Φορέστε τα καλά σας και αφήστε τον Maître να σας ανοίξει τις καλύτερες φιάλες του σε ένα συμπόσιο.

«Η παρασκευή του αφρώδους οίνου γίνεται από λευκάς και χρωματιστάς σταφυλάς». Κοντεύει ένας αιώνας από τότε που ο σοφός καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής Κ. Καλούδης δημοσίευσε το λήμμα «Αφρώδεις οίνοι» στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια εν έτει 1928, ακριβώς δηλαδή 90 χρόνια μετά την ίδρυση της Σαμπάνιας Deutz το 1838.

Κάποια πράγματα έχουν αλλάξει σε όλο αυτό το διάστημα, αλλά σε όλες τις εξελίξεις ο ιστορικός οίκος ήταν και παραμένει πάντοτε στην κορυφή της ποιότητας. Όπως πολλοί οίκοι καμπανίτου οίνου, έτσι και ο Deutz, που προφέρεται Ντέτζ με παχύ ε, έχει γερμανικές οικογενειακές ρίζες.

Μπαίνοντας το ιστορικό μέγαρο του 19ου αιώνα οι επισκέπτες διαβαίνουν τη σφυρήλατη καγκελόπορτα.

Όλα ξεκίνησαν το 1838 οπότε και οι γερμανοί ιδρυτές Wilhelm Deutz και Peter-Joseph-Hubert Geldermann εγκαταστάθηκαν στην Καμπανία.

Οι ιδρυτές Wilhelm Deutz (1809-1884) και Peter-Joseph-Hubert Geldermann (1809-1884) γεννήθηκαν στο Άαχεν την εποχή της Πρώτης Αυτοκρατορίας, όταν κυριαρχούσε ο Ναπολέων και η Ρηνανία βρισκόταν υπό γαλλικό έλεγχο και γαλλική επιρροή.

Το 1830 εγκαταστάθηκαν στην Καμπανία -ή Σαμπάνια- στη Γαλλία για να ασχοληθούν με το εμπόριο κρασιών προς την πατρίδα τους, και, χάρις στις νέες εμπορικές προοπτικές που άνοιξε το φιλελεύθερο καθεστώς του συνταγματικού βασιλέα Λουδοβίκου-Φίλιππου της Ορλεάνης, που εγκαθιδρύθηκε στη Γαλλία το ίδιο έτος, γρήγορα άνοιξαν και οι δικές τους δουλειές. Το 1838 εγκαινίασαν την δική τους οινεμπορική επιχείριση και ρίζωσαν κυριολεκτικά στην περιοχή, αποκτώντας αμπέλια και φτιάχνοντας τις δικές τους σαμπάνιες.

Το Salon Chinois του μεγάρου της Deutz.

Με την πάροδο των ετών η οικογένεια Geldermann αποσχίστηκε και απέμεινε μόνον η Champagne Deutz, η οποία το 1983 αποκτήθηκε από την επίσης ιστορική Louis Roederer. Εξασφαλίστηκε έτσι η επάρκεια κεφαλαίων για να συνεχιστεί η παράδοση με τα υψηλότερα ποιοτικά πρότυπα, και σήμερα η σαμπάνια Deutz εξακολουθεί να παράγεται αυτόνομα στις δικές τις ιστορικές εγκαταστάσεις. Ο οίκος διαθέτει υπόγεια κελάρια – κάβες – μήκους τριών χιλομέτρων (!) σκαμμένα σε βάθος 20-30 μέτρων μέσα στο έδαφος από κιμωλία στον λόφο του Aÿ (Aΐ) στην ομώνυμη πολίχνη.

Οι διαφορετικές ετικέτες Deutz προσφέρουν ποικιλία αισθήσεων, εξασφαλισμένη ποιότητα και ενότητα γευστικού ύφους.

Στο ιστορικό μέγαρο του 19ου αιώνα τους επισκέπτες που διαβαίνουν τη σφυρήλατη καγκελόπορτα υποδέχεται το μπρούτζινο άγαλμα του Έρωτα προτού καθοδηγηθούν στα ενδότερα για να βιώσουν τη χαρά της πολυτέλειας που κάποτε έκανε τη Γαλλία πλανητική δασκάλα της καλοπέρασης. Για αυτό φορέστε τα καλά σας και αφήστε τον Maître να σας ανοίξει τις καλύτερες φιάλες του σε ένα συμπόσιο όπου οι διαφορετικές ετικέτες Deutz προσφέρουν ποικιλία αισθήσεων, εξασφαλισμένη ποιότητα και ενότητα γευστικού ύφους.

Σε αυτή τη μοναστηριακού στυλ κάβα αναπαύονται οι φιάλες.

