Cardhu: Το γενναιόδωρο Malt

Σε όποια από τις τρεις εκδοχές παλαίωσης (12, 15 και 18 ετών) κι αν το δοκιμάσετε, ένα είναι σίγουρο: Το εμβληματικό αυτό ουίσκι του Speyside δίνει πάντα περισσότερα από όσα παίρνει.

 
Cardhu - Spirit Still-ok

Ο αποσταλακτήρας όπου καταλήγουν τα «δάκρυα» του κύκνου-άμβυκα.

Ευπρόσδεκτη η τάση του mixology με τα πολύχρωμα κοκτέιλ που σερβίρονται πλέον σε κάθε γωνιά της πόλης. Όμως κάποιες κλασικές αξίες παραμένουν σταθερές, όπως το Cardhu Single Malt Scotch Whisky. Μπορεί να το γνωρίζεις ως το ουίσκι με το ξύλινο πώμα που έπινε και ο πατέρας σου. Δεν είχε δοκιμάσει υγρό καπνό, λικέρ eldelflower και καϊπιρίνια με τσίπουρο, αλλά ήξερε να αναγνωρίζει το αυθεντικό.

Το αποστακτήριο του Cardhu ιδρύθηκε πριν 190 χρόνια από τον John Cumming και είναι ένα από τα παλαιότερα του Speyside. Ο John δεν ήταν κάποιος βροντερός Σκωτσέζος με φουντωτά κόκκινα φρύδια, όπως ο Braveheart, αντίθετα ήταν αυτός που όρθωσε τους κομψούς χάλκινους άμβυκες κάτω από τη χαρακτηριστική, κωνική σκεπή του αποστακτηρίου. Κι όμως, ήταν δύο πρωτοπόρες γυναίκες εκείνες που γιγάντωσαν το εμβληματικό αυτό malt: η σύζυγός του, Helen Cumming, με την κόρη της, Elisabeth. Και οι δύο είχαν ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, ήταν γενναιόδωρες και συμπονετικές. Σήμερα, η καλοσύνη και η δύναμη των δύο αυτών γυναικών μνημονεύονται στη συσκευασία του Cardhu, µε την απεικόνιση μιας γυναίκας που σηκώνει τη σημαία.

Bottle and carton new 15yo-ok

Το ιδιοσυγκρασιακό Cardhu 15 ετών. Δοκιμάστε το με λίγη μαύρη σοκολάτα.

Η Helen, που αρχικά πουλούσε μπουκάλια Cardhu σε περαστικούς, απέκτησε δικαίως τον τίτλο της «πρώτης Κυρίας» του ουίσκι. Έγινε ιδιαίτερα αγαπητή στην κοινότητα των αποσταγματοποιών του Speyside, καθώς τους προειδοποιούσε για τις αφίξεις εφοριακών, υψώνοντας μια ειδική σημαία (!). Το αποστακτήριο ιδρύθηκε το 1823 και παραμένει κορυφαίο landmark του Speyside.

Cardhu - Distillery Building - Colour-ok

Το αποστακτήριο ιδρύθηκε πριν 190 χρόνια και παραμένει κορυφαίο landmark του Speyside.

Το Cardhu είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα της «απαλής» οικογένειας των ουίσκι του Speyside. Το νερό από τους λοφίσκους του Mannoch, η αργή απόσταξη, και η ωρίμανση που γίνεται σε δρύινα βαρέλια, επισφραγίζουν τα χαρακτηριστικά του.

Απολαύστε το ιδανικά χωρίς πάγο, ή με λίγο μεταλλικό νερό. Σε ένα ποτήρι ουίσκι με βαριά βάση και λεπτό χείλος που στενεύει προς τα πάνω, «φυλακίζοντας» τα αρώματα του.

Το Cardhu προσφέρεται σε τρεις εκδοχές παλαίωσης, 12, 15 και 18 ετών, στην ίδια τετράγωνη «φιάλη» με τα βαθουλώματα για τα δάκτυλα που θυμίζει ακριβή καράφα.

To Cardhu 12 years old είναι το αρχετυπικό απαλό malt. Το χρυσαφένιο χρώμα, το μεσαίας βαρύτητας «σώμα» και η ισορροπημένη γεύση του το καθιστούν ένα εξαιρετικό «διαβατήριο» για τον πολύπτυχο κόσμο των malts.

Στο στόμα κυριαρχεί μια ντελικάτη, απαλή, φρουτένια γεύση που συνδυάζει τον μεταξένιο χαρακτήρα της με μία ευχάριστη ξηρή επίγευση. Απολαύστε το σκέτο ή με έναν πάγο.

Συνοδεύστε το με εξαιρετικά deli ελληνικής παραγωγής, όπως προσούτο Ευρυτανίας, συκομαΐδα Κερκύρας και αυγοτάραχο Μεσολογγίου.

Συνοδεύστε το Cardhu 12 years old με εξαιρετικά ελληνικά deli, όπως προσούτο Ευρυτανίας, συκομαΐδα Κερκύρας και αυγοτάραχο Μεσολογγίου.

 

Cardhu - Master Blender-ok

O αποσταγματοποιός υπηρετεί μια παράδοση αιώνων.

Το Cardhu 15 years old είναι βαθύτερο σε χρώμα, και πιο σύνθετο αρωματικά, αλλά κομψό και ισορροπημένο. Σαν μεγαλύτερος αδερφός είναι σοφότερο, με πιο έντονη γεύση. Δίνει μια βαθιά αίσθηση αρμονίας και έχει επίγευση που πλησιάζει αυτή της μαύρης σοκολάτας που το καθιστούν εξαιρετικό συνοδευτικό ακόμα και για ένα πλήρες δείπνο με καλό πλούσιο κόκκινο κρέας ή κυνήγι.

Το Cardhu 18 years old αποκτά ορειχάλκινες ανταύγειες έχοντας ωριμάσει αργά. Διαθέτει γλυκιά και λεία υφή, με φρουτώδη πυρήνα και πλούσια γεύση σοκολάτας. Απολαύστε το σκέτο, σε μια πολύτιμη στιγμή, επιβραβεύοντας τον εαυτό σας ή και καλούς φίλους.

Θέλετε να επισκεφθείτε το αποστασκτήριο του Cardhu; Λεπτομέρειες εδώ.

Cardhu Panorama1-ok

Στις αποθήκες όπου παλαιώνουν τα βαρέλια, έχουν θέα στα χρυσαφένια στάχυα της… πρώτης ύλης για το “μερίδιο των αγγέλων”.

Διαβάστε ακόμα: Πάτρικ Λι Φέρμορ: Πώς διέσχισε, 18 χρονών, την Ευρώπη με τα πόδια!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Eπικά κρέατα στον ξυλόφουρνο, παγωμένη σαμπάνια στο ποτήρι, bloody maries και κρεατόσουπες με βοδινή ουρά για το χανγκόβερ, Milli Vanilli και Samantha Fox στα ηχεία. Τα Κυριακάτικα γεύματα του Άρη Βεζενέ επιστρέφουν για 5η χρονιά. Μη φάτε πρωινό.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro