Το Cultivos στηρίζει τη διαφορετικότητά του στις μικρές αδιόρατες λεπτομέρειες, στη φιλοσοφία του, στον επαγγελματισμό των baristi, αλλά κυρίως στην επιλογή των ποικιλιών του καφέ.

Στο Andro αγαπάμε τον ποιοτικό καφέ και δεν παύουμε να αναζητούμε νέα στέκια που τιμούν την καθημερινή μας συνήθεια. Η αλήθεια είναι ότι συνεχώς αυξάνονται τα μέρη όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει αξιόλογο καφέ, γεγονός που μας έχει κάνει και πιο απαιτητικούς ως καταναλωτές. Γι αυτό με ενδιαφέρον ανακαλύψαμε μια νέα «αλυσίδα» που έχει σήμερα μόλις δύο καταστήματα στο ενεργητικό της αλλά και όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί στρατηγικά και να γίνει πρώτη δύναμη στον καφέ.

Ο λόγος για τα Cultivos Coffee που μόλις άνοιξαν στην Νέα Σμύρνη. Την καινούργια πρόταση του Γιάννη Ταλούμη και της Taf. Ένα άκρως οικολογικό μαγαζί το οποίο δεν δίνει προτεραιότητα στη φανταχτερή διακόσμηση, αλλά προτιμά τις απλές, λιτές γραμμές που «καδράρουν» τα μικρά έργα τέχνης που είναι οι φρεσκοφτιαγμένοι, καυτοί και αρωματικοί καφέδες με ονομασία προέλευσης, από τα χέρια εκπαιδευμένων baristi.

Καρέ-καρέ η μυσταγωγία του αλέσματος και οι επιδέξιες κινήσεις του barista πριν την παρασκευή του καφέ.

Εδώ, η επικοινωνία του barista με τον πελάτη περνάει σε πρώτο πλάνο και σε αυτό συμβάλουν και οι εσπεσομηχανές Moodbar της La Marzocco που χρησιμοποιούν. Η τοποθέτησή τους στο μαγαζί (φανταστείτε τις σας ντιζαϊνάτους «κύκνους» μπύρας draft) δίνει τη δυνατότητα στον barista να είναι σε άμεση επαφή με τον επισκέπτη και τον τελευταίο να βλέπει με κάθε λεπτομέρεια πως ετοιμάζεται ο καφές του. Με απλά λόγια, ο barista δεν έχει πλέον γυρισμένη την πλάτη του στο πάσο ούτε κρύβεται πίσω από μια ογκώδη καφετιέρα.

Η περιήγηση μας ξεκίνησε με το house blend που έχουν πάντα στους μύλους τους, τον Pianeta, ένα χαρμάνι από την Γουατεμάλα, την Βραζιλία και την Κολομβία.

Η αλήθεια είναι ότι σας είχαμε ενημερώσει πρώτοι σχετικά για το Cultivos σε προηγούμενο άρθρο μας, όπου τονίσαμε την διαφορετικότητα που θα κόμιζε σε σχέση με τα άλλα καφέ της περιοχής. Αυτή τη φορά επανερχόμαστε για να κάνουμε μια διεξοδική… γευσιγνωσία στα ποικίλα ροφήματα που μπορείτε να απολαύσετε στο Cultivos.

Με ή χωρίς αφρόγαλα, η υφή και το άρωμα που διαθέτει ο καφές στο Cultivos Coffee δεν γίνεται να κρυφτεί.

Για να τεστάρουμε τα καλούδια του καφέ που σερβίρουν στο Cultivos Coffee, είχαμε ξεναγό  έναν έμπειρο και βραβευμένο barista της Taf, τον Στέφανο Πατεράκη. Η περιήγηση μας ξεκίνησε με τον καφέ ροής (έτσι ονομάζεται το βασικό χαρμάνι που έχουν πάντα στους μύλους τους), τον Pianeta. Ένα blend από την Γουατεμάλα, την Βραζιλία και την Κολομβία.

Πρώτα τον απολαύσαμε σε espresso που έδινε ένα αρκετά δυνατό και γεμάτο φλιτζάνι με νότες από κακάο, μαύρη ζάχαρη και ευπρόσδεκτη οξύτητα που «επέμενε» στην επίγευση. Με την προσθήκη γάλακτος στον cappuccino, ισορροπούσε πλήρως και έδινε ένα μεστό αποτέλεσμα. Σας τον προτείνουμε και σε εκδοχή σε flat white όπου ο χαρακτήρας του καφέ είναι πιο ευδιάκριτος μιας και για την παρασκευή του χρησιμοποιείται διπλή δόση espresso.

Στο Cultivos ο καφές εξελίσσεται μια εμπειρία κι όχι σε απλή κατανάλωση.