Ο στυλοβάτης και θεμέλιο του οίκου είναι η Deutz Brut Classic: Η αυστηρή ετικέτα κρύβει ένα περιεχόμενο πολύπλοκο και ευφρόσυνο

Πρώτη στη γνωριμία φυσικά η βασική και κλασικότερη όλων, ο στυλοβάτης και θεμέλιο του οίκου, η θρυλική Champagne Deutz Brut Classic. Η απλή και αυστηρή ετικέτα κρύβει ένα περιεχόμενο πολύπλοκο και ευφρόσυνο. Η Deutz Brut Classic αντλεί την τέλεια αρμονία της από τις τρεις ποικιλίες σταφυλιών της σαμπάνιας: το λευκό Chardonnay χαρίζει φρεσκάδα, το μαύρο Pinot Noir τη φρουτώδη υφη και το Pinot Meunier, που σημαίνει κυριολεκτικά “του μυλωνά” επειδή τα φύλλα του έχουν χαρακτηριστικά λευκά στίγματα που θυμίζουν αλεύρι, το πλούσιο σώμα.

Οι έμπειροι οινοποιοί παντρεύουν και τα τρία στη σωστή ισορροπία και στη συνέχεια τα φροντίζουν με την “παραδοσιακή μέθοδο” για να αναπτύξουν τις φυσαλλίδες, να αποβάλλουν τα ιζήματα, και να αναδείξουν τη γεύση και τα αρώματά τους.

Ο Έρωτας βρίσκεται παντού στο μέγαρο.

Η cuvée Deutz Brut Classic αποκαλύπτει απαλές άνθινες νότες που υποστηρίζονται από αρώματα φρυγανιάς, αμυγδαλόπαστας και ώριμων φρούτων.

Όταν φτάσει η ώρα της εκπωμάτισης από τη σκούρα φιάλη απελευθερώνεται το καθαρό ρέον χρυσάφι μέσα στο οποίο ξεμουδιάζει ένα χαριτωμένο μπαλέτο από πολύ λεπτές φυσαλίδες. Πολύ εκφραστική, η cuvée Deutz Brut Classic αποκαλύπτει απαλές άνθινες νότες που υποστηρίζονται από αρώματα φρυγανιάς, αμυγδαλόπαστας και ώριμων φρούτων. Εκτός από την κλασική Brut (ξηρή) εκδοχή, το συγκεκριμένο blend ή assemblage διατίθεται επίσης σε Extra-Brut (πολύ ξηρή) και Demi-Sec (ημίγλυκη προς γλυκιά).

Αριστερά: η Cuvée William Deutz Millésimé Brut. Στο κέντρο: η Deutz Amour de Deutz Millésimé Brut. Δεξιά: η Cuvée William Deutz Millésimé Brut Rosé.

Η Deutz Brut Rosé έχει ένα λαμπερό χρώμα με όμορφες ροζ αποχρώσεις και λεπτή φυσαλίδα. Χρωματισμένη με ντελικάτες πινελιές καλοκαιρινών φρούτων, αυτή η cuvée έχει ένα στρογγυλό αλλά δυναμικό χαρακτήρα. Η διακριτική μύτη με νότες από κεράσια, βατόμουρα, ρόδια και κόκκινα φραγκοστάφυλα, αναδεικνύεται όμορφα στο στόμα από τραγανά αρώματα φρέσκων φραουλών και σμέουρων.

Oι χρονολογημένες σαμπάνιες, γαλλιστί millésimé τυγχάνουν ιδιαίτερης φροντίδας και ωριμάζουν για περισσότερο χρόνο.

Ο όρος  cuvée (κυβέ) στην περίπτωση της σαμπάνιας αναφέρεται στον μούστο που παράγεται από το πρώτο και πιο απαλό πάτημα των σταφυλιών, και δίνει ένα προϊόν ανωτέρας ποιότητας, χρησιμοποιείται όμως και για να περιγράψει όλες τις σαμπάνιες που παράγονται από μίξη σταφυλιών από διαφορετικές σοδειές, δηλαδή από διαφορετικά έτη. Είναι μια πρακτική που εξασφαλίζει τη διαχρονική σταθερότητα στη γεύση.

Αν όμως μια χρονιά δώσει εξαιρετική σοδειά, τότε ο παραγωγός μπορεί να αποφασίσει να φτιάξει σαμπάνια από εκείνη τη χρονιά και μόνο, οπότε έχουμε μια ακόμα ανώτερη ποιότητα, τη χρονολογημένη σαμπάνια, γαλλιστί millésimé (μιλεζιμέ). Πρόκειται για σαμπάνιες που τυγχάνουν ιδιαίτερης φροντίδας και ωριμάζουν για περισσότερο χρόνο – δηλαδή χρόνια – στις δροσερές κάβες των οινοποιών.

Αριστερά: η Deutz Blanc de Blancs. Στο κέντρο: η Deutz Brut Rosé Millésimé. Δεξιά: η Deuz Brut Millésimé.

