Tα αμπέλια του Saint-Nicolas de Bourgueil στο Λίγηρα. Εκεί το Cabernet Franc κλέβει καρδιές (φωτογραφία: tourainenature.co.uk).

To Cabernet Franc είναι ο «άσημος» (σχετικά) συγγενής του Cabernet Sauvignon που θεωρώ πως δεν λαμβάνει την προσοχή (ή τη λατρεία) που του αξίζει. Ελαφρώς πιο θηλυκό και φίνο από το Sauvignon, το Franc είναι η επιτομή αυτού που λέμε «και του σαλονιού και του λιμανιού».

Μια άλλη Ντένυ Μαρκορά που μπορεί με την ίδια ευκολία να γοητεύσει σε δεξίωση της Αγάπης (Βαρδινογιάννη ντε) ή να συλληφθεί για επεισόδια σε αγώνα του ΠΑΟ, πάντα όμως με απαράμιλλο στυλ. Το Cabernet Franc είναι ακριβώς έτσι, αιθέριο και λουλουδάτο μεν αλλά με τσαμπουκά και ενίοτε… ζωώδη ένστικτα.

Το Cabernet Franc είναι αιθέριο και λουλουδάτο μεν αλλά με τσαμπουκά και ενίοτε… ζωώδη ένστικτα.

Ας τα πάρουμε από την αρχή, με κάποιες πληροφορίες για μια από τις αγαπημένες μου ερυθρές ποικιλίες. Αρχικά, το Cabernet Franc είναι “γονιός” του Cabernet Sauvignon (αλλά και του Carmenere). Για το λόγο αυτό μοιράζονται αρκετές ομοιότητες όπως η φυτικότητα και το ζουμερό και ξινούτσικο κόκκινο φρούτο. Έχουν όμως και αρκετές διαφορές.

Το Le Dôme είναι ένα κλασικό Cabernet Franc του Château Le Dôme.

Το Franc ωριμάζει τουλάχιστον μια βδομάδα νωρίτερα από το Sauvignon, γεγονός που το καθιστά μια πολύτιμη ποικιλία για τα χαρμάνια του Bordeaux, ιδίως σε κακές χρονιές. Συγκριτικά με το Sauvignon έχει μεγαλύτερη φινέτσα, πιο ελαφρύ σώμα και πιο μεταξένιες τανίνες. Αυτό σημαίνει πως το δυναμικό παλαίωσης είναι μικρότερο για το Franc αλλά, για να είμαι ειλικρινής, στη νεότητα του είναι που είναι ακαταμάχητο. Φανταστείτε βιολέτες, πράσινο τσάι, ευκάλυπτο και κράνα, φραγκοστάφυλα και βύσσινα ντυμένα με μαύρη δαντέλα.

Πού καλλιεργείται; Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε από το Bordeaux που αναφέρθηκε παραπάνω. Το συναντάμε στα περισσότερα χαρμάνια αλλά σχεδόν ποτέ μόνο του (Château Trottevieille’s Vieilles Vignes 100% Cabernet Franc). Στο Bordeaux αποτελεί σοβαρό μπαλαντέρ που ενισχύει το χαρμάνι αρωματικά αλλά και δομικά, μαλακώνοντας το σύνολο.

Το Chinon έχει έντονο το ζωικό και γήινο στοιχείο (φωτογραφία: winecasual.com).

Υπάρχουν βέβαια και κάποια Château που “ποντάρουν” περισσότερο στο Cabernet Franc, όπως το Cheval Blanc, το Le Dome και το Ausone (ναι, δεν τα πήγε και άσχημα). Εκεί όμως που πρωταγωνιστεί πραγματικά και κλέβει καρδιές είναι ο Λίγηρας. Εκεί συναντάμε τα appellation (προσδιορισμός του τόπου καλλιέργειας των σταφυλιών για ένα κρασί)  Chinon, Bourgueil, Saint-Nicolas de Bourgueil και Saumur-Champigny. Κάθε ένα έχει τη δική του γοητεία, με το Chinon να έχει έντονο το ζωικό και γήινο στοιχείο και… να η πλευρά του “λιμανιού” που σας υποσχέθηκα στην αρχή.

Tο Bourgueil (αριστερά) και το Saumur-Champigny (δεξιά) είναι φίνα, με τονισμένη οξύτητα και έντονο κόκκινο φρούτο.

Από την άλλη μεριά, το Bourgueil και το Saumur-Champigny είναι πιο φίνα, με τονισμένη οξύτητα και έντονο κόκκινο φρούτο πλαισιωμένο από γλυκά μπαχάρια και ξύσματα μολυβιού (κάτι μεταξύ ξύλου και γραφίτη, δε μπορώ να το εξηγήσω πιο απλά). Να σημειωθεί πως στα παραπάνω appellations επιτρέπεται ένα 10-15% από άλλες ποικιλίες της περιοχής, που σπανίως όμως χρησιμοποιείται.

Στο Λίγηρα το Franc ονομάζεται και Breton προς τιμήν του Ηγούμενου Breton, του Αββαείου του Bourgeil που καλλιεργούσε τα δικά του αμπέλια με Cabernet Franc.

Το Cabernet Franc του domaine  Clos Rougeard (φωτογραφία: timeincuk.net).

