Ήρθε το Πάσχα και μαζί του τα κλασικά και απολαυστικά εδέσματα όπως η μαγειρίτσα, το αρνάκι ή το κατσικάκι, το κοκορέτσι και φυσικά τα συνοδευτικά τους. Τι θα πιούμε; Μην αγχώνεστε καθόλου, θα τα πάρουμε όλα ένα ένα με τη σειρά και θα βρούμε το καταλληλότερο οινικό ταίρι. Γι αυτό η οινική ομάδα του Andro απευθύνθηκε στην ομάδα των οινολόγων και οινοχόων των καβών Cellier (κορυφαίες στον τομέα τους) και καταλήξαμε στις ιδανικές προτάσεις.
Mε τη μαγειρίτσα
Ξεκινάμε πρώτα από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και φυσικά με την παραδοσιακή μας μαγειρίτσα: Λιπαρότητα, γήινες νότες, οξύτητα, έντονα αρώματα από τα μυριστικά βότανα να πλημμυρίζουν τον ουρανίσκο, και η “σπαζοκεφαλιά” του αυγολέμονου. Το ιδανικό ταίριασμα είναι ξεκάθαρα ένα τραγανό και φρουτώδες Sauvignon Blanc και μάλιστα από τη Νέα Ζηλανδία. Δοκιμάστε το εξαιρετικό Invivo Sauvignon Blanc με την υπογραφή του απόλυτου Sex & the City girl, της Sarah Jessica Parker (true story). Η λεμονάτη οξύτητά του, ο φυτικός χαρακτήρας του και το πλούσιο τροπικό φρούτο θα ταιριάξουν τέλεια με το πιάτο.
Bonus tip: Καταναλώνεται μετά μανίας παρέα και με χορτόπιτες και πράσινες σαλάτες που θα παίξουν την Κυριακή του Πάσχα, οπότε μη φοβηθείτε να πάρετε αρκετές φιάλες.
Mε τις αυγοσαλάτες
Και φτάνουμε στη μεγάλη μέρα, την Κυριακή! Ο χορός του μεγάλου φαγοποτιού ξεκινάει με ευφάνταστες αυγοσαλάτες. Λέω ευφάνταστες γιατί βρίσκω το λαδόξιδο αφόρητα βαρετό και καθόλου φιλικό προς το κρασί. Μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε μια σαλάτα με λίγη μαγιονέζα, μουστάρδα Dijon, κάπαρη, αγγουράκι τουρσί, ραπανάκι και μπόλικο μαϊντανό και να βάλετε δίπλα ένα δροσερό και τραγανό Chardonnay από τη Βόρεια Ιταλία όπως το Tormaresca Chardonnay του κορυφαίου Antinori.
Αν αγαπάτε τα πικάντικα, τότε μπορείτε να ετοιμάσετε deviled eggs και δίπλα τους να βάλετε μια ζουμερή και κομψή ροζέ Προβηγκία, όπως το Saint Victoire rosé του J.Quiot. Παράλληλα, αν έχουμε μαρουλοσαλάτες με μπόλικες πρασινάδες και αρκετή φρεσκάδα, αν δεν πιούμε Pinot Grigio του Zonin, τι θα πιούμε; Και ο άνηθος θα “γράψει” τέλεια.
Δεν θέλετε να αρχίσετε αμέσως το αλκοόλ όσο ψήνεται το αρνί; Κανένα πρόβλημα, το αρωματικό και ντελικάτο Natureo Torres από Μοσχάτο -χωρίς οινόπνευμα- θα ταιριάξει τόσο με τα εδέσματα όσο και με την ανοιξιάτικη διάθεση.
Γενικά, στις σαλάτες καλό είναι να υπάρχει ποικιλία, μιας και οι μεζέδες που θα ακολουθήσουν το έχουν το… λιπάκι τους. Φερειπείν, τώρα που οι φράουλες είναι της εποχής, μπορείτε να κάνετε μια απολαυστική σαλάτα με burrata, φράουλες, βαλσάμικο και μαύρο πιπέρι. Όλη η άνοιξη σε μια μπουκιά! Συνοδεύστε την με ένα φλοράλ και κερασένιο ροζέ από Negroamaro, όπως το Calafuria Tormaresca του Antinori.
Mε τα τυριά
Κλείνοντας τα συνοδευτικά, πάμε στα τυριά: Η μια επιλογή είναι κάποια τάρτα ή πίτα με τυριά, πλούσιες και πληθωρικές και οι δυο, οπότε ήρθε η ώρα να περάσουμε στα ελαφριά κόκκινα. Το La Vignée Pinot Noir του Bouchard είναι ένα θεϊκό Pinot Noir με άφθονο κόκκινο φρούτο και δροσιστική οξύτητα που θα ισορροπήσει με τη λιπαρότητα του πιάτου. Επιπλέον, αν έχει ζέστη, είναι αυτό το κόκκινο που δροσερό μπορεί να σας συνοδεύσει σε όλο το τραπέζι, ακόμα κι όταν βγουν τα βαριά πυροβολικά.
Αν πάλι οι πίτες σας φαίνονται βραχνάς αλλά όσο παίζουν τα κάρβουνα ορέγεστε μια παχoυλή φέτα από Μαστέλο ψητή στη σχάρα, τότε πάρτε και ένα πονηρό chutney βερίκοκου ή πιπεριάς και ζήστε τολμηρά απολαμβάνοντας ένα γαστρονομικό orange wine σαν το Orange Gold του Gerard Bertrand.