Φυσικά οι εκλεκτοί millésimé οίνοι δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το κελάρι της Deutz, ξεκινώντας από την Deutz Brut Millésimé Τη χαρακτηρίζει ο αναβρασμός κορυφαίας λεπτότητας και το λαμπερό χρώμα στην απόχρωση του άχυρου με χρυσές ανταύγειες. Καθαρή και δροσερή, συνδυάζει ακρίβεια και πολυπλοκότητα. Η αρωματική παλέτα ανθέων αποκαλύπτει κομψά φρουτώδη αρώματα με νότες μπαχαρικών και ξανθού καπνού.

Στην Deutz Brut Rosé Millésimé είναι η ισχύς του Pinot Noir που δίνει τον τόνο.

Δοσολογημένη με ακριβεία ενός ωρολογοποιού, η Deutz Brut Millésimé είναι μια εξαιρετική σαμπάνια μπρεί να αποδειχθεί ιδανικός σύντροφος για πολλά εκλεκτά πιάτα, όπως ψάρια μαγειρεμένα σε λευκή σάλτσα βουτύρου ή και κρέατα που δεν έχουν ροδίσει στο μαγείρεμα. Η κομψότητα και η ισορροπία είναι οι δύο λέξεις που τη χαρακτηρίζουν. Εκτός από ξηρή διατίθεται και σε Demi-Sec.

Στην Deutz Brut Rosé Millésimé είναι η ισχύς του Pinot Noir που δίνει τον τόνο. Χρώμα ροζ χαλκού, μύτη ώριμη, ουρανίσκος κόκκινων φρούτων, υφή μεταξένια. Θα την απολαύσετε σκέτη ή θα τη συνδυάσετε με όποιο πιάτο θα συνοδεύατε με ένα καλό ροζέ για να απογειώσετε την εμπειρία.

Αριστερά: η Deutz Brut Rosé. Στο κέντρο: η Deutz Brut Classic. Δεξιά: η Deutz Demi Sec.

Αφήνοντας προς στιγμήν στην άκρη τις δυο ερυθρές ποικιλίες, που καθιστούν την παραδοσιακή σαμπάνια “οίνο λευκό εκ λευκού και μαύρου”, κρατάμε αποκλειστικά το λευκό Chardonnay για να φτιάξουμε “λευκό εκ λευκού”, ή αλλιώς την Deutz Blanc de Blancs Millésimé. Αρμονική και ζωηρή ταυτόχρονα, είναι ένα τέλεια σμιλεμένο αφρώδες, με φινέτσα, ξεχωρίζει για την εντονότερη μεταλλικότητα στη μύτη μαζί με αρώματα ώριμων λευκών φρούτων και αποξηραμένων λευκών λουλουδιών.

Όμως μόνο τα εκλεκτότερα των λευκών Chardonnay από το Mesnil-sur-Oger και το Villers-Marmery στο Montagne de Reims θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί η Amour de Deutz, που ονομάστηκε προς τιμήν του μπρούτζινου έρωτα που από τον 19ο αιώνα υποδέχεται κάθε επισκέπτη της ιστορικής έδρας του οίκου.

Τα αμπέλια του οίκου Deutz σε πρώτο πλάνο.

Είναι μία Champagne Blanc de Blancs Millésimé που έχει τύχει ιδιαίτερης προσοχής από την επιλογή των σταφυλιών ως την ανάμειξη και την ωρίμανση για να δώσει ένα αποτέλεσμα ξεχωριστό. Σαμπάνια με πολυπλοκότητα και διάρκεια, μπορούν να συνδυαστούν με σούσι και στρείδια, μεταξύ πολλών άλλων επιλογών. Εάν προσθέσετε στο μείγμα και διαλεχτά Pinot Noir τότε θα έχετε την ροζέ εκδοχή με την Amour de Deutz Rosé.

Η γευστική περιήγηση ολοκληρώνεται με μια επιστροφή στις ρίζες. Η Cuvée William Deutz Millésimé Brut και η Cuvée William Deutz Millésimé Brut Rosé είναι αφιερωμένες στον ιδρυτή που βάφτισε τον οίκο με το όνομά του. Αποτελούν τον “αφρό των αφρών” και το non plus ultra του οίκου και συγκεντρώνουν όλη τη φροντίδα και την υπομονή των έμπειρων οινοποιών. Σαμπάνιες μοναδικές που χαρακτηρίζονται από την ύψιστη πολυπλοκότητα αλλά και την τελειότερη αρμονία εκφρασμένη στην απόλυτη εκλέπτυνση.

 

Εισαγωγή, DEALS. T: 210 2321212. M: [email protected]

 

Διαβάστε ακόμα: «Del Professore». Oι Ιταλοί ξέρουν καλά από βερμούτ και αποστάγματα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top