Παραγωγοί που αξίζει να δοκιμάσετε είναι η Olga Raffault, το Clos Rougeard, το Clau de Nell της θρυλικής Anne Claude Leflaive και το Domaine du Mortier. Επιπλέον, αν αγαπάτε τις έξτρα geeky πληροφορίες σας έχω δυο. Πρώτον, στο Λίγηρα το Franc ονομάζεται και Breton προς τιμήν του Ηγούμενου Breton, του Αββαείου του Bourgeil που καλλιεργώντας τα δικά του αμπέλια με Cabernet Franc συνέβαλε στη δημοφιλία της ποικιλίας και στο στυλ των κόκκινων κρασιών του Λίγηρα.

Δεύτερον, υπάρχει ένα Chateau, το Château d’Usse, που φημολογείται πως αποτέλεσε την έμπνευση για το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης στην ταινία της Disney. Φυτεύσεις του Franc συναντάμε και στο Languedoc όπου συμμετέχει σε χαρμάνια αλλά και σε μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις. Εδώ το στυλ είναι πιο ώριμο και πιο πλούσιο.

Το Le Macchiole Paleo είναι ένα ρωμαλέο και δομημένο Franc (φωτογραφία: gentlemens-journey.dr).

Φεύγοντας από τη Γαλλία συναντάμε το Cabernet Franc και στην Ιταλία, κυρίως στη Νότια και στην περιοχή του Bolgheri. Στο Bolgheri (το χωριό των supertuscans) γεννιούνται κάποια από τα πιο ρωμαλέα και δομημένα Franc όπως το Le Macchiole Paleo, το Duemani και το Guado al Tasso Matarocchio του Antinori.

Aπό Ιταλία δοκιμάστε οπωσδήποτε το Duemani (φωτογραφία: pandolfini.it).

Μεταφερόμαστε εκτός Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Αργεντινή όπου η ποικιλία, στα υψηλά υψόμετρα της Mendoza, δίνει κρασιά εξαιρετικής κομψότητας και απίστευτης συμπύκνωσης, που ξεχειλίζουν μύρτιλα, βύσσινα, βιολέτες και λεβάντα.

Ο Piero Antinori και το εκλεκτό Guado al Tasso Matarocchio.

Αν θέλετε να το παίξετε αλητεία μπορείτε να βάλετε δίπλα σε ένα Franc και σουβλάκια με χοιρινό.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα οινοποιεία Bodega Aleanna (El Enemigo), Zorzal και φυσικά Catena Zapata. Το συναντάμε και στη Χιλή όπου μπορούμε να βρούμε λιγότερα μεν, αλλά αρκετά ενδιαφέροντα δείγματα και με καλό value for money. Κλείνουμε με τον Καναδά, όπου εκεί βρίσκουμε μια έκπληξη: Γλυκά κρασιά, συγκεκριμένα icewine, από Cabernet Franc! Είναι σπάνια αλλά πραγματικά υπέροχα, με αρώματα από όλο το φάσμα των κόκκινων φρούτων, αποξηραμένα άνθη και πικάντικες νότες. Αν είναι να δοκιμάσετε ένα, στοχεύστε στην κορυφή, οινοποιείο Inniskillin. Φυσικά στην περιοχή θα βρείτε και ξηρές εκδοχές.

Kαι με το φαγητό τι κάνουμε; Λοιπόν, έχουμε και λέμε. Στα φίνα κρασιά του Λίγηρα θα έβαζα δίπλα φιλέτο πάπιας με σάλτσα κόκκινων φρούτων ή μπουτάκι πάπιας braise με κεράσια και κρασί, rillettes πάπιας ή χοιρινού, χοιρινή τηγανιά με χρωματιστές πιπεριές και κοτόπουλο κοκκινιστό.

Στα Cabernet Franc εξ Αργεντινής και Χιλής βάλτε δίπλα αρνάκι με δεντρολίβανο στο φούρνο.

Τώρα βέβαια αν θέλετε να το παίξετε αλητεία μπορείτε να βάλετε δίπλα και σουβλάκια, με χοιρινό και μια σάλτσα που κάνουν στη βόρεια Ελλάδα με πιπεριές και πελτέ (πάπρικα νομίζω τη λένε). Η οξύτητα του Franc και η φυτικότητα του πάνε ταμάμ με πιάτα που έχουν ντομάτα, κόκκινα φρούτα (και οξύτητα γενικότερα) ή ανάλογα αρώματα από πιπεριές και βότανα.

Ενα εκλεκτό Cabernet Franc από τo οινοποιείo Catena Zapata.

Στα «μοσχάρια» της Ιταλίας απαντάμε με μοσχάρι! Prime Rib και Tomahawk, ή bistecca Fiorentina, αν είστε τυχεροί, σιτεμένα και ψημένα αυστηρά rare. Ιδανικά προτείνω να τα σερβίρετε όπως οι Ιταλοί, με λίγη ρόκα, λευκά φασόλια (cannellini), ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μια στάλα αληθινό Βαλσάμικο από τη Modena και μπόλικο ανθό αλατιού.

Στα Cabernet Franc εξ Αργεντινής και Χιλής θα έβαζα δίπλα asado με σάλτσα chimichurri και αρνάκι με δεντρολίβανο στο φούρνο ή σάντουιτς Cubano και quesadilla, για τις πιο φρέσκες εκδοχές. Τώρα για το icewine, η καρδιά μου είναι ήδη δοσμένη στο συνδυασμό με πάβλοβα φράουλα ή έστω Eton Mess που έχω και στο χωριό μου, το Λονδίνο.

 

Διαβάστε ακόμα: Κυρία Vixen, τι λέτε για τα vegan κρασιά;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top