Mε εκλεκτά λουκάνικα και συκωταριές
Το ιδιαίτερο χαρμάνι από Chardonnay, Grenache Blanc, Viognier, Marsanne, Mauzac και Muscat δίνει ένα ανθικό, μελένιο κρασί με στιβαρή δομή που θα το δοκίμαζα και με μερικά γλυκάδια ή νεφράκια (μόνο για μερακλήδες).
Καλά θα πείτε, κανένα λουκανικάκι δε θα φάμε; Θα φάμε! Με καραμελωμένα κρεμμύδια, bbq sauce ή σκέτα, και θα πιούμε ένα κρασί με ρωμαλέες τανίνες και μπόλικο φρούτο για να τα βάλει με τον πικάντικο χαρακτήρα του πιάτου. Ιδανική επιλογή αποτελεί το Lacryma Christi Rosso, Feudi di San Gregorio, από Aglianico και Piedirosso, δίχως ίχνος βαρελιού.
Mε το κοκορέτσι
Και μπαίνουμε σε ρυθμό σούβλας. Πρώτη στάση, κοκορέτσι. Λιπαρό, τραγανό αλλά και μαλακό με τονισμένο τον «ζωώδη» χαρακτήρα αποζητά διακαώς φρούτο, οξύτητα και γήινες νότες. Οπότε, τι καλύτερο από ένα φρουτώδες Chianti Classico όπως το Peppoli του Antinori; Επιπροσθέτως, το Chianti μπορεί να ταιριάξει γάντι και με το αρνάκι σας στην περίπτωση που το βάλετε στο φούρνο με πατάτες, λεμόνι, σκόρδο και βότανα.
Mε το αρνί ή το κατσίκι
Στο σουβλιστό αρνάκι ή κατσικάκι, με την τραγανή πετσούλα και την εκμαυλιστική νοστιμιά, βάλτε δίπλα ένα πληθωρικό νεοκοσμίτικο Cabernet Sauvignon όπως το Santa Digna του Torres. To πλούσιο φρούτο και οι μέτριες αλλά καλογυαλισμένες τανίνες του θα ταιριάξουν υπέροχα με το κρεατάκι, ιδίως αν γουστάρετε και λίγη πικάντικη μουστάρδα στο πλάι.
Αν πάλι το κόκκινο σας φαίνεται βαρύ για την όλη εξοχική φάση και τη ζέστη του μεσημεριού, τότε ποντάρετε σε ένα λευκό ή ροζέ με τονισμένη οξύτητα όπως το Jean Leon 3055 Rose Organic της Familia Torres από Pinot Noir. Εξαιρετική επιλογή!
Στην περίπτωση που την έχετε δει εξωτικά με chimichurri, ή βρετανικά με mint sauce για το αρνί, τότε ένα φυτικό και βοτανικό Carmenere από τη Χιλή είναι η ιδανική επιλογή. To Edicion Limitada A Carmenere Malbec από Caliterra κάνει τικ σε όλα τα κουτάκια και έχει και μια τζούρα Malbec για την τσαχπινιά (και την πολυπλοκότητα) και παλαίωση σε αμερικάνικο και γαλλικό βαρέλι. Μπορεί να ταιριάξει εξαιρετικά και μοσχαρίσιες μπριζόλες ή χοιρινό κοντοσούβλι αν δεν είστε φαν του αμνοεριφίου.
Αν πάλι έχετε πιει πολύ με τα πρώτα και έχετε δρόμο μπροστά σας (πάντα προσέχουμε όταν οδηγούμε), ή αν για κάποιο λόγο απέχετε από το αλκοόλ, μπορείτε να συνοδεύσετε όλα τα κρεάτινα μεζεδάκια σας με ένα Syrah χωρίς αλκοόλ. Ναι κι όμως γίνεται, με το Natureo ερυθρό του Torres.
Mε το γλυκό
Επίλογος με γλυκό (ε, τι, γλυκό δε θα φάμε;). Αν μετά από τέτοιο φαγοπότι θέλετε κάτι σχετικά ελαφρύ όπως μια τάρτα φρούτων ή μια lemon pie, τότε κάλλιστα μπορείτε να τα συνοδεύσετε με ένα ποτήρι αρωματικό (και χωνευτικό) Limoncello Maurizio Russo. Φροντίστε μόνο να είναι έξτρα παγωμένο!
Και αν είστε του πιο κλασσικού και προτιμάτε μπακλαβαδάκια, σαραγλάκια ή τρεμουλιαστό γαλακτομπούρεκο από το Κοσμικόν, τότε απολαύστε μια δροσερή Grappa όπως η θρυλική του Jacopo Poli.
Κλείνοντας, αν αντέχετε ένα πιο πληθωρικό γλυκό που να έχει μέσα σοκολάτα όπως μια σοκολατόπιτα, ένα moelleux, μια black forest ή μια παραδοσιακή σοκολατίνα τότε μη διστάσετε να το συνοδεύσετε με ένα εξίσου πληθωρικό ενισχυμένο κρασί με νότες καφέ και σοκολάτας, όπως το Port Tawny από W&J Graham’s.
Καλό Πάσχα!
// Cellier – Διευθύνσεις.
– Κριεζώτου 1δ, Σύνταγμα, Τηλ.: 2103610040
– Λεωφ. Κηφισίας 369, Κηφισιά, Τηλ.: 2108018756
– Λεωφ. Συγγρού 320, Τηλ.: 2104533551
– Λεωφ. Κηφισίας 156, Νέο Ψυχικό, Τηλ.: 2103611044
– Λ.Συγγρού 96, Αθήνα, Τηλ.: 2114444444.
Διαβάστε ακόμα: Ενα μικρό Παρίσι σπίτι μας! Τα εκλεκτά προϊόντα Fauchon ήρθαν στην Αθήνα.