του νησιού με λατρεία για το κρασί. Η  λίστα κρασιών είναι μεγάλη και πολύ ενημερωμένη, με παλιές χρονιές από ελληνικό και ξένο αμπελώνα. Αρκετά συχνά όμως και όταν η περίσταση το απαιτεί επιλέγω ιδιαίτερες και σπάνιες φιάλες από το κελάρι μου για να τις συνδυάσω με τα εξαιρετικά πιάτα του Παντελή.

//Sushimou, Σκούφου 6,
Θυμάρι, Πηνελόπης 19, Πόλη της Λευκάδας

* O Άρης Σκλαβενίτης είναι sommelier στο Oinoscent. Eχει αναδειχθεί Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος 2016 &2019.   


 

Αριστερά: Τα «ωμά» σε κερδίζουν στον Πεζούλα. Δεξιά: Η Βασιλική Γαλάνη.

Βασιλική Γαλάνη: «Για ceviche λαβράκι και ”τσουκαλάτες” πατάτες»

Θα ξεκινήσω από το «αθηναϊκό» το οποίο δεν είναι κανένα άλλο από τον Πεζούλα στην Καλλιθέα. Είχα πάει 1η φορά πριν από 2 χρόνια περίπου, αν θυμάμαι καλά και είχα ξετρελαθεί! Κυρίως επειδή έφαγα τόσο καλό & φρέσκο ψάρι τόσο κοντά στο κέντρο. Και να μην παραλείψω και τις πολύ καλές τιμές για την εξαιρετική ποιότητα του εστιατορίου. Τα «ωμά» του με κέρδισαν με διαφορά (carpaccio & ceviche λαβράκι, τόνος με αβοκάντο & κόλιανδρο) αλλά και το μπαρμπουνάκι ήταν έπος. Όλα αυτά θυμάμαι, την τελευταία φορά, τα είχαμε συνδυάσει με Αφρό του Κεχρή, με μια Saskia του ‘18 και με μια παλιά χρονιά Νostos Roussanne του Μανουσάκη, για την φάβα με το χέλι!

«Τσουκαλάτες» τηγανιτές πατάτες δηλαδή σιγομαγειρεμένες σε πήλινα τσουκάλια μέσα σε ελαιόλαδο. Θα τις βρείτε στον Ντουνιά.

Συνεχίζω με Χανιά και όπως θα περιμένατε, θα διαλέξω προφανώς τον Ντουνιά. Fun fact για την τελευταία φορά που πήγαμε, τα κρασιά που είχαμε μαζί τα μοιραστήκαμε με τον Στέλιο (τον ιδιοκτήτη) την γυναίκα του και όλο το μαγαζί. Εντάξει πρέπει να είχαμε γύρω στα 5 κρασιά αν θυμάμαι καλά! Δεν τα λες και λίγα! Από που να αρχίσω και που να τελειώσω. Το αγαπημένο μου πιάτο είναι οι τηγανητές πατάτες. Θα μου πείτε, μα πατάτες;

Τοπική ποικιλία πατάτας, δικιάς του παραγωγής, που τις κάνει «τσουκαλάτες», δηλαδή σιγομαγειρεμένες σε πήλινα τσουκάλια μέσα σε ελαιόλαδο. Με το Εxperience του Λίγα και παραδίπλα το τσιγαριαστό κατσικάκι πήγε άλλου η φάση. Μην παραλείψω τους χοχλιούς γιαχνί παρέα με το Ηistoric Priorat Blanc! Και να κλείσω με το μοσχαράκι αυτόχθονης φυλής,  κοκκινιστό με μανέστρα, αγκαζέ με Rose de Xinomavro 2014 του Θυμιόπουλου. Μούρλια!

//Πεζούλας, Πεισιστράτου 11 Τζιτζιφιές, Καλλιθέα
Ντουνιάς, Δρακόνα, Κρήτη 

* Η Βασιλική Γαλάνη είναι sommelier στο Materia Prima


 

Aριστερά: Τα γεμιστά όπως τα βρείτε στο Aleria. Δεξιά: Ο Ελευθέριος Χανιαλίδης.

Ελευθέριος Χανιαλίδης: «Από τον Νέο Κόσμο στο Μεταξουργείο»

Το Bring Your Own Bottle είναι μια «τάση» η οποία με έχει εξυπηρετήσει πάρα πολύ, διότι μου δίνει την πλήρη ελευθερία αλλά και ευελιξία να επιλέξω με τι θα συνοδεύσω τα πιάτα, τα οποία έχω σκοπό να απολαύσω, στα αγαπημένα μου εστιατόρια.