Σειρά πήρε ο Corazón Cheri Bota από την Κόστα Ρίκα, ένας πολύ γλυκός καφές. Υπό μορφή espresso έδινε ένα όμορφα αρωματικό φλιτζάνι με έντονη βανίλια στη μύτη ενώ όταν μπήκε και το γάλα τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο γλυκά. Η βανίλια επανήλθε ακόμα πιο τονισμένη και η συνολική εμπειρία έγινε άκρως αρωματική και γλυκόπιοτη.

«Όταν μας ζητάνε ζάχαρη σε αυτόν τον καφέ, τους προτείνουμε να δοκιμάσουν μια πρώτη γουλιά χωρίς, και αν δεν τους αρέσει να προσθέσουν στη συνέχεια» θα μας πει ο Στέφανος. «Και τις περισσότερες φορές καταλήγουν να τον πιούν σκέτο» θα συμπληρώσει. Πράγματι ο καφές αυτός από μόνος του είναι τόσο όμορφα ηδύς που η προσθήκη οποιαδήποτε γλυκαντικής ουσίας θα του χαλούσε τον μοναδικό χαρακτήρα.

Ο cappuccino στο Cultivos Coffee δεν είναι… γάλα με κάτι από καφέ. Η ισορροπία είναι ευδιάκριτη έτσι ώστε να βγαίνουν στην επιφάνεια όλα τα αρώματα του καφέ δίχως να πνίγονται από τις στρώσεις του γάλακτος.

Για το τέλος κρατήσαμε τον αγαπημένο μας Esperanza που προέρχεται και αυτός από την Κόστα Ρίκα. Όση ώρα ο Στέφανος δούλευε μπροστά στο Moodbar, αυτή την φανταστική εσπρεσομηχανή της La Marzocco, θυμηθήκαμε πόσο είχαμε γοητευτεί από τον συγκεκριμένο καφέ, την πρώτη φορά που τον δοκιμάσαμε στη «ναυαρχίδα» της Taf στην Εμμανουήλ Μπενάκη:

Κόκκινα φρούτα πλημμύρισαν τη μύτη μας με το που φέραμε στο στόμα το ζεστό φλιτζάνι. Η πρώτη γουλιά, σαγηνευτική. Η στρογγυλεμένη οξύτητα, το όμορφο και μακρύ τελείωμα αλλά και η επίγευση από κόκκινο σταφύλι που άφηνε στον ουρανίσκο μας κέρδισαν για άλλη μια φορά.

Αν δοκιμάσετε καφέ φίλτρου στο Cultivos θα αλλάξετε πλήρως γνώμη για τους συνήθεις «πλαδαρούς» καφέδες φίλτρου.

Εδώ η επικοινωνία με τον πελάτη περνάει σε πρώτο πλάνο: Χάρη στις εσπρεσομηχανές Moodbar της La Marzocco, ο barista δεν έχει πια γυρισμένη την πλάτη του ούτε κρύβεται πίσω από μια ογκώδη καφετιέρα.

Ασφαλώς έπρεπε να δοκιμάσαμε τον Esperanza και σε cappuccino. Η παρασκευή αυτή τον γλύκαινε και ανέδιδε ακόμα περισσότερη την αίσθηση των κόκκινων φρούτων. Γι αυτό ζητήσαμε να μας τον προσφέρουν και υπό μορφή καφέ φίλτρου, σε V60 σύστημα εκχύλισης (όχι σε καφετιέρα).  Όταν η κούπα ήταν καυτή κυριαρχούσαν νότες βατόμουρου και μια αξιοσημείωτη οξύτητα. Καθώς όμως κρύωνε ο καφές γινόταν όλο και πιο γλυκόπιοτος και αποκτούσε μια πιο σταφυλένια γεύση, ενώ και η οξύτητα του στρογγύλευε ευχάριστα.

Pianeta, Corazón Cheri Bota, Esperanza: Όποια από τις τρεις ποικιλίες επιλέξετε, δεν θα πιείτε έναν απλό καφέ.

Ήπιαμε αρκετούς καφέδες στην επίσκεψη μας και δεν μπορούσαμε να το κάνουμε με άδειο στομάχι. Τα Cultivos Coffee προτείνουν και ορισμένα αλμυρά και γλυκά σνακ που μπορείτε να πάρετε στο χέρι ή να καθίσετε να τα απολαύσετε τόσο στο ψηλό πάσο όσο και στα τραπεζάκια έξω στην Ομήρου. Μας τράβηξαν την προσοχή οι έξυπνες σαλάτες  που σερβίρονται σε γυάλινα βαζάκια, αλλά και η χειροποίητη μηλόπιτα που συνδυαζόταν έξοχα με τον καφέ φίλτρου Esperanza. Φεύγοντας, μαζί με έναν καυτό cappuccino Pianeta στο χέρι σε οικολογικό καφέ χάρτινο κύπελλο, πήραμε και ένα αφράτο muffin καραμέλας!

 

//Διεύθυνση: Ομήρου 48, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9358754.

 

Διαβάστε ακόμα: Άρωμα Taf, όσα ζήσαμε με την πρωτοποριακή Ελληνική εταιρία καφέ στο Athens Coffee Festival.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top