Γιατί να μην φέρουμε το κρασί από το σπίτι μας; (Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro).

Ο τομέας της εστίασης θα αλλάξει κι άλλο εξαιτίας του κορωνοϊού και των νέων συνθηκών που επιβλήθηκαν σε όλους μας. Τίποτα δεν θα μοιάζει με ό,τι γνωρίζαμε πριν την έλευση της πανδημίας. Συνήθειες του παρελθόντος, πράγματα που τα θεωρούσαμε δεδομένα ή που δεν θέλαμε με τίποτα να τα αμφισβητήσουμε (και οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων, επίσης), τώρα είναι σφόδρα πιθανό να πέσουν ξανά στο τραπέζι και να γίνουν κοινό κτήμα.

Συνηθώς τα εστιατόρια που δίνουν αυτή τη δυνατότητα στους πελάτες τους, τους χρεώνουν με ένα μικρό ποσό.

Πολλά έχουν αλλάξει και στα πορτοφόλια των καταναλωτών. Κάτι που αναπόδραστα θα κάνει ορισμένα εστιατόρια να επανατοποθετηθούν ως προς τις τιμές και τις παροχές τους. Και κάπου εδώ μπαίνει ένα ζήτημα που μέχρι πρότινος ήταν πρακτική κάποιων ελάχιστων μαγαζιών και τώρα, υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών, μπορεί να αποκτήσει καθολικότερη ισχύ.

Πραγματικός οίνος για σκέψη (κατά το τροφή) τώρα που ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης: Θα παίρνατε το κρασί από το σπίτι σας να το πιείτε σε ένα εστιατόριο έτσι ώστε να «γλιτώσετε» κάποια επιπλέον χρήματα; Για κάποιους ενδέχεται να ακούγεται πολύ τραβηγμένο ή να αποτελεί το υψηλότερο σκαλοπάτι της ντροπής. Κι όμως, είναι μια πρακτική που κάποια μαγαζιά στην Ελλάδα και σαφώς πολλά περισσότερα στο εξωτερικό την ακολουθούν δίχως φόβο και ντροπές.

Πέραν όμως από το οικονομικό κομμάτι, μεγάλο ρόλο εδώ παίζει και ο παράγοντας της απόλαυσης. Αν έχετε κρατήσει στο κελάρι σας ένα Ξινόμαυρο για μια 10ετία και ονειρεύεστε να το απολαύσετε με το αγαπημένο σου πιάτο από το αγαπημένο σας εστιατόριο, κρίμα δεν είναι να μην το τολμήσετε; Το  ευχάριστο είναι πως έχει αρχίσει να αποενοχοποιείται κάπως το να φέρει κανείς κρασί από το σπίτι, όπου αυτό είναι εφικτό.

Είναι το γνωστό BYOB (το αρκτικόλεξο σημαίνει: Bring Your Own Bottle), επί το ελληνικότερο: φέρε το δικό σου κρασί. Συνηθώς τα εστιατόρια που δίνουν αυτή τη δυνατότητα στους πελάτες τους, τους χρεώνουν με ένα μικρό ποσό. Αυτό το ποσό ονομάζεται με τον Αγγλικό όρο Corkage fee. Στη χώρα μας πολλά εστιατόρια δεν χρεώνουν αν τους το ζητήσουμε. Άλλα ζητούν 5-10 ευρώ και κάποια την ελάχιστη τιμή της φιάλης, ποσό που καλύπτει το σέρβις, τα ποτήρια, τις καράφες κ.λπ.

Δίχως το επιπλέον έξοδο για το κρασί, ο πελάτης μπορεί να γίνει πιο γαλαντόμος με τα πιάτα.

Ένας λόγος είναι ότι το εστιατόριο δεν διαθέτει μια ολοκληρωμένη λίστα κρασιών και τρίτος λόγος ότι ο πελάτης επιθυμεί να φέρει ένα σαφώς πιο ακριβό κρασί από τα υπάρχοντα του εστιατορίου για να γιορτάσει μια ξεχωριστή ημέρα (βλ. γενέθλια, επέτειο, πρόταση γάμου κ.λπ.).

Αυτή τη στιγμή, φυσικά προ Covid-19,  τέτοια εστιατόρια είναι όπως: το Vezene, το Steak Alive, το Aleria, τα Τρία Γουρουνάκια στη Θεσσαλονίκη, το Μεζεδωπολείο Μπούσουλας στα Καμίνια, το Γίδι, το Φίτα, το Αγκυροβόλι του Σωτήρη στον Πειραιά, ο Μακαρέλος στη Νέα Πέραμο, το Θαλασσάκι στην Τήνο και αρκετά άλλα.

Υπάρχει και παράπλευρο κέρδος για το εστιατόριο. Δίχως το επιπλέον έξοδο για το κρασί (ένα καλό κρασί ανεβάζει πάντα τον λογαριασμό), ο πελάτης μπορεί να γίνει πιο γαλαντόμος με τα πιάτα, να παραγγείλει πολλά περισσότερα από αυτά που θα είχε υπολογίσει να παραγγείλει αν είχε στο μυαλό του και τον «βραχνά» του κρασιού.

Εκεί που θα έπρεπε να δώσεις έως και 120 ευρώ για δύο μπουκάλια καλού κρασιού, μπορείς το ίδιο ποσό να το διαθέσεις για πιάτα που πραγματικά θα ανεβάσουν τη γευστική απόλαυση της βραδιάς. Κάπως έτσι είναι όλοι κερδισμένοι. Τόσο ο πελάτης, όσο και ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου.

Θα είναι άδικο να μην αφήσετε ένα γενναίο φιλοδώρημα αν το εστιατόριο δεν θα σας χρεώσει για το δικό σας κρασί.

Επίσης, φανταστείτε το μέτρο να εφαρμόζεται σε ψησταριές ή ψαροταβέρνες που δεν έχουν λίστα κρασιών ή σε εστιατόρια στην επαρχία. Κερνάς κι ένα κρασί τον ιδιοκτήτη, γίνεστε όλοι μια παρέα και περνάτε καλά και πιο οικονομικά.

Προσοχή, όμως: θα είναι άδικο να μην αφήσετε ένα γενναίο φιλοδώρημα φεύγοντας αν ο ιδιοκτήτης σας δώσει το ελεύθερο να φέρετε το δικό σας κρασί και δεν σας χρεώσει. Αν μη τι άλλο, ας είμαστε ευγενείς και ανοιχτοχέρηδες. Τέλος το σωστό είναι αν θέλετε και μπορείτε να ανοίξετε παραπάνω φιάλες κρασί, να ανοίξετε και μια από εστιατόριο δείχνοντας πως δεν υποτιμάτε τη λίστα τους αλλά επιβραβεύετε την προσπάθεια.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα Top-10 κρασιά για το Πάσχα, από τους ειδικούς του Botilia.gr

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top