Ψητό παντζάρι με αγκινάρα και αυγοτάραχο Μεσολογγίου (Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro).

Πρώτο αγαπημένο μέρος που επισκέπτομαι με τα μπουκάλια μου ανά χείρας, είναι το ΦΙΤΑ στο Νέο Κόσμο, ένα μαγαζί το οποίο αλλάζει μενού κάθε μέρα και το οποίο, από την πρώτη μου κιόλας επίσκεψη, με κέρδισε με την «απλότητα» του αλλά και το πολύ προσεγμένο και νόστιμο φαγητό του. Δεύτερο αγαπημένο εστιατόριο που σου δίνει την δυνατότητα να φέρεις το δικό σου μπουκάλι κρασί είναι το Aleria, το οποίο βρίσκεται στο Μεταξουργείο. Τα πιάτα του Γκίκα Ξενάκη εδώ και χρόνια με κάνουν να φεύγω πάντα από το εν λόγω εστιατόριο με ένα χαμόγελο χαραγμένο στα χείλη.

//Aleria, Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο
ΦΙΤΑ, Ντούρμ 1, Αθήνα

* Ο Ελευθέριος Χανιαλίδης έχει αναδειχθεί Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος 2020.


 

Αριστερά: εξαιρετικά ψαρικά, μαμαδίστικα μαγειρευτά στον Κάβο 1964. Δεξιά: Ο Φαίδων Δερνίκος.

Φαίδων Δερνίκος: «Για ζουμερά παϊδάκια και μαμαδίστικα μαγειρευτά»

Για έναν sommelier η πολιτική του BYOB, ακούγεται σαν να είναι βγαλμένη από τον παράδεισο. Να μπορείς να πας το δικό σου κρασί στο αγαπημένο σου εστιατόριο-ταβέρνα και να πληρώσεις απλά ένα μικρό κόστος.

Ένα μαγαζί που έχει υιοθετήσει αυτή την πολιτική είναι ο Κρητικός στην Κάντζα, μία ταβέρνα που λίγο πολύ όλοι έχουμε ακούσει ή επισκεφτεί κάποια στιγμή. Τα άψογα ψημένα και ζουμερά παϊδάκια, το rib eye και φυσικά τα πιο γευστικά αρνίσια νεφράκια που έχετε δοκιμάσει ποτέ, σε συνδυασμό με τον πανέμορφο κήπο του, είναι σημείο συνάντησης για όσους αγαπάνε την κρεατοφαγία. Κάθε φόρα που τον επισκέπτομαι δεν χάνω ευκαιρία για να πάρω μαζί μου 2-3 ή και περισσότερες φιάλες ώστε να δοκιμάσουμε με την παρέα μου αλλά και να μοιραστώ με τα δίπλα τραπέζια καθώς είναι βέβαιο ότι κάποιο γνωστό θα συναντήσω πάντα.

Ζουμερό T-Bone στον Κρητικό.

Ένα δεύτερο μαγαζί με την ίδια πολιτική είναι ο Κάβος 1964 στην Κόρινθο. Εδώ περνάμε στην αντίπερα όχθη καθώς εδώ θα βρείτε εξαιρετικά ψαρικά, μαμαδίστικα μαγειρευτά και μια απίστευτη μακαρονάδα θαλασσινών που δεν γίνεται να μην τη δοκιμάσετε. Το μαγαζί έχει μια ενδιαφέρουσα μικρή λίστα από ελληνικά κρασιά αλλά είναι πρόθυμοί να σας επιτρέψουν να ανοίξετε και μια δική σας φιάλη ώστε να κάνετε τους δικούς σας γευστικούς συνδυασμούς. Ένας ιδανικός προορισμός για μονοήμερη εκδρομή, που μπορείτε να το συνδυάσετε και με μια βόλτα στο Λουτράκι που είναι δίπλα.

//Κρητικός, Αιόλου 49, Κάντζα
Ο Κάβος 1964, Κάβος – Ισθμιας

* Ο Φαίδων Δερνίκος είναι sommelier στο Delta Restaurant. 


 

Aριστερά: Ρεβιθάδα στο Simul. Δεξιά: Η Λίλλυ Χαλκιά.

Λίλλυ Χαλικιά: «Από το Κολωνάκι έως την Τήνο»

Δεν υπάρχει κάτι πιο απολαυστικό από το επιτυχημένο food & wine pairing. Ειδικά για τους «κολλημένους» με το κρασί. Σαν καλή rep-eater, έχω ονειρευτεί συγκεκριμένα πιάτα με τους ιδανικούς τους συνδυασμούς. Έχω ακόμα βρεθεί σε μαγικά χωριουδάκια χωρίς ποτήρια, χωρίς κρασί, ευχόμενη να έπινα μια ωραία γουλιά. Κάπως έτσι βρέθηκα στη Στενή Τήνου, στο Ντουάρ (Πλάτανος), μια κλασσική οικογενειακή χασαποταβέρνα με τηνιακά προϊόντα, κρέατα, τυριά, λαχανικά. Μέσα στην τσάντα Δαλαμάρας, Νάουσα.

Ο «μυθικός» φούρνος του Άρη Βεζενέ.

Παρακάτω συνεχίζουμε με το παντοπωλείο της Τερέζας, στη Μυρσίνη, ένα από τα πιο αγαπημένα μου μέρη για φαγητό, τόσο αυθεντικό, ανάμεσα σε πράγματα που πουλά ένα μπακάλικο, δε φαντάζεσαι ότι θα βρεις τέτοια νοστιμιά. Εκεί, το case stady pairing ήταν  μπάμιες με Sauvignon Blanc και ακολούθησαν ομελέτα με πατάτες και λουκάνικο και κεφτέδες αφρός. Μην πω για τις ντομάτες που μας χάρισε πεσκέσι!

Απέναντι στη Μύκονο, για φρέσκο ψάρι στην ταβέρνα στο Φωκό, ξεχνάς ότι είσαι στο νησί αυτό. Από το τηλέφωνο με ενημέρωσαν με μεγάλη ευγένεια πως ναι, μπορώ να φέρω το δικό μου κρασί και έτσι και έκανα! Ode to Ασύρτικο.

Για φρέσκο ψάρι και άλλα εδέσματα στον Φωκό στη Μύκονο.

Επιστροφή στην Αθήνα και δύο, για πολλούς από εμάς, αξέχαστα βράδια. Τελευταία μέρα της εστίασης πριν το lockdown, Μάρτιος του ’20 και Vezene, με Hermitage του J. L Chave 1997, αχ αυτό το burgerάκι με την τρούφα…Και κλείνω με το πρώτο, για εμένα γεύμα, μετά το άνοιγμα της εστίασης, στο Simul, με τα «κορίτσια» του Jean Francois Ganevat. Καβουροσαλάτα του Καίσαρα και brioche με κουνέλι στιφάδο. Απόλαυση. Και να μην ξεχνάτε, τα αθηναϊκά στέκια έχουν και το καθιερωμένο corkage fee, καθώς έχουν λίστα κρασιού. ΒΥΟΒ για να πιεις κρασί παντού.

//Ταβέρνα ο Πλάτανος (Ντουάρ), Στενή Τήνος
Το παντοπωλείο της Τερέζας, Μυρσίνη Τήνος
Φωκός, Άνω Μερά Μύκονος
Vezene, Βρασίδα 11, Αθήνα
Simul, Υψηλάντου 63 Κολωνάκι

* Η Λίλλυ Χαλικιά είναι sommelier στο Oinoscent και το Noema Mykonos. 


 

Xτένια στα κάρβουνα με το ανάλογο κρασί στον Μακαρέλο.

Εύα Μαρκάκη: «Για κυδώνια και μύδια αχνιστά»

Κλείνοντας θα αφήσω και εγώ το δικό μου αγαπημένο μαγαζί για BYOB που δεν είναι άλλο από το Μακαρέλο. Να μην παρεξηγηθώ, το μαγαζί έχει μια μικρή αλλά περιεκτική λίστα κρασιών αλλά κατόπιν συνεννοήσεως μπορείτε να πάρετε και το δικό σας κρασί μαζί. Να πάρετε για παράδειγμα μια Σαντορίνη για τα κυδώνια ή τα μύδια αχνιστά, ένα Pinot Noir για το χταπόδι στα κάρβουνα, ένα μπαμπάτσικο ροζέ από Ξινόμαυρο για το κριθαρότο γαρίδας. Για μένα ο Μακαρέλος δεν είναι μαγαζί είναι συναίσθημα όπως οι φιλεταρισμένες ψητές σαρδέλες, με μαϊντανό και ντομάτα ψιλοκομμένη της Ελένης!

// Μακαρέλος, Εθνικής Αντιστάσεως 2, Μεγαρέων, Νέα Πέραμος Αττικής

 

Διαβάστε ακόμα: Φέρε το δικό σου κρασί στο εστιατόριο – μήπως να το ξανασκεφτούμε